ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2ΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ.
Η Σχολή Φιλοσοφίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης και η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο της Ιταλίας διοργανώνουν για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 τα Μάστερ 2ου Επιπέδου «Διαταραχές στην Ανάγνωση, στη Γραφή και στους Υπολογισμούς. Αξιολόγηση και Παρεμβάσεις στο Πλαίσιο του Σχολείου» και «Ειδικός στη Μεθοδολογία A.B.A. για τις Διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού», τα οποία ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στην Ειδική Αγωγή απευθύνονται:
• σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια για το διορισμό τους στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, παρέχουν παιδαγωγική επάρκεια και σε πτυχιούχους καθηγητικών σχολών που δε διαθέτουν πτυχίο Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
• σε όσους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. ενδιαφέρονται να διορισθούν στα ειδικά σχολεία ή να στελεχώσουν τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη.
• σε όσους διορισμένους εκπαιδευτικούς (καθηγητές και δασκάλους) ενδιαφέρονται για την απόκτηση επιπρόσθετων προσόντων που θα βοηθήσει την επαγγελματική τους ανέλιξη.
• σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με ένα αναγνωρισμένης αξίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα δεν είναι εξ αποστάσεως. Η υλοποίησή τους γίνεται με φυσική παρουσία, με ένα ευέλικτο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για εργαζόμενους εκπαιδευτικούς . Είναι διάρκειας ενός έτους (Από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2014) και αντιστοιχούν σε 62 πιστωτικές μονάδες.
Μετά την απόκτηση του Μάστερ δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε Διδακτορικό επίπεδο.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για Ευρωπαίους πολίτες εκτός Ιταλίας, είναι έως 15 Νοεμβρίου 2013. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και η επιλογή θα γίνεται με βάση το βιογραφικό.
Οι σπουδές είναι αναγνωρισμένες από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.(Αρ.Πρ:253-2455)
Τα προγράμματα προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές και επαγγελματικές δεξιότητες και απευθύνονται κυρίως σε αποφοίτους παιδαγωγικών και Ειδικής Αγωγής, νηπιαγωγούς, αλλά και σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και λογοθεραπευτές, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στην ενασχόληση με άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες.
Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εις βάθος και να κατανοήσουν τις αξίες, πρακτικές, οργανωτικές και διαπροσωπικές διαστάσεις της επιστήμης της Ειδικής Αγωγής, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουν εξειδικευμένες δεξιότητες στα παιδαγωγικά, τις οποίες θα μπορούν στο μέλλον να εφαρμόσουν κατά την ενασχόλησή τους με άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες και Ειδικές Ανάγκες.
Τα προγράμματα ενθαρρύνουν τους φοιτητές να εφαρμόσουν τα θεωρητικά μοντέλα Ειδικής Αγωγής που θα διδαχθούν και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Τα προγράμματα εστιάζουν στην κοινωνική διάσταση της Ειδικής Αγωγής, γεγονός το οποίο καθιστά τους αποφοίτους ικανούς να παρέχουν εξειδικευμένη και ουσιαστική υποστήριξη σε άτομα με στόχο την παιδεία / εκπαίδευση (κοινωνική, συναισθηματική, ακαδημαϊκή).
Ανάλυση Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς (ABA)
Η ανάλυση συμπεριφοράς είναι μία φυσική επιστήμη της συμπεριφοράς που αρχικά περιγράφηκε και υιοθετήθηκε ως μορφή παρέμβασης με στόχο την κοινωνικοποίηση ατόμων κοινωνικά περιθωριοποιημένων από τον F.B. Skinner τη δεκαετία του 1930. Οι αρχές και οι μέθοδοι της ανάλυσης της συμπεριφοράς έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν την αρχή της θετικής ενίσχυσης, για να ενδυναμώσουν μία συμπεριφορά, κανονίζοντας αυτή να ακολουθείται από κάτι με αξία, έχουν χρησιμοποιηθεί, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων στους μαθητευόμενους, με ή χωρίς δυσλειτουργίες.
Από τις αρχές του 1960, εκατοντάδες αναλυτές συμπεριφοράς έχουν χρησιμοποιήσει τη θετική ενίσχυση και άλλες αρχές, για να δομήσουν την επικοινωνία, το παιχνίδι και δεξιότητες κοινωνικές, ακαδημαϊκές, αυτό-φροντίδας, επαγγελματικές και στο πλαίσιο διαβίωσης της κοινότητας και για να μειώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς στους εκπαιδευόμενους με αυτισμό όλων των ηλικιών. Ορισμένες τεχνικές του ΑΒΑ περιλαμβάνουν οδηγίες που δίνονται από ενήλικες με έντονα κι αυστηρά δομημένη σειρά, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τα φυσικά ενδιαφέροντα των μαθητευόμενων και ακολουθούν τη δική του / της έναρξη (initiation). Επιπλέον, άλλοι διδάσκουν δεξιότητες στο πλαίσιο των αυξανόμενων δραστηριοτήτων. Όλες οι δεξιότητες διασπώνται σε επιμέρους βήματα ή στοιχεία, και στους μαθητευόμενους παρέχονται πολλές επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες να μάθουν και να εξασκήσουν τις δεξιότητες σε μία πληθώρα καταστάσεων (settings), με άφθονη θετική ενίσχυση. Οι στόχοι της παρέμβασης, καθώς και των συγκεκριμένου τύπου οδηγιών και ενισχύσεων που χρησιμοποιούνται, προσαρμόζονται στις δυνατότητες και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητευόμενου (εξατομικευμένη μάθηση και διδασκαλία). Η απόδοση μετριέται συνεχώς μέσω της άμεσης παρατήρησης, και η παρέμβαση τροποποιείται αν τα δεδομένα δείξουν ότι ο μαθητευόμενος δε σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο.
Επιπρόσθετα, αξίζει να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από την ηλικία του μαθητευόμενου με αυτισμό, στόχος της παρέμβασης του ΑΒΑ είναι να τον καταστήσουν ικανό να λειτουργεί όσον το δυνατόν πιο αυτόνομα, αποτελεσματικά και με επιτυχία σε ποικίλα περιβάλλοντα.
Coordinatore
Prof. Claudio Longobardi
Tel: (0039)0118126231
Πληροφορίες & επικοινωνία
Dott. Κουφάκης Ιωάννης
Τηλ. 6940549599
Ωράριο επικοινωνίας: 10:00-14:00 & 17:00-20:00
Email: Ioannis.Koyfakis@gmail.com
όπως και:
Email (πληροφορίες και στα ελληνικά):
master.dislet@unito.it
master.autismo@unito.it
Πηγή:http://www.pde.gr