ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: «Καινοτομούμε συνδυάζοντας την επαγγελματική κατάρτιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας»
Σε κοινή συνεδρίαση προσήλθαν, χθες, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής,η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Στύλιο για το έργο του CEDEFOP.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) είναι ένας οργανισμός της Ε.Ε., ο οποίος ιδρύθηκε το 1975 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη από το 1995. Αναγνωρισμένο ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, το CEDEFOP έχει ως αποστολή να στηρίξει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να συμβάλει στην εφαρμογή της.
Ο Υφυπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας, καθώς και στη θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου λειτουργίας της μη τυπικής εκπαίδευσης. «Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ένας χώρος όπου χρειάζεται μια ιδιαίτερη μέριμνα» τόνισε, εστιάζοντας στην οργάνωση του νέου θεσμού των ΣΕΚ: «Ξεκινήσαμε πιλοτικά τις προηγούμενες μέρες τη λειτουργία 21 σχολών ΣΕΚ σε όλη την Ελλάδα και διαμορφώσαμε 22 ειδικότητες, που συνάδουν και ταιριάζουν με τις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική εκπαίδευση. Χρειάζεται να αγκαλιάσουμε αυτό τον θεσμό και να τον υποστηρίξουμε. Είναι σημαντικό στα παιδιά που δεν ακολουθούν την γενική εκπαίδευση να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουν και να εξελίξουν τα προσόντα τους. Το στοίχημα μας είναι να γίνουν καλύτεροι και ανταγωνιστικότεροι. Καινοτομούμε γιατί συνδυάζουμε τις πιστοποιημένες δεξιότητες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα οφέλη είναι διπλά και για τους μαθητευόμενους και για την εθνική μας οικονομία.
Ο προσανατολισμός μας επίσης είναι να διασυνδέσουμε τις ειδικότητες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα προσόντα που έχει κάθε περιοχή. Τουριστικά επαγγέλματα, εκεί όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, επαγγέλματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως κτηνοτροφία, πτηνοτροφία σε περιοχές όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανάπτυξη για τον πρωτογενή τομέα.
Στη δική μου ιδιαίτερη πατρίδα, την Άρτα, αλλά και στην Ήπειρο γενικότερα, η τοπική οικονομία στηρίζεται στο γεωργικό και κτηνοτροφικό παραγωγικό τομέα. Το 60% της ελληνικής πτηνοτροφίας παράγεται στην Ήπειρο. Στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εκεί, στις οποίες θα στηριχθούμε για να κάνουμε τα προϊόντα μας καλύτερα, ποιοτικότερα και ακόμη πιο εξαγώγιμα. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται κατάλληλο, καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, ούτως ώστε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά».
Σχετικά με τον ΕΟΠΠΕΠ ο κ. Στύλιος επεσήμανε:
«Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και η ολοκλήρωσή του είναι σημαντική πρωτοβουλία για να είμαστε συνεπείς με την Ευρώπη, αλλά και για να το παραδώσουμε στην ελληνική κοινωνία. Η αντιστοίχιση των προσόντων και των πτυχίων, των τίτλων σπουδών, που αποκτούν τα δικά μας παιδιά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, είναι απαραίτητη, για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εργαστούν στην Ελλάδα και εάν το επιθυμούν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης: ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ, κ. Γεώργιος Τύπας, ο Διευθυντής του CEDEFOP, κ. Joachim James Calleja, ο Υπηρεσιακός Επικεφαλής Τομέα ECVL του CEDEFOP κ. Λουκάς Ζαχείλας, o Εμπειρογνώμονας του CEDEFOP κ. Κώστας Πουλιάκας, o Προϊστάμενος Οικονομικών και Συμβάσεων του CEDEFOP κ. Γεώργιος Παρασκευαΐδης και η Συνεργάτης Επικοινωνίας του CEDEFOP κυρία Ρόζυ Βουδούρη.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.