Σας υπενθυμίζουμε τη δράση «Μαραθώνιος Βικιπαίδειας για την 25η Μαρτίου με επίκεντρο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο», η οποία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ (21-10-2014, Αρ.Πρωτ.170949/Γ7) με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), με τη συμμετοχή και υποστήριξη της εταιρίας ψηφιακού πολιτισμού PostScriptum (PS) και την εθελοντική συμμετοχή του Σχολείου της Βικιπαίδειας.
Θυμίζουμε πως στόχος της δράσης είναι ο εμπλουτισμός της Βικιπαίδειας με λήμματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και εν γένει τη θεματογραφία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου μέσα από την ενεργή συμμετοχή διδασκόντων και μαθητών, καθώς και η διάδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα της ορθής χρήσης και της σημασίας της Βικιπαίδειας.
Πιο συγκεκριμένα, η δράση συμπεριλαμβάνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού συγγραφής λημμάτων, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση του αρτιότερου λήμματος στο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στο τέλος Μαϊου.
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια υποστήριξης (11 και 25 Φεβρουαρίου), σχετικά με την τεχνική συγγραφής και μορφοποίησης λημμάτων, σε συνεργασία με το Σχολείο Βικιπαίδειας στην Αθήνα, και webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) με αντίστοιχο περιεχόμενο, στα οποία πρόσβαση θα έχουν όλοι οι συμμετέχοντες πανελλαδικά.
Πιο συγκεκριμένα:
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;
Ο διαγωνισμός ξεκινά επισήμως στις 5/02/2015 και θα ολοκληρωθεί στις 27/03/2015. Δόθηκε παράταση λόγω ζήτησης.
Οι ομάδες διαγωνίζονται στη δημιουργία, εμπλουτισμό και μετάφραση λημμάτων της Βικιπαίδειας που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση ή που αφορούν τις συλλογές των αντικειμένων του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων:
• Δημιουργία νέου λήμματος της Βικιπαίδειας με θέμα την Επανάσταση, 2 πόντοι • Εμπλουτισμός υπάρχοντος λήμματος, για κάθε 300 λέξεις, 2 πόντοι • Μετάφραση υπάρχοντος λήμματος στα αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα, 2 πόντοι • Προσθήκη φωτογραφίας από τις συλλογές του μουσείου σε λήμμα στη Βικιπαίδεια, σε οποιαδήποτε γλώσσα, 1 πόντος • Χρήση φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού από άλλες πηγές ανοικτού περιεχομένου (π.χ. openarchives.gr, Europeana) για τον εμπλουτισμό λημμάτων, 1 πόντος • Φωτογράφηση και μεταφόρτωση στα Κοινά της Βικιπαίδειας εικόνας για μία τοποθεσία ή αντικείμενο που σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση, 2 πόντοι • Προσθήκη αναφορών σε άρθρα, 1 πόντος
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΛΗΜΜΑΤΑ
Έχουμε επιλέξει και προτείνουμε για σας ορισμένα λήμματα [http://www.25marcheditathon.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;
1. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από σχολεία. Δείτε εδώ αναλυτικά τους όρους συμμετοχής. [http://www.25marcheditathon.
2. Ο υπεύθυνος καθηγητής δημιουργεί για την ομάδα έναν λογαριασμό στη Wikipedia. [https://el.wikipedia.org/w/
3. Ο υπεύθυνος καθηγητής στέλνει το λήμμα που έχει επιλεχθεί προς συγγραφή στους υπεύθυνους διαδικασίας του διαγωνισμού (25marcheditathon@eellak.gr) . Σχετικά με τα προτεινόμενα λήμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή κάθε ομάδας. Στην περίπτωση που δύο ομάδες επιλέξουν το ίδιο λήμμα, το λήμμα κατοχυρώνεται στην πρώτη ομάδα που έστειλε email στους υπευθύνους. Η ενημέρωση των συμμετεχόντων θα γίνεται με email.
4. Αφού έχει κατοχυρωθεί το λήμμα προς συγγραφή, η ομάδα συνδέεται στη Wikipedia πηγαίνει πάνω δεξιά στο tab “Το πρόχειρό μου” και εκεί είναι ο χώρος όπου μπορεί να προετοιμάσει τη συγγραφή του λήμματος. Στο χώρο αυτό μπορούν να δουλέψουν ανενόχλητοι το λήμμα καθώς δεν συνηθίζεται να επεμβαίνουν οι χρήστες και οι διαχειριστές της Βικιπαίδειας, εκτός αν κατατεθεί κλεψίτυπο (copyright) περιεχόμενο, βωμολοχίες, διαφήμιση, βάθρο προπαγάνδας, συκοφαντίας κλπ.. Ως εκ τούτου η ομάδα μπορεί να επεξεργαστεί εκεί την τελική μορφή του λήμματος που θέλει να ανεβάσει.
5. Μετά την τελική επεξεργασία και ανέβασμα του λήμματος ο υπεύθυνος καθηγητής θα πρέπει να αποστείλει ένα e-mail όπου θα δηλώνει τον τίτλο του λήμματος και το όνομα χρήστη του λογαριασμού στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:25marcheditathon@eellak.gr
Στη συνέχεια η κριτική επιτροπή θα εξετάσει το ιστορικό προκειμένου να υπολογίσει τους πόντους του εκάστοτε λήμματος. Δεδομένου ότι η Βικιπαίδεια αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα, στην τελική βαθμολόγηση θα ληφθεί υπόψη και η τελική εικόνα του λήμματος (κείμενο και οι πηγές) κατόπιν της επέμβασης της κοινότητας.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γεωργία Αγγελάκη, ΕΕΛ/ΛΑΚ
Αλέξανδρος Τενεκετζής, PostScriptum
Φίλιππος Μαζαράκης, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σωτήρης Κυλάφης, Συντάκτης Βικιπαίδειας
Επιπλέον, διευκρινίζουμε τα εξής:
(1) Κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μόνο λήμμα για τον διαγωνισμό. Από ‘κει και πέρα ο καθηγητής και η ομάδα είναι ελεύθεροι και ενθαρρύνονται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού να συνεχίσουν τη συγγραφή λημμάτων.
(2) Όταν ένα πρόχειρο λήμμα τελειώνει μπορεί να αλλάξει χώρο από το πρόχειρο και να μετακινηθεί σε λήμμα κουβαλώντας μαζί και το ιστορικό του. Αυτό γίνεται με το κουμπί “Μετακίνηση” στα tabs. Μετακίνηση επιτρέπεται 3 ημέρες μετά την εγγραφή του χρήστη.
Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που έχει συλλέξει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του διαγωνισμού.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Υπάρχει το εξής υποστηρικτικό υλικό στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε, χωρίς όμως αυτό να σας περιορίζει στις θεματικές, τα λήμματα και τις πηγές που θα χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία:
• Φωτογραφίες από αντικείμενα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που έχουν μεταφορτωθεί στα Κοινά της Βικιπαίδειας [http://commons.wikimedia.org/
• Επιλογή από έγκριτες πηγές ψηφιακού περιεχομένου που διατίθενται στο διαδίκτυο [https://docs.google.com/a/
• Σειρά από εισαγωγικά βίντεο γύρω από το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης και τη συγγραφή λημμάτων στη Βικιπαίδεια [http://www.25marcheditathon.
Όλο το υλικό είναι μεταφορτωμένο στον ιστότοπο της δράσης.
http://www.25marcheditathon.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της δράσης παρέχεται υποστήριξη από επιμορφωτικά σεμινάρια συγγραφής στη Βικιπαίδεια που διεξάγονται στο Σχολείο Βικιπαίδειας στην Αθήνα, στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από 17:30 ως 19:30. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη σελίδα του Σχολείου [http://wikipedia-school-
Επιπλέον, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι ανοιχτό για τους υπεύθυνους καθηγητές να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις για εκπαιδευτικούς που διοργανώνει στις παρακάτω ημερομηνίες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη κράτησης θέσης:
– Κυριακή 8 Μαρτίου
– Κυριακή 22 Μαρτίου
Η ώρα συνάντησης είναι 11π.μ
Επιπλέον υπάρχει η ευκαιρία για ξεναγήσεις ομάδων μαθητών που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με τους καθηγητές τους ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συλλογή και να τη φωτογραφήσουν.
Οι ημερομηνίες για τη δράση αυτή είναι: Σάββατο 28/2 και Σάββατο 7/3 και ώρα 11 π.μ..
Για τις ξεναγήσεις αυτές θα χρειαστεί να επικοινωνείτε για κράτηση θέσεων με την κ. Νικολέτα Ζυγούρη στα τηλέφωνα 210-3222266, 210 3217617 εσωτ.220. Email επικοινωνίας nzygouri@nhmuseum.gr
Έχετε απορίες για το διαγωνισμό;
Όλες οι πληροφορίες για το διαγωνισμό θα τις βρείτε στον ιστότοπο της δράσηςhttp://www.25marcheditathon.
Εάν έχετε επιπλέον απορίες για το διαγωνισμό παρακαλώ επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του διαγωνισμού στο: 25marcheditathon@eellak.gr
Επιπλέον, είναι πάντα στη διάθεσή σας η Αγορά της Βικιπαίδειας (http://goo.gl/n68eoh), όπου έμπειροι χρήστες είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήματα που τίθενται.
Το βραβείο πέραν του αναμνηστικού τίτλου θα συνοδεύεται από πολύτιμες εκδόσεις του Μουσείου. Τα μέλη των ομάδων που θα βραβευτούν θα μπορούν να επιλέξουν από τον κατάλογο των λευκωμάτων του μουσείου, ενώ θα δοθούν εκδόσεις του μουσείου και στη βιβλιοθήκη του κάθε σχολείου. Στο πέρας των σεμιναρίων θα δοθούν σε όλους βεβαιώσεις για την παρακολούθησή τους και όλοι οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν σε ειδική γι’ αυτούς ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Τετάρτη 11/02/15 και Τετάρτη 25/02/15: live σεμινάρια Παρασκευή 27/03/15: Λήξη Διαγωνισμού Συγγραφής Παρασκευή 24/04/15: Ολοκλήρωση Αξιολόγησης και ανακοίνωση αποτελεσμάτων Πέμπτη 07/05/15: Λήξη δράσης στην Παλιά Βουλή – ανακοίνωση αποτελεσμάτων – βράβευση – αποστολή πιστοποιητικών ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες
*Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στο διαδικτυακό τόπο της δράσης:http://www.25marcheditathon.
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ
Ο ιστότος του Μουσείου
ΗΛΙΟΣ – http://helios-eie.ekt.gr/EIE/
π.χ.
http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/13750?locale=el
http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/7663
http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/13749
open archives.gr
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών – http://phdtheses.ekt.gr/
π.χ. http://phdtheses.ekt.gr/eadd/simple-search?query=1821&submit_search.x=12&submit_search.y=5
Πανδέκτης – http://pandektis.ekt.gr/
π.χ. http://pandektis.ekt.gr/pandektis/simple-search?query=1821&submit.x=0&submit.y=0
Ανέμη – http://anemi.lib.uoc.gr/
Πάνδημος – http://pandemos.panteion.gr/
π.χ. http://pandemos.panteion.gr/index.php?op=search&type=0&scope=0&page=1&lang=el
Αρχείο ΕΡΤ – http://www.hprt-archives.gr/
π.χ. http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/d–index-archive-search.aspx?q=1821
Europeana – http://www.europeana.eu/