Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των αριστούχων σε 16 από τα συνολικά 22 μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι φετινοί υποψήφιοι Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τη φετινή τάση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ“.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των 88.356 υποψηφίων, η άνοδος των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές θεωρείται δεδομένη, «αλώβητη» από την επίδραση που θα έχουν στις χαμηλές βάσεις η φετινή απελευθέρωση των μετεγγραφών, η τυχόν αύξηση -κατά περίπτωση σχολής- των θέσεων και οι αυξομειώσεις στη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους. Ετσι, η βάση εισαγωγής των δύο πλέον περιζήτητων σχολών -της Ιατρικής Αθηνών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ- θα ξεπεράσει το όριο των 19.000 μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, όταν είχε σημειωθεί και πάλι άνοδος βάσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 12 από τα 22 μαθήματα αυξήθηκαν οι αριστούχοι, ενώ η γενική αύξηση ποσοστιαία ήταν μικρότερη σε σχέση με φέτος. Φέτος, το ποσοστό των αριστούχων με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 σχεδόν διπλασιάστηκε, στο 9,48% από 5,7% πέρυσι. Παράλληλα, καταγράφεται υπερσυγκέντρωση υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10. Κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο και το «κατώφλι εισαγωγής» που ήταν πέρυσι στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ.
Οι τάσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF, Εμμανουήλ Αμαργιανάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:
• 1ο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στην Ιστορία και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Αντιθέτως, απέδωσαν καλύτερα από ό,τι το 2013 στα Λατινικά, τα Αρχαία Ελληνικά και στη Βιολογία και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας. Κατόπιν τούτων, οι υψηλές, οι μέσες και οι χαμηλές βάσεις του πεδίου κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Ενδεικτικά, η βάση της Νομικής Αθηνών θα κινηθεί στις 18.800 μονάδες, της Νομικής Θεσσαλονίκης στις 18.600, της Νομικής Θράκης στις 18.100, της Ψυχολογίας Παντείου στις 17.800 και της Φιλολογίας Αθήνας στις 17.400 μονάδες.
• 2ο (θετικών επιστημών): Οι υποψήφιοι απέδωσαν πολύ καλύτερα σε Μαθηματικά και Φυσική. Συνεκτιμώντας τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, τεκμαίρεται ότι οι υψηλές βάσεις του πεδίου θα κινηθούν ανοδικά, ενώ οι μεσαίες και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων ελαφρώς ανοδικά. Εκτιμάται ότι η βάση του Μαθηματικού Αθηνών θα κινηθεί στις 15.700 μονάδες, του Φυσικού Αθηνών στις 16.500, της Πληροφορικής Πειραιώς στις 14.500.
• 3ο (επιστημών υγείας): Υπέρπτηση για το επιστημονικό πεδίο με τις υψηλότερες βάσεις. Για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών, αναμένεται να απαιτηθούν περί τις 19.300 μονάδες, πάνω από τις 19.000 μονάδες από τις οποίες βρέθηκε πέρυσι η βάση της σχολής (στις 18.916 μονάδες) για πρώτη φορά μετά το 2002 (στις 18.835 μονάδες). Επίσης, η βάση της Ιατρικής Θεσσαλονίκης θα κινηθεί στις 19.100 μονάδες και της Ιατρικής Θράκης στις 18.600 μονάδες, όπως και η βάση της Οδοντιατρικής Αθήνας.
• 4ο (τεχνολογικών επιστημών): Η τάση των βάσεων του πεδίου συμπίπτει με αυτή του 2ου πεδίου, καθώς τα μαθήματα βαρύτητας των δύο πεδίων είναι ίδια. Εκτιμάται ότι η βάση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ θα είναι 19.000 μονάδες, των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ 18.700 και των Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ 17.800 μονάδες.
• 5ο (επιστημών οικονομίας και διοίκησης): Οι αποδόσεις των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλύτερες από αυτές του 2013. Ετσι έχουμε αύξηση των αριστούχων, ενώ η μείωση κατά 20,6% των εισακτέων που επέλεξαν το πεδίο θα επηρεάσει τις χαμηλόβαθμες βάσεις ψαλιδίζοντας την άνοδο που θα προέκυπτε λόγω καλύτερων επιδόσεων. Ετσι, η βάση της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ θα είναι 17.500 μονάδες, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας 17.600 και της Οργάνωσης και Διοίκησης ΟΠΑ 16.400 μονάδες.
Πηγή: ΟΕΦΕ