Συναδέλφισσες , οι
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στις 12-1-2016, όπου συζητήθηκε το θέμα των μεταθέσεων – αποσπάσεων, ως αιρετός του Κ.Υ.Σ.Π.Ε., κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, που προέκυψαν από τις συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις περιφερειακές συσκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών και συναδέλφων σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι , ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο παιδείας για το θέμα, ο διάλογος με τους συναδέλφους της βάσης πρέπει να συνεχισθεί, έτσι ώστε τα Π.Δ. 50/96 και 100/97, που συμπληρώνουν 20 χρόνια «ζωής» να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.
Αναλυτικά οι προτάσεις:
Α.ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
- Να γίνει αναμοριοδότηση , εξαρχής, όλων των σχολικών μονάδων.
- Να καταργηθεί η υποχρέωση υπηρέτησης της οργανικής θέσης για ένα χρόνο, προκειμένου, ο εκπαιδευτικός, να έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση. Δηλαδή, να μπορεί να υποβάλει κάθε χρόνο αίτηση και ανάλογα με τον αριθμό των μορίων του να μετατίθεται ή όχι.
- Να ορισθεί τόπος συμφερόντων για τον κάθε εκπαιδευτικό και για τη μετάθεσή του να λαμβάνεται υπόψη και η χιλιομετρική απόσταση με συγκεκριμένο συντελεστή.
- Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες της Π.Ε.
- Να γίνει αλλαγή στη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων (χρόνια υπηρεσίας, παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, συνυπηρέτηση, σύμφωνο συμβίωσης, κλπ).
- Να συμπεριληφθούν και νέες ασθένειες στις ειδικές κατηγορίες με βάση τα νέα ιατρικά δεδομένα. Το κεντρικό Συμβούλιο Υγείας θα πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποιες ασθένειες θα εντάξει στις ειδικές κατηγορίες ή ποια ποσοστά αναπηρίας.
- Να δίνονται μεταθέσεις στις ειδικές κατηγορίες , ανεξαρτήτως οργανικών θέσεων.
Β. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
- Η μοριοδότηση των αποσπάσεων, από το 2011 και μετά, αποτέλεσε μεγάλη τομή στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Το σύστημα έγινε αντικειμενικό και έχει την αποδοχή του συνόλου των εκπαιδευτικών. Μεγάλη πληγή, όμως, παραμένουν οι αποσπάσεις σε φορείς και γραφεία. Χρειάζεται πλήρης μοριοδότηση κι αυτών των αποσπάσεων, έτσι ώστε να μη γίνονται με ρουσφετολογικά, αλλά με διαφανή κριτήρια. Για να περιορισθεί ο αριθμός των αποσπάσεων εκτός σχολείων θα πρέπει να εξετασθούν άμεσα από το ΚΥΣΔΙΠ και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των συναδέλφων που ζητούν μετάταξη σε διοικητικές θέσεις.
- Χρειάζεται επανεξέταση της μοριοδότησης των επιμέρους κριτηρίων, έτσι ώστε να διορθωθούν οι αδικίες που διαπιστώθηκαν κατά την τετράχρονη εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης.
- Χρειάζεται η ένταξη στις ειδικές κατηγορίες – κατά προτεραιότητα αποσπάσεις- και άλλων κατηγοριών ασθενειών όπως π.χ. αναπηρίας πάνω από 80%, κλπ.
- Πρέπει να καταργηθούν οι κατά προτεραιότητα αποσπάσεις συζύγων ένστολων, πανεπιστημιακών, δικαστικών κλπ., που οι σύζυγοί τους έχουν το αμετάθετο. Οι μόνες κατά προτεραιότητα αποσπάσεις αυτών των κατηγοριών πρέπει να είναι των στρατιωτικών, οι οποίοι μετακινούνται χωρίς αίτησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων εκπαιδευτικών και άλλων κατηγοριών.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης