Ο Όμηρος είναι ο γνωστός συγγραφέας δύο έργων πασίγνωστων μέχρι τις μέρες μας,
της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Τα δύο αυτά έργα είναι γνωστά ως ομηρικά έπη. Γράφτηκαν τον 8ο αιώνα, ενώ οι σύγχρονοι επιστήμονες αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή του. Η Ιλιάδα είναι προγενέστερη της Οδύσσειας. Τα στοιχεία για τη ζωή του Ομήρου είναι δυστυχώς ελάχιστα.
Γλώσσα
Η γλώσσα του Ομήρου αποτελείται από συνένωση πολλών ελληνικών διαλέκτων. Είναι, δηλαδή, τεχνητή γλώσσα και ως γνωστόν δε χρησιμοποιήθηκε από κάποια κοινωνία ανθρώπων για επικοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως εξυπηρετούσε μόνο την ποιητική έκφανση της γλώσσας. Το βασικό υπόβαθρο είναι η ιωνική διάλεκτος, διότι στα νησιά του Αιγαίου αναπτύχθηκε η επική ποίηση και η Ιωνία αποτελούσε τον τόπο γέννησης του Ομήρου. Τα ιωνικά στοιχεία ακολουθεί η αιολική διάλεκτος, αλλά και κάποιες λέξεις αρκαδοκυπριακής διαλέκτου, που προέκυψε από τεχνητές αλλαγές. Η ποιητική αυτή γλώσσα παρόλο που δε χρησιμοποιήθηκε για την μεταξύ τους επικοινωνία εκείνη την εποχή, την ιδιοποιήθηκαν οι Ίωνες αοιδοί για τα άσματά τους.
Μέτρο
Το μέτρο πάνω στο οποίο γράφτηκαν τα δύο φημισμένα έργα ήταν ο δακτυλικός εξάμετρος βάση του οποίου ήταν ο δακτυλικός πους, δηλαδή μια μονάδα που αποτελείται από μια μακρόχρονη και δύο βραχύχρονες συλλαβές (που μπορούν να αντικατασταθούν και από μια μακρόχρονη συλλαβή).
Η μορφή του δακτυλικού εξάμετρου έχει το ακόλουθο σχήμα:
-UU-UU-UU-UU-UU-U (η τελευταία μπορεί να είναι αδιάφορη. Στην περίπτωσή μας, η τελευταία μονή βραχύχρονη συλλαβή θεωρείται αδιάφορη).
Αξίζει να σημειωθεί πως το δακτυλικό εξάμετρο είναι και ο στίχος της επικής ποίησης γενικότερα. Ο δακτυλικός στίχος μπορεί να αποτελείται από δώδεκα έως και δεκαεπτά συλλαβές.
Πηγές:
- Greek-language.gr
- Όμηρος, γλώσσα και μέτρο