ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Η εκδήλωση για τον εορτασμό της 51ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το Πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας την «επικοινωνία» με τους ανθρώπους του πνεύματος που δρουν ή βρίσκονται σε άμεση σχέση με τη πόλη μας, και ανοίγοντας ένα βήμα διαλόγου με την κοινωνία και τις δυνάμεις της, ήδη από τον πανηγυρικό εορτασμό των 50 χρόνων, τίμησε τους διακεκριμένους λογοτέχνες Ρέα Γαλανάκη, Δημήτριο Κάββουρα, Διονύσιο Καρατζά και Κωνσταντίνο Λογαρά. Σταχυολογώντας από αυτά που, οι ίδιοι οι τιμώμενοι, τόνισαν στην αντιφώνησή τους, αναφέρουμε: «Τιμήθηκαν τα γράμματα και οι τέχνες σε μια δύσκολη και σκληρή εποχή… Η εκδήλωση αυτή συνιστά μια ουσιώδη και συμβολική συνάντηση της επιστήμης με την τέχνη και ειδικότερα με τη λογοτεχνία… Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με προσανατολισμό κυρίως στις Θετικές Επιστήμες και λιγότερο τις Θεωρητικές, που όμως, δείχνοντας το ενδιαφέρον του προς τους ανθρώπους του πνευματικού κόσμου, επιβεβαιώνει τον ουμανιστικό του χαρακτήρα…». Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με συναυλία «Μουσικής Δωματίου» από το «Κουαρτέτο Εγχόρδων» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, όπου ακούστηκαν έργα των W.A. Mozart, Pablo de Sarasate, G. Gerschwin, Ν. Σκαλκώτα και Θ. Κάββουρα. Έπαιξαν οι Μαριάννα Σαφάροβα (βιολί Ι), Άλλα Σελαλμαζίδη (βιολί ΙΙ), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα) και Νικολάι Κομισάροβ (βιολοντσέλο). Σολίστ ήταν ο Γιάννης Μαυρίδης (βιολί), ενώ συμμετείχε ο Βιλέν Καραπετιάν (Κοντραμπάσο). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι των Αρχών αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ 10th EQAF ΤΗΣ EUA
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (10th European Quality Assurance Forum – EQAF), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το διάστημα 19-21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Δικτύου EUA (European Universities Network) εκπροσωπούμενο από την Πρύτανι και τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων. Οι κεντρικοί θεματικοί άξονες της συζήτησης για τη διασφάλιση της ποιότητας (Δ.Π.) των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, περιστράφηκαν: (α) στην επίδραση που αυτή έχει στη βελτίωση των Προγραμμάτων Σπουδών αλλά και στη διαμόρφωση, βελτίωση και υποβοήθηση των σπουδών και των επιδόσεων των φοιτητών, (β) στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και πρότυπα για τη Δ.Π., καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους με τους εθνικούς οργανισμούς πιστοποίησης, (γ) στη βαρύτητα που έχει η διεθνοποίηση των ιδρυμάτων στη διασφάλιση της ποιότητας, (δ) στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίζουν, πλέον, οι διεθνείς κατατάξεις (rankings) όχι μόνο στην ερευνητική υποστήριξη των ιδρυμάτων, αλλά και στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας τους, (ε) στον βαθμό που η Δ.Π. μπορεί να υποστηρίξει την ενδυνάμωση των πανεπιστημίων στην περιοχή της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, (στ) στη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του «ψηφιακού κόσμου» τόσο στην εξωστρέφεια και τη διακίνηση της πληροφορίας των ιδρυμάτων όσο και στις διεθνείς συνεργασίες και την κινητικότητα με πανεπιστήμια εκτός Ευρώπης (κυρίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες: Κίνα, Ινδία, Λατινική Αμερική, Αραβικές χώρες κ.λπ.), και (ζ) στην αυτονομία των ΑΕΙ, ως κύριο χαρακτηριστικό για την ανάπτυξή τους. Η παρέμβαση του Πανεπιστημίου Πατρών εστιάστηκε στο ολιστικό σύστημα διαχείρισης της διασφάλισης της ποιότητας, όπου λαμβάνονται υπόψη τόσο η διδασκαλία, η πρόσκτηση της γνώσης, η έρευνα, η χρηματοδότηση, η διοίκηση, όσο και παράγοντες όπως η σχέση και η αλληλεπίδραση με τους κοινωνικούς φορείς, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
Το Δίκτυο των Πανεπιστημίων «EUA», αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά δίκτυα σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, μέλη του οποίου αποτελούν 850 πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στο Φόρουμ του Λονδίνου, το 10ο κατά σειρά και πλέον διευρυμένο από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, παρευρέθηκαν 533 εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, από 54 χώρες.
Σε επόμενο Δελτίο θα υπάρξει ενημέρωση για θέματα άλλων, ευρωπαϊκών και διεθνών Δικτύων, στα οποία το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει ενεργά.
PATRAS IQ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ
Η Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, που παρέστη ως ομιλήτρια, στην εκδήλωση: «Η δυναμική της δικτύωσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Patras IQ – Έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας. Αποτίμηση – προοπτικές», υποστήριξε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας που γίνεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της επικοινωνίας τής ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα. Η ίδια ανακοίνωσε την επέκταση της έκθεσης με τη συμμετοχή όλων των Ιδρυμάτων της περιοχής (Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Πατρών και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), της Περιφέρειας Δ.Ε. και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με στόχο να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή έκθεση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας από τους ακαδημαϊκούς χώρους στον εμπορικό και παραγωγικό κόσμο.
Η παραπάνω εκδήλωση, με ομιλητές την Αναπλ. Υπουργό κ. Αναγνωστοπούλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Αγγελόπουλο, τον Αναπλ. Πρυτάνεως Δ. Πολύζο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκα, ήταν η μία από τις δύο εκδηλώσεις που συμμετείχε το Πανεπιστήμιό μας στο «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015 / 18ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Νοεμβρίου 2015 στην πόλη μας.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο και, έως τώρα, το μοναδικό Ίδρυμα της χώρας που απέκτησε πρόσβαση σε ένα νέο είδος επιστημονικού υλικού, στο περιοδικό «Journal of Visualized Experiments(link is external)», το πρώτο επιστημονικό βίντεο-περιοδικό, το οποίο διαθέτει τα άρθρα του σε μορφή βίντεο (video articles). Η συνδρομή αφορά σε μία ενότητα του περιοδικού, την Ιατρική,(link is external) η οποία διαθέτει 697 άρθρα, που παρουσιάζουν ιατρικές διαδικασίες, μελέτες περιπτώσεων ή μεθοδολογίες κλινικών δοκιμών. Τα άρθρα του JoVE λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της βασικής έρευνας και των κλινικών εφαρμογών. Η συνδρομή στο συγκεκριμένο περιοδικό έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών μελών ΔΕΠ και ερευνητών του Πανεπιστημίου μας.
ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων σε δεκαέξι (16) από τα είκοσι τέσσερα (24) Τμήματα του Πανεπιστημίου, όπου έληγαν οι θητείες των προκατόχων τους. Η θητεία των νέων Προέδρων είναι διετής, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο. Συγχαίρουμε όλους τους συναδέλφους που εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στη θέση αυτή και τους ευχόμαστε γόνιμη και αποδοτική συνεργασία, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους!
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Το Εργαστήριο Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο βραδινών διαλέξεων, που ξεκίνησε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πάνω σε θεωρητικά και γραμματολογικά ζητήματα νεοελληνικής και συγκριτικής φιλολογίας. Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, όπου η Δήμητρα Γιωτοπούλου θα μιλήσει με θέμα: «Ιχνηλατώντας την ταυτότητα της μυθικής Κασσάνδρας στη νεοελληνική λογοτεχνία», με συνομιλήτρια την αναπλ. καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, ώρες 6.00-9.00 μ.μ. και είναι ανοικτές στο κοινό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα Δελτία, τόσο τα ακαδημαϊκά Τμήματα όσο και οι διοικητικές μονάδες του Ιδρύματός μας, στο πλαίσιο της ευρείας, ανοικτής ενημέρωσης και της εξωστρέφειας, υιοθετούν την έκδοση «Ενημερωτικών Δελτίων». Τις ημέρες αυτές κυκλοφόρησαν:
- Από την «Επιτροπή Ερευνών» (ΕΛΚΕ): Το 5ο Ενημερωτικό Δελτίο Ανοικτών Προσκλήσεων(link is external) που εκδίδεται από την Μονάδα Υποστήριξης – Ανάπτυξης της Έρευνας και Πιστοποίησης Διαδικασιών έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο: http://research.upatras.gr/(link is external) Στο δελτίο αυτό, εκτός των ανοικτών προσκλήσεων, θα βρείτε και έναν κατάλογο με τις προσκλήσεις που αναμένεται να δημοσιευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
- Από το «Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας» (ΜΕΤ): Το τεύχος Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου του Ενημερωτικού Δελτίου «Ανα-ΜΕΤ-άδοση», αφιερώνεται στο Φως και το Χρώμα, που είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα, 23/11/2015 στο Μουσείο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – ΕΚΦΕ Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Στο τεύχος παρουσιάζονται, επίσης, ενδιαφέροντα άρθρα για τον Κήπο των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, τις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του ΜΕΤ κ.ά. Το ΕΔ είναι διαθέσιμο: https://app.box.com/s/9mmwqbaeeuvf2gunm1kyfqoqo4rmewk(link is external)
Καλό τριήμερο.
Χρόνια Πολλά στο Πανεπιστήμιό μας την πόλη μας!
Πάτρα, 27 Νοεμβρίου 2015
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών
φωτο: από τον εορτασμό της 51ης επετείου ιδρύσεως του Πανεπιστημίου.