ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…. και από τη στήλη μου, ευχόμενη ολόψυχα, να αλλάζουν τα πάντα, μόνο προς το καλύτερο! Για το ποδαρικό της νέας χρονιάς, επέλεξα μία είδηση, που σχετίζεται με την αγαπημένη των ευαίσθητων, αλλά συνάμα δυνατών… την τέχνη! Ο καλύτερος τρόπος έκφρασης, που προϋποθέτει το έμφυτο ταλέντο και τον ψυχικό πλούτο των λίγων και εκλεκτών, έχει πολλά να προσφέρει, ιδίως σε δυσχερείς περιόδους, σαν αυτή που διανύουμε. Έχοντας συνείδηση πλέον, ότι η μάνα μας – η Ελλάς, δε δύναται να μας προσφέρει κάτι, υποκλινόμαστε σε πρωτοβουλίες ανθρώπων, που αψηφούν τις δυσκολίες, και καταθέτουν απερίσπαστοι το ψυχικό τους απόθεμα, προς τέρψη όλων. Η παραίτηση και η απραξία είναι η εύκολη επιλογή, η αέναη επιμονή για δημιουργία και δράση όμως, εμφυσά στον εκάστοτε αγώνα την πολυπόθητη αισιοδοξία, για την επίτευξη των στόχων μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η έκθεση με τίτλο: «Εικαστικό ρεπορτάζ εν Αθήναις – εικοστός πρώτος αιώνας» αποτελεί ιδέα του Χρήστου Αλαβέρα, ενός εικαστικού καλλιτέχνη, που διακρίνεται για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Αποτυπώνοντας σε σχέδια ό,τι έβλεπε, κατά την περσινή του περιήγηση στην Αθήνα, κατάφερε να συγκεντρώσει μια ποικιλία «εικαστικών ρεπορτάζ», που απεικονίζουν καταστάσεις και συναισθήματα, υπό το καλλιτεχνικό του πρίσμα. Χωρίς να εργάζεται για κάποια εφημερίδα, ή κάποιο περιοδικό, με επαγγελματική υπευθυνότητα αφιέρωσε πολλές ώρες, για να αποθανατίσει όσα περισσότερα στιγμιότυπα κέντριζαν το ενδιαφέρον του. Αυτά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα του Χρήστου Αλαβέρα λοιπόν, κατάφεραν να αποδοθούν σε μορφή έκθεσης, με τη σύμπραξη του Χάρη Κοντοσφύρη (καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα).
Το κεντρικό θέμα αυτών των «εικαστικών ρεπορτάζ» είναι η ανθρώπινη ύπαρξη, σε όλες της τις εκφάνσεις. Κάθε στιγμιότυπο, γεννούσε στον καλλιτέχνη – πλήθος ερωτημάτων και κάθε ερώτημα – ποικίλες ερμηνείες. Έτσι, συναθροίστηκαν πολλά σχέδια, που παρόλο που δημιουργήθηκαν από το ίδιο χέρι, διακρίνονται για τη διαφορετικότητα και τη συνεχή εναλλαγή εικόνων. Πολύτιμη χαρακτηρίζεται η συμβολή του Χάρη Κοντοσφύρη, που ενίσχυσε με τσιμεντοτυπίες τα αρχικά σχέδια του Χρήστου Αλαβέρα, καθώς και του Θωμά Μακινατζή, που τα ολοκλήρωσε με τη ζωγραφική του. Η συνεργασία των τριών, αποτελεί τη συνδιαμόρφωση μιας εικαστικής πλατφόρμας πάνω στην επικαιροποίηση του στιγμιότυπου.
Τα εν λόγω έργα, πρόκειται να παρουσιαστούν στον Τεχνοχώρο (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη – Αθήνα), στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τέχνης, από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2013. Πιο συγκεκριμένα, οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:
• Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30, 17:30 – 20:30
• Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
• Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά, ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (211 1823818)
Σε μια στείρα – από ιδέες – κοινωνία, όπου τα προβλήματα επιβίωσης, θολώνουν τη σκέψη όλο και περισσότερων ανθρώπων, η ψυχοθεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, μπορεί να τους ωθήσει στη λύτρωση. Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη έκφρασης και εκτόνωσης, μέσω της δημιουργικής οδού κι όχι της αυτοκαταστροφής, που κυριεύει δυστυχώς πολλούς Έλληνες, επί των ημερών μας. Ο εκάστοτε καλλιτέχνης, έχει την ικανότητα να επηρεάζει το σύνολο, μέσω της ιδιαίτερης ικανότητάς του, να προσεγγίζει τις καταστάσεις πολύπλευρα κι όχι μονοδιάστατα. Θα πρέπει λοιπόν, να πολλαπλασιαστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, για την ψυχική κάθαρση όλων. Γνώση διαθέτουν πολλοί, ταλέντο όμως λίγοι. Αυτοί οι λίγοι είναι και οι καταλληλότεροι, να ορίσουν τον τρόπο που θα πρέπει να εισπράττουμε την εκάστοτε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν κρίνεται αυτή. Όσο ομιχλώδες κι αν φαίνεται το τοπίο της ζωής, εν καιρώ κρίσης, μπορεί να εμπλουτιστεί με χρώμα, αρκεί να το θέλουμε. ΕΜΕΙΣ είμαστε, άλλωστε, αυτοί που έχουμε τα πινέλα, ΕΜΕΙΣ έχουμε και τα χρώματα, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε τον παράδεισο και να μπούμε μέσα!