Η 18η διοργάνωση της Art Athina είναι προ των πυλών, μετά από την περσινή της αισθητή απουσία. Βλέπετε, η οικονομική κρίση, δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε αυτό τον τομέα πολιτισμού, που αποτελεί βάλσαμο στις ψυχές, που αναζητούν την πολυπόθητη λύτρωση από αυτήν. Έχουμε, ήδη, αναφέρει, πολλάκις, την ευεργετική δράση της τέχνης, κυρίως εν καιρώ κρίσης. Μία σύντομη ανασκόπηση λοιπόν, σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης, πείθει και τον πιο άπιστο! 20 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση της Art Athina λοιπόν, ανοίγει και πάλι τις πύλες της, από 16 έως 19 Μαΐου στο κλειστό γήπεδο Tae kwon do του Π. Φαλήρου.
Το πρόγραμμα ιδιαιτέρως πλούσιο, με τα παιδιά, να έχουν για πρώτη φορά την τιμητική τους σε αυτή την εκδήλωση, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα μπορέσουν να περιηγηθούν, να βρουν το αγαπημένο τους έργο και να κατασκευάσουν φανταστικά έργα τέχνης. Στο κάτω επίπεδο της Art Athina θα παρουσιαστεί το Οpen Form, όπου η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται μια παράλληλη ομαδική έκθεση με γνωστές γκαλερί του εξωτερικού (Peres Projectgs, Sadie Coles, The Agency, Art Concept κ.ά.) που θα παρουσιάσουν ένα έργο ή μια ενότητα από γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Jeremy Deller, ο Jurgen Teller, ο Yael Bartana, ο Adrian Paci κ.ά. Όπως μας είπε: «Η έκθεση βασίζεται σε ένα σημαντικό έργο του Nedko Solakov, το “Optimistic Series”, με 123 σχέδια που έχουν αναφορές στην κρίση. Είναι σημαντικό που γκαλερί διεθνούς βεληνεκούς θέλησαν να στηρίξουν την Art Athina. Δεν ήταν εύκολο, αλλά αποδεικνύει ότι η τέχνη είναι τελικά μια μεγάλη οικογένεια». Δεν λείπει, τέλος, και η αναπόφευκτη πινελιά της κρίσης, με το μεταφυσικό περίβλημα που συνηθίζεται στις τοπικές επιμέλειες. Η Άρτεμις Ποταμιάνου, επιλέγοντας καλλιτέχνες κυρίως νεότερης ηλικίας ή καλλιτεχνικής γενιάς από τις συμμετέχουσες στο βασικό πρόγραμμα γκαλερί, επιμελείται την έκθεση-δράση «Paradise Lost», με στόχο να αποτυπώσει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή όπως διαμορφώνεται στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο με αναφορές στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.
Η λίστα ομιλητών περιλαμβάνει τους Chiara Bertola (επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης στο Querini Stampalia στη Βενετία και στο Furla Prize στην Μπολόνια), Kimberly Bradley (freelance δημοσιογράφος σε «Μonocle», «Art Review», «Art Agenda», «NY Times» κ.ά.), Florence Derieux (διευθύντρια του FRAC Champagne-Ardenne στη Ρεμς), Galit Eilat (ερευνήτρια – επιμελήτρια στο Van Abbemuseum στο Αϊντχόφεν και πρόεδρος της Akademie der Kunste der Welt στην Κολονία), Juan A. Gaitan (επιμελητής της Μπιενάλε του Βερολίνου 2014), Jens Maier-Rothe (συνιδρυτής και διευθυντής του Beirut στο Κάιρο), Ricardo Nicolau (αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Serralves στο Πόρτο), Filipa Ramos (κριτικός τέχνης με έδρα το Λονδίνο και το Μιλάνο), Alya Sebti (καλλιτεχνική διευθύντρια της 5ης Μπιενάλε του Μαρακές), Marieke van Hal (ιδρύτρια/ διευθύντρια του Biennial Foundation), Kaelen Wilson-Goldie (συγγραφέας και κριτικός με έδρα τη Βηρυτό) και Adnan Yildiz (καλλιτεχνικός διευθυντής του Kunstlerhaus Stuttgart).
Μόνο με πρόσκληση, πρόκειται να απολαύσει το κοινό αυτή την ανεπανάληπτη διοργάνωση, γι’ αυτό, όσοι πιστοί… σπεύσετε να τις προμηθευθείτε. Η πανδαισία των χρωμάτων, των σχεδίων και των ιδιαίτερων τεχνοτροπιών, αναμένεται να διεγείρουν όλες τις αισθήσεις, όσων παρευρεθούν εκεί. Η ζωή εξάλλου, είναι αυτούσια ένα έργο τέχνης, αρκεί εμείς που το δημιουργούμε, να το εμπλουτίζουμε με τα πιο φωτεινά χρώματα. Life without art, would be a mistake….