Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 20:30 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου, «Σελίδες κατοχής». Ένα βιβλίο που παραθέτει συγκλονιστικές μαρτυρίες, αδημοσίευτα ως τώρα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, για να φωτίσει ελάχιστα γνωστές πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σελίδες κατοχής | Τα βασανιστήρια, Οι ομαδικές εκτελέσεις, Οι μεγάλες αποδράσεις, Η πείνα, Οι μαχητικές διαδηλώσεις & Δύο τραγούδια για την Αντίσταση

 

Επιμέλεια: Αντρέας Σαμαράς

Ύστερα από πολυετή έρευνα, ο συγγραφέας παραθέτει συγκλονιστικές μαρτυρίες, αδημοσίευτα ως τώρα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, για να φωτίσει ελάχιστα γνωστές πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Ατέλειωτες σκηνές πόνου, δακρύων, απελπισίας και θλίψης έζησε ο ελληνικός λαός στα τριάμισι χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς. Εκτελέσεις, βασανιστήρια, λιμός, ήταν τα «αγαθά» που γνώρισε η χώρα μας κάτω από την μπότα του εθνικοσοσιαλισμού. Μακρύς ο κατάλογος των εκτελεσμένων πατριωτών. Ποταμοί αίματος, εκατόμβες θυμάτων. Κοντεύουν τα 1.500 μόνο στη Θεσσαλονίκη. Εκτελέσεις ομαδικές, ως αντίποινα για πράξεις της αντίστασης, αλλά και μεμονωμένες, για… «ψύλλου πήδημα». Οι Γερμανοί στήνανε συχνά μπλόκα και διενεργούσαν συλλήψεις πολιτών, ώστε να τους έχουν στα χέρια τους και να απαντούν με αντίποινα σε κάθε αντιστασιακή ενέργεια. Και μόνο το άκουσμα των τοπωνυμιών «Ντουντουλάρ», «αεροδρόμιο Σέδες» και, κυρίως, «Παύλος Μελάς», «Επταπύργιο» και «Κόκκινο Σπίτι», ήταν ικανό να προκαλέσει τρόμο στους Θεσσαλονικείς στη διάρκεια της Κατοχής. […]

Αυτό που συνέβη στην Αχειροποίητο αρχικά και στην Αγία Σοφία στη συνέχεια, ήταν μοναδικό και ανεπανάληπτο. Την ώρα που τελείωνε η δοξολογία στην Παναγία Αχειροποίητο, ανεβαίνει στον άμβωνα της εκκλησίας ο φοιτητής της ΕΠΟΝ Λάκης Ζαβάκος και εκφωνεί ένα φλογερό λόγο, κλείνοντας την ομιλία του με τους στίχους: «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία είν’ η δάφνη. Μια φορά κανείς πεθαίνει». Από το ναό βγαίνουν ύστερα πρώτες οι φοιτήτριες σε παράταξη, σηκώνοντας ψηλά ένα στεφάνι. Ακολουθούν οι φοιτητές, τα γυμνασιόπαιδα, το εκκλησίασμα ολόκληρο. Όλοι μαζί, συγκροτημένα, κατηφορίζουν προς την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην οποία εκείνη την ώρα τελείωνε η δοξολογία. Το πλήθος από τις δύο εκκλησίες ενώνεται […] και το ανθρώπινο ποτάμι που σχηματίζεται ξεχύνεται στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας πατριωτικά άσματα και φωνάζοντας συνθήματα κατά των κατακτητών. […]

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 Ο Σπύρος Κουζινόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες και στα πενήντα και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης.

Πήρε μέρος στους αγώνες για το «1-1-4», για το Κυπριακό και για το «15% στην Παιδεία» ενώ για τις ιδέες, την αρθρογραφία και τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστη διώξεις από τη χούντα. Διετέλεσε μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ, και τιμήθηκε με μετάλλια και διακρίσεις για τη συμβολή του στη διαβαλκανική συνεργασία αλλά και την προσφορά του στην Ομογένεια. Σε δική του ιδέα στηρίχθηκε η δημιουργία, το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε γενικός διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το Δεκέμβριο του 2008. Το 1994 ίδρυσε την Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, της οποίας διετέλεσε επί δεκαπενταετία γενικός γραμματέας. Προηγούμενα έργα του: Ελευθερία: Η άγνωστη ιστορία της πρώτης παράνομης οργάνωσης και εφημερίδας της Κατοχής (1986), Δράμα 1941: Μια παρεξηγημένη εξέγερση (2011), Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (2013), Μελανές Κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης (2017), κ.ά.

Τίτλοι του Σπύρου Κουζινόπουλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS:

1. Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης (2017)

2. Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (2013)


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.