Αιτήσεις για τις σχολές Ξεναγών

 

Στη δημοσιότητα η προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών στις σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο

 

 

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών και η έγκριση λειτουργίας για την εκπαιδευτική περίοδο 2024-2026 στις σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο με 26 σπουδαστές για τη σχολή Ξεναγών Αθήνας, 23 σπουδαστές για τη

σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης και 26 σπουδαστές για τη σχολή Ξεναγών Ρόδου.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι στις σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξης του υπουργείου καθώς και αλλοδαποί υπήκοοι κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον διαμένουν νομίμως στη χώρα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης.

 

Όλοι οι υποψήφιοι, λοιπόν, πρέπει να αποδεικνύουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας είτε με την αποφοίτησή τους από λύκειο όπου γλώσσα εκμάθησης είναι τα ελληνικά ή από ελληνικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είτε με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ2/C2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, βαριάς σωματικής βλάβης, παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή των διατάξεων που αναφέρονται στα ήθη και να προσκομίσουν πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

 

 

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές Ξεναγών, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν μόνο μία από τις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης (Π.Ε ή Δ.Ε), βάσει της οποίας επιθυμούν να μοριοδοτηθούν σε κάθε σχολή, έχουν δε το δικαίωμα να δηλώσουν διαφορετική κατηγορία εκπαίδευσης σε διαφορετική σχολή. Για παράδειγμα απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να υποβάλει αίτηση ως ΠΕ στη σχολή Ξεναγών Αθήνας και ως ΔΕ στη σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει ως ΠΕ και ως ΔΕ στη σχολή Ξεναγών Αθήνας. Παράλληλα, όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να αποδεικνύουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον δύο -πέραν της ελληνικής- ξένων γλωσσών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη.

 

 

Διαδικασία επιλογής

 

Οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποβάλλουν μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα «www.mintour.edu.gr» αίτηση συμμετοχής (ξεχωριστή αίτηση για κάθε σχολή που επιθυμούν), η οποία επέχει θέση δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και περιλαμβάνει τα προσωπικά τους στοιχεία (ενδεικτικά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ., Α.Μ.Κ.Α.), τη διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας και την κατηγορία εκπαίδευσης (ΔΕ ή ΠΕ), με βάση την οποία θα μοριοδοτηθούν.

 

Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτησή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και -σε περίπτωση επιτυχίας και εγγραφής στη σχολή Ξεναγών- για την τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στο αρχείο σπουδαστών της σχολής.

 

Στο ίδιο πληροφοριακό σύστημα συμπληρώνονται από τους υποψηφίους τα κριτήρια, από την μοριοδότηση των οποίων προκύπτει ο τελικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων οι υποψήφιοι λαμβάνουν στο e-mail (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), το οποίο έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης, ενημέρωση σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων και μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα για να πληροφορηθούν το αποτέλεσμα της αίτησής τους.

 

Οι σχολές Ξεναγών δύνανται να καλούν για υποβολή δικαιολογητικών προς εγγραφή υποψηφίους που αντιστοιχούν σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. Οι υποψήφιοι που καλούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά προς εγγραφή (είτε ως επιτυχόντες είτε ως επιλαχόντες) υποβάλουν εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της έκδοσης των αποτελεσμάτων, αίτηση με συνημμένα τα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι πληρούνται τα κριτήρια που δήλωσαν στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα. Εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος εγγραφής.

 

Τα προσόντα, τα κριτήρια ή οι ιδιότητες που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής του, πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και να αποδεικνύονται προσηκόντως. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου με θεώρηση του γνησίου υπογραφής από δημόσια αρχή είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή με θεώρηση του γνησίου υπογραφής από δημόσια αρχή ή μέσω gov.gr. Σε περίπτωση ταυτόχρονης υποβολής δικαιολογητικών προς εγγραφή σε περισσότερες από μία σχολές Ξεναγών, τότε, μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή του υποψηφίου σε κάποια από αυτές, ακυρώνονται αυτομάτως από το ειδικό πληροφοριακό σύστημα οι αιτήσεις εγγραφής στις υπόλοιπες.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών, οι επιλαχόντες της αρχικής επιλογής κατατάσσονται εκ νέου σύμφωνα με τα μόριά τους και τις κενές θέσεις που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών και ανακοινώνεται η έκδοση των νέων αποτελεσμάτων. Οι νέοι επιτυχόντες –

επιλαχόντες, οι οποίοι προκύπτουν μετά την εκ νέου κατάταξη, καλούνται να υποβάλουν στις γραμματείες των σχολών εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων αποτελεσμάτων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα, τα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική τους αίτηση.

 

Κατά την έναρξη των μαθημάτων στις σχολές Ξεναγών, οι σπουδαστές/τριες υποβάλλουν «Αίτηση οριστικής εγγραφής» σε αποκλειστική προθεσμία που τίθεται από τη σχολή τεσσάρων εργάσιμων ημερών, οπότε και ολοκληρώνεται η εγγραφή τους. Επιτυχόντες οι οποίοι δεν παρουσιάζονται εντός της ανωτέρω προθεσμίας διαγράφονται αυτοδίκαια και ειδοποιούνται οι επόμενοι στη σειρά κατάταξης μορίων (επιλαχόντες) μέχρι να συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός σπουδαστών της κάθε σχολής, σύμφωνα με την οικεία προκήρυξη. Οι επιλαχόντες οφείλουν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας ειδοποίησής τους.

 

Οι σχολές Ξεναγών ειδοποιούν τυχόν επιλαχόντες μέχρι τη συμπλήρωση του 20% της συνολικής διάρκειας των ωρών του εκπαιδευτικού προγράμματος και πάντως το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση των δέκα πρώτων ημερών διδασκαλίας. Οι ώρες απουσίας των επιλαχόντων, από την έναρξη των μαθημάτων και μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής τους σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν.

 

Σε περίπτωση ισομοριοδότησης, προηγείται ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια στο δεύτερο κριτήριο (ξένες γλώσσες) και αν αυτά είναι ίσα, ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια στο πρώτο κριτήριο (τυπική εκπαίδευση). Σε περίπτωση νέας ισομοριοδότησης η επιλογή γίνεται μετά από κλήρωση που πραγματοποιείται από επιτροπή που ορίζει το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Τουρισμού. Φυσικά, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα κριτήρια αναφέρονται αναλυτικά στην προκήρυξη.

 

 

Δικαιολογητικά εγγραφής

 

 Για την εγγραφή οι επιτυχόντες/ούσες υποβάλλουν ορισμένα δικαιολογητικά. Ειδικότερα, ως προς τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, υποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή άλλου ισότιμου σχολείου ή αποδεικτικό τίτλου σπουδών που θα εκδίδεται από τη σχολική μονάδα του υποψηφίου, ευκρινές φωτοαντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ2/C2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ή φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών ιδρύματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου γλώσσα εκμάθησης είναι τα ελληνικά ή φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών από ελληνικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Επιπρόσθετα, υποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ, ευκρινή φωτοαντίγραφα τίτλων άριστης γνώσης δύο τουλάχιστον ξένων γλωσσών και επίσημη μετάφραση αυτών, αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, έκδοσης τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών/ούσα δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, βαριάς σωματικής βλάβης, παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή των διατάξεων που αναφέρονται στα ήθη και τέλος πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

 

Κλείνοντας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στην προκήρυξη παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά περίπτωση και ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, καθώς φυσικά και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων, τη μοριοδότησή τους και τα στοιχεία επικοινωνίας των τριών σχολών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΘέματα 2024 – Αρχαία Ελληνικά – Ομογενείς
Επόμενο άρθροΘέματα 2024 – Λατινικά – Ημερήσιο Λύκειο(Επαναληπτικά)
Ο Δημήτρης Χρυσόπουλος κατάγεται από το Βόλο και είναι πτυχιούχος Φιλόλογος - Ιστορικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2008 αναλαμβάνει ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ. Είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Ώρα Μελέτης». Παράλληλα συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και την ιστοσελίδα www.filologikos-istotopos.gr. Επιπρόσθετα βοηθάει τους φοιτητές στη συγγραφή των εργασιών τους οι οποίες άπτονται ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.