Η Ζάκυνθος λοιπόν, ή αλλιώς «Τζάντε» και «Φιόρο του Λεβάντε», αποτελεί το δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων και το τρίτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων. Το όνομά της φαίνεται, ότι το πήρε από το βασιλιά Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Τροίας – Δάρδανου. Ως προς την ιστορία της, άξιο αναφοράς, που αφορά όλους τους επισκέπτες της Ζακύνθου είναι το περίφημο Ναυάγιο. Χρονολογείται σα γεγονός, στα τέλη Σεπτεμβρίου του ’79, όταν ένα λαθρεμπορικό σκάφος, που γυρνούσε επί 3 ημέρες Ζάκυνθο – Κεφαλονιά, προσάραξε στην ομώνυμη απομονωμένη παραλία. Ο στόχος ήταν, να γίνει διακίνηση των εμπορευμάτων με βάρκα, όμως αυτή η ενέργεια οδήγησε στη σύλληψη του πληρώματος, αλλά συνάμα και στην παραμονή αυτού του μοναδικού μνημείου στην περιοχή.
Ως προς τον πολιτισμό της τώρα, η Ζάκυνθος θεωρείται ένα νησί με μακρά μουσική και θεατρική παράδοση. Όπως η Λευκάδα, έτσι κι η Ζάκυνθος αποτελεί πατρίδα μεγάλων καλλιτεχνών και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος και των επιστημών. Μεταξύ άλλων σπουδαίων, Ζακυνθινοί ήταν: ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος, ο ζωγράφος Νικόλαος Κουτούζης κ.α. Κατά την ξενάγησή σας στην πανέμορφη Ζάκυνθο, θα πρέπει οπωσδήποτε, να επισκεφθείτε δύο μουσεία. Το ένα είναι το Νέο Μουσείο Ζακύνθου, όπου φιλοξενεί έργα, που εκτέθηκαν το 1999 στη Ν. Υόρκη και αποτελούν έργα βυζαντινού και μεταβυζαντινού ρυθμού και το δεύτερο και υψίστης σπουδαιότητας είναι το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, στο οποίο εναποτίθενται και τα οστά των Ζακυνθινών μας ποιητών. Επίσης, θα μπορέσετε να θαυμάσετε χειρόγραφα, πορτραίτα, αλλά και μια πλούσια συλλογή από φωτογραφικό υλικό των δύο σπουδαίων ποιητών μας.
Εκτός, από τις πασίγνωστες πεντακάθαρες παραλίες της Ζακύνθου, άξια αναφοράς είναι και η οικολογική συνείδηση, που διαθέτουν οι κάτοικοι του νησιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι στις ακτές της Ζακύνθου φιλοξενείται το είδος Caretta Caretta, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης της πλειοψηφίας των επισκεπτών. Για όποιο λόγο, κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο νησί, η σπουδαιότητα της ελληνικότητάς του, θα πρέπει, να σας κάνει υπερήφανους, έτσι κι αλλιώς. Όσο ο πλούτος τέτοιας ανεκτίμητης αξίας μας ανήκει, θα πρέπει να αισθανόμαστε σα λαός ευλογημένος, αν και βασανισμένος διαχρονικά.