Για τις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη: (1) Εισαγωγικάslide067

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ «ΝΕΦΕΛΩΝ»

Ως κωμωδία, οι «Νεφέλες» παρουσιάζουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

(α) ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι «Νεφέλες» είναι κωμωδία που δεν έχει μεν την προφανή πολιτική θεματολογία άλλων κωμωδιών του ιδίου ποιητή, αλλά που άπτεται ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων κορυφαίας σημασίας για την πόλη, όπως είναι το κοινωνικό στάτους και οι ταξικές διαφορές, η παιδεία, η σχέση ανάμεσα στην παράδοση και τον νεωτερισμό, ο σοφιστικός τύπος ανθρώπου, το χάσμα των γενεών.

(β) ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Οι «Νεφέλες» στοχοποιούν ταυτόχρονα τόσο τη σοφιστική διδασκαλία και την προσκόλληση στον άκρατο και αμοραλιστικό νεωτερισμό όσο και την εξίσου ατελέσφορη εμμονή σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης, τα οποία δεν παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για την προσαρμογή των νέων στον σύγχρονο κόσμο.

(γ) ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι «Νεφέλες» παρουσιάζουν αρκετά από τα τυπικά χαρακτηριστικά της Παλαιάς Κωμωδίας τόσο στη δομή όσο και στη γλώσσα, το ύφος και το περιεχόμενο (η σάτιρα της φιλοσοφίας, των φιλοσόφων και κάθε λογής άλλων ἀλαζόνων είναι όντως τυπικό χαρακτηριστικό της κωμωδίας του 5ου αιώνα, έστω και αν το στοιχείο αυτό έγινε πιο έκτυπο την περίοδο της Μέσης Κωμωδίας)· ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζει και σημαντικές αποκλίσεις από τον «τύπο», κυρίως ως προς το πνεύμα και τον τόνο της, αλλά και ως προς ορισμένα δομικά της χαρακτηριστικά, όπως ο διπλός Αγώνας Λόγων, η συνεχής πλοκή κλπ.

Ολόκληρο το άρθρο στο antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθρο«Θέλω να γίνω ένα βιβλίο»!
Επόμενο άρθροΚριτήριο αξιολόγησης:Μες στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς
Αντώνης Πετρίδης
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.