Το τρίτο επιμορφωτικό Σεμινάριο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» πραγματοποιείται
στις 19 & 20 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης Αττικής
από το Future Library και το ΚΙΚΠΕ
Η επόμενη επιμορφωτική «στάση» των σεμιναρίων «Από την έρευνα στη διδασκαλία» θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2016, με τη συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) και του Future Library, και θα αφορά θέματα της διδακτέας ύλης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Νέων Ελληνικών, Ιστορίας και Οικονομίας.
Ύστερα από δύο επιτυχημένα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου- Δραπετσώνας, τους περασμένους μήνες, τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης θα επικεντρωθούν στις ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Αντιγόνης του Σοφοκλή, στη συμβολή του κύκλου του Ρήγα Βελεστινλή στη διαμόρφωση της νεοελληνικής πεζογραφίας και της λυρικής ποίησης, στην οικονομική κρίση του 1929 (Ερευνώντας το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον) και στους μηχανισμούς της απασχόλησης και της παραγωγής, με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Το σεμινάριο «Από την Έρευνα στη Διδασκαλία» στηρίζεται στην αρχή ότι οι διδάσκοντες θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παίρνουν και τη θέση του μαθητή. Όχι μόνο να διδάσκουν αλλά και να διδάσκονται. Έχοντας ως αφετηρία αυτή την αρχή, το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. και το Future Library δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, στους σχολικούς συμβούλους αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στα σεμινάρια αυτά. Κάθε σεμινάριο δίνει τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να συνομιλήσουν με τους εισηγητές αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικές με τις μεθοδολογίες διδασκαλίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην τάξη. Μια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις γνώσεις τους επί του γνωστικού τους αντικειμένου και να συμμετέχουν με δια-δραστική διαδικασία στην επιμόρφωσή τους.
Ο περαιτέρω σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των βιβλιοθηκών, ως εστίες γνώσης και επιμόρφωσης, προσκαλώντας όλο και περισσότερους να ανακαλύψουν τις ποικίλες λειτουργίες τους, διαμορφώνοντας ένα κοινό που θα τις ταυτίζει με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο που καλούνται να διδάξουν.
Το πρόγραμμα του τρίτου σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης, έχει ως εξής:
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016,
17:00-19:00
“Χίλιες και μία” ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
Με την Καρακάντζα Ευφημία, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Με προεγγραφή, στη βιβλιοθήκη*
19:00-21:00
Η συμβολή του κύκλου του Ρήγα Βελεστινλή στη διαμόρφωση της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας και της λυρικής ποίησης.
Με την Αθήνη Στέση, Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Με προεγγραφή, στη βιβλιοθήκη*
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016,
10:00-12:00
Η οικονομική κρίση του 1929. Ερευνώντας το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον.
Με τον Περάκη Μάνο, Διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με προεγγραφή, στη βιβλιοθήκη*
12:00-14:00
Κατανοώντας τους βασικούς μηχανισμούς της απασχόλησης και της παραγωγής.
Με την Σαλίμπα Ζιζή, Διδάκτωρ Οικονομολόγος- Ιστορικός, Εμπειρογνώμων.
Με προεγγραφή, στη βιβλιοθήκη*
*Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Παρακαλούμε σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας να ενημερώσετε τη βιβλιοθήκη το αργότερο έως την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016.
Η είσοδος είναι ελεύθερη | Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
Είναι απαραίτητη η προεγγραφή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης.
Για όποια διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης 2132012903, προκειμένου να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε κάποια από τις ως άνω θεματικές και να εξασφαλίσουμε τη θέση σας για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.
Διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τα τέσσερα Σεμινάρια ή να δηλώσουν τον τίτλο του σεμιναρίου που τους ενδιαφέρει.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης
Δημαρχείου 3 (στον πεζόδρομο δίπλα από το δημαρχείο), Τ.Κ. 144 52, Μεταμόρφωση Αττικής, Tηλ.: 2132012903
Για περισσότερες πληροφορίες: edu.futurelibrary.gr
Για πληροφορίες σχετικά με θέματα Τύπου: OPUS Integrated Communication | Νάντια Σαμαρά
τ: 2103242869| nadia@opusltd.com