afisa epikaΟ Όμι­λος Με­λε­τών ορ­γα­νώ­νει την Κυ­ριακή 3 Απρι­λίου στις 4:30 μ.μ. στο Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο του Δή­μου της Νέας Ιω­νίας, ανοι­χτή ομι­λία με θέμα:

Επικά στην αρ­χαία Ελ­λάδα και Ιν­δία.

Την ομι­λία θα δώ­σει ο κος Νι­κό­λαος Κα­ζά­νας, Ιν­δο­λό­γος, κα­θη­γη­τής Φι­λο­σο­φίας και Σαν­σκρι­τι­κών.

Λίγα λό­για για την ομι­λία:
Τα δυο Επικά του Ομή­ρου Ιλιάδα και Οδύσ­σεια λει­τούρ­γη­σαν ως φα­νο­στά­τες τόσο για την κλα­σική αρ­χαιό­τητα όσο και για την Ανα­γέν­νηση και τον σύγ­χρονο κό­σμο μέ­χρι και τον 19ο αιώνα. Από πίσω τους, μα κο­ντά, ακο­λου­θού­σαν τα δυο έργα του Ησιό­δου Θε­ο­γο­νία κι Έργα και Ημέ­ραι.

Πολλά στοι­χεία σε αυτά τα ποι­ή­ματα (αγώ­νες, γά­μοι, γε­νε­α­λο­γίες, θε­ό­τη­τες, μά­χες, πε­ρι­γρα­φές και πε­ρι­στα­τικά) ακόμα και λε­ξι­λό­γιο βρί­σκο­νται στα Επικά της Ιν­δίας Μα­χα­μπα­ράτα Mahābhārata (Μα­χα­μπ­χά­ρατα) και Ρα­μα­γιάνα Rāmāyaṇa (Ρα­μά­γιανα). Το πρώτο ανι­στο­ρεί σε μυ­θο­λο­γικό πλαί­σιο έναν εμ­φύ­λιο πό­λεμο και τον ρόλο του με­γα­λό­χα­ρου βα­σι­λιά Krishna, που ήταν εν­σάρ­κωση του θεού Vishnu. Το δεύ­τερο τις πε­ρι­πέ­τειες του πρί­γκιπα Ράμα που ήταν κι αυ­τός εν­σάρ­κωση του θεού Vishnu.

Στην διά­λεξη θα εξε­τα­στούν οι συ­νά­φειες και οι πα­ραλ­λη­λι­σμοί στις δυο επι­κές πα­ρα­δό­σεις που έχουν με­γάλη συγ­γέ­νεια – μα, όπως εί­ναι φυ­σικό, και πολ­λές δια­φο­ρές.

Στην εκ­δή­λωση θα ακου­στεί μου­σική:
πιάνο από τον κ. Χρή­στο Ξε­νάκη και μα­ντο­λίνο από την κα Βιβή Κυ­τούδη Γκέκα.

Το Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο βρί­σκε­ται στην οδό Πα­τριάρ­χου Ιω­α­κείμ 4, πολύ κο­ντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιω­νίας. Πίσω από το Συ­νε­δριακό Κέ­ντρο υπάρ­χει το δη­μο­τικό, ελεύ­θερο πάρ­κινγκ της Νέας Ιω­νίας.

ΕΙ­ΣΟ­ΔΟΣ ΕΛΕΥ­ΘΕΡΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.