Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλου στο Συνέδριο για τη Ναυτική Εκπαίδευση στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής , στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου για τη Ναυτική Εκπαίδευση με θέμα: «Εκπαίδευση στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα πλοία».
Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αρβανιτόπουλου:
« Η ναυτιλία ένας από τους βασικότερους πυλώνες ελληνικής οικονομίας»
Συνομολογούμε όλοι, ότι η ναυτιλία αποτελεί, χωρίς καμία αμφιβολία, έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έναν τομέα για τον οποίο μπορούμε διεθνώς να είμαστε υπερήφανοι για τις επιδόσεις μας. Και θα έλεγα ότι ιδιαίτερα η πόλη μας ο Πειραιάς και τα νησιά μας έχουν διαδραματίσει έναν καθοριστικό -θα έλεγα- ρόλο στην πορεία της ναυτοσύνης και της ναυτιλίας, με μία ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα. Και θα πρέπει να θυμίσω στο σημείο αυτό- γιατί τα καλά τείνουμε να τα ξεχνάμε γρήγορα – ότι η Κυβέρνησή μας, προχώρησε στην επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και αυτό γιατί θεωρήσαμε ότι είναι μία αυτονόητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ναυτοσύνης, αλλά και της ελληνικής Ναυτιλίας.
«Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι το αποπαίδι της ελληνικής εκπαίδευσης. Αναβαθμίζουμε συνεχώς τη Ναυτική Εκπαίδευση»
Αυτό το οποίο επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες είναι η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η επαγγελματική εκπαίδευση έγινε το «αποπαίδι» της ελληνικής εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένες αλλαγές, αυτό το διορθώνουμε. Τόσο στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση, η Τεχνολογική Εκπαίδευση αποτελεί μία εξίσου σοβαρή και νομιμοποιημένη επιλογή για τα παιδιά μας, για τις νέες γενιές. Μετά από την αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων που αφορά και τα επτά Ναυτικά Λύκεια, προχωρήσαμε σε μία σημαντική τομή, φέρνοντας τον τέταρτο χρόνο, μετά δηλαδή την αποφοίτηση από το Λύκειο, έναν χρόνο Μαθητείας. Τι είναι η Μαθητεία; Είναι μία συνύπαρξη ανάμεσα στους κλάδους της Αγοράς, στις Ιδιωτικές Εταιρείες, στους κοινωνικούς εταίρους και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει να υπάρξει μία όσμωση, πρέπει να επενδύσει η Αγορά πάνω σε εκπαιδευτές μέσα από μία μακροχρόνια σχέση, όχι μία αποσπασματική σχέση εργασίας, για να μπορέσουμε να έχουμε στελέχη εκπαιδευμένα που αύριο θα μπουν σε μόνιμες θέσεις δουλειάς.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.