arxaio theatro diouΣτις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων – η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (αρ.πρωτ. 209870/Δ2-21/12/2015), της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (αρ.πρωτ. 5254/100.5/1383-21/12/15), του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας Θράκης) (αριθ. Πρωτ. 182-4/11/2015) και του Υπουργείου Πολιτισμού ( αριθ. Πρωτ. 6ΤΥΙ4653Π4-Φ9Ε) ,ως ανωτέρω σχετικά με τίτλο:
«Ολύμπια εν Δίω»
Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου.
Κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμία από τις εννέα Πιερίδες Μούσες που ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Ήταν δε οι: Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο:
« Ολύμπια εν Δίω».
Στο ίδιο Αρχαίο Θέατρο του Δίου ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι «Βάκχες». Κατά τις αρχαίες μαρτυρίες ο Ευριπίδης πέθανε εδώ και θάφτηκε στην Πιερία σύμφωνα με το επιτάφιο επίγραμμα.
«Χαίρε μελαμπετάλοις, Ευριπίδη, εν γυάλοισι Πιερίας τον αεί νυκτός έχων θάλαμον…ως αν ο λάτρις Πιερίδων ναίης αγχόθι Πιερίδων».
« Χαίρε Ευριπίδη που έχεις το θάλαμο της αιώνιας νύχτας(τάφο) στα μελανά ακρογυάλια της Πιερίας…..Εσύ που λάτρεψες τις Πιερίδες (Μούσες) κατοικείς κοντά τους.
Τα αρχαϊκά ορχηστρικά σκηνικά και αθλητικά δρώμενα που διεξάγονταν στις πλαγιές του Ολύμπου προς τιμή του Δία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399π.χ.) τα συγκρότησε και τα ανέδειξε σε πανελλήνιο θεσμό στο Δίον όπου συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον ελληνικό και αργότερα το ρωμαϊκό κόσμο. Παράλληλα με τους θεατρικούς αγώνες διεξάγονταν μουσικοί και αθλητικοί αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος καλλιτέχνες και αθλητές αλλά και ρήτορες που παρουσίαζαν τις δεξιότητες τους. Οι γιορτές ξεκινούσαν με θυσία στον Ολύμπιο Δία γι’ αυτό και ονομάστηκαν « Ολύμπια εν Δίω» και στη διάρκειά τους τιμούνταν οι εννέα κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Μεγάλη πανελλήνια αναγνώριση απόκτησαν τα « Ολύμπια εν Δίω» κατά τη βασιλεία του Φιλίππου του Β΄ και του γιου του Αλεξάνδρου του Γ΄(του Μεγάλου). Τα ¨Ολύμπια εν Δίω¨ συνεχίστηκαν μέχρι τη χριστιανική εποχή ως πανελλήνια γιορτή, ώσπου τα διαδέχτηκαν τα Δημήτρια αφού η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Η θεματική των νεανικών αυτών αγώνων περιλαμβάνει έργα αρχαίου Ελληνικού και Λατινικού δράματος αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, όπως και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. Τα θέματα των μουσικών σχημάτων προσάδουν με την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης.
Από πέρυσι ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης ¨Ολύμπια εν Δίω¨ συμπεριλαμβάνουμε και μουσικά νεανικά σχήματα καθώς και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασσικής Ολυμπιάδας.
Από φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και να συμμετέχουν στα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» και ομάδες από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Οι Διεθνείς Αγώνες « Ολύμπια εν Δίω» δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Μέλη της Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» είναι:
• Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
• Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
• Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
• Δήμοι Πιερίας (Δήμος Κατερίνης, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού)

Σκοποί της Νεανικής Συνάντησης είναι:

• Η παρουσίαση και η κατανόηση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της πρώιμης θεατρικής τέχνης ως πανανθρώπινης έκφρασης.
• Η προσέγγιση και η εξοικείωση των μαθητών με σημαντικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
• Η βαθύτερη κατανόηση και η ανταλλαγή διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτιστικών και διαχρονικών ιδεών και αξιών.
• Η επικοινωνία και η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και η συμβολή της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.
• Η ενθάρρυνση των μαθητών να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις
• Η προώθηση ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των σχολείων και η δημιουργία νέων δεσμών
• H καλλιέργεια θεατρικής, μουσικής και παιδείας του ευ αγωνίζεσθαι για τους μαθητές και τον πολιτισμό γενικότερα.
• Η ανάδειξη της παγκοσμιότητας της ελληνικής σκέψης και στάσης ζωής και η διαχρονική τους αξία μέχρι σήμερα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ομάδες νέων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα «Ολύμπια εν Δίω» είτε με θεατρική ομάδα είτε με μουσική, πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής, ταχυδρομικά και με e-mail, μέχρι Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες με τα κλασσικά αθλήματα.
Μαζί με την αίτηση τα σχολεία- πανεπιστήμια θα πρέπει να αποστείλουν ένα DVD διάρκειας 10’λεπτών από την παράσταση ή τις πρόβες για τις ομάδες που ασχολούνται με το θέατρο και τρεις(3) φωτογραφίες καθώς και μια κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών και τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών. Το ίδιο ισχύει και για τις μουσικές και αθλητικές ομάδες. Αυτά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα εκδοθεί. Η Διεύθυνση αποστολής είναι :
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας
Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων
Π.Τσαλδάρη 8
60100 Κατερίνη
E-mail:politistika@dide.pie.sch.gr
Τηλ:(0030)2351046952 και (0030)2351046965
Φαξ:(0030)2351049910
Ιστοσελίδα:http//dide.pie.sch.gr/politistika

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Οι θεατρικές και μουσικές ομάδες πρέπει αποκλειστικά να αποτελούνται από μαθητές και φοιτητές. Οι αποφοιτήσαντες την προηγούμενη χρονιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη θεατρική ομάδα του σχολείου τους.
2. Κάθε σχολική-φοιτητική θεατρική, μουσική ή αθλητική ομάδα θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία των χωρών που συμμετέχουν.(ελληνική σχετική νομοθεσία/ΥΑ 129287/Γ2/10-11-2011,ΦΕΚ 2769,τ.Β΄,κεφ.Β)
3. To έργο της μαθητικής θεατρικής ομάδας μπορεί να είναι έργο της αρχαίας τοπικής παράδοσης της χώρας από όπου προέρχεται η θεατρική ομάδα. (Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποσταλούν περισσότερα στοιχεία για το έργο.)
4. Τα έργα πρέπει να είναι διάρκειας 50-80 λεπτά της ώρας.
5. Κάθε θεατρική ομάδα συμμετέχει στα «Ολύμπια εν Δίω» μόνο με ένα έργο. Η οργανωτική επιτροπή ,μπορεί να προτείνει και δεύτερη παράσταση σε άλλο χώρο εκτός του αρχαίου θεάτρου του Δίου, αν το σχολείο το επιθυμεί.
6. Οι διοργανωτές θα διευκολύνουν την παραμονή των ομάδων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 23510 46952, 46965.
7. Η μετακίνηση των θεατρικών ομάδων που προέρχονται από ξένες χώρες θα γίνονται με δαπάνη των διοργανωτών εντός Ελλάδος, και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο και επιστροφή, και από το ξενοδοχείο στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και επιστροφή, εφόσον δεν έχουν μέσον μετακίνησης.
8. Επιτρέπονται μόνον μεταφερόμενα μικρού μεγέθους σκηνικά.
9. Τα «Ολύμπια εν Δίω» δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στο τέλος της παράστασης απονέμονται αναμνηστικές πλακέτες στο συμμετέχον σχολείο-φοιτητική ομάδα και διπλώματα συμμετοχής στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες-αθλητές.
10. Σε περίπτωση που κατατεθούν περισσότερες αιτήσεις από τον προβλεπόμενο αριθμό παραστάσεων ,θα γίνει επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν στα «Ολύμπια εν Δίω» από αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δίνεται η δυνατότητα στις συμμετέχουσες ομάδες να επισκεφθούν το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου ,το αρχαιολογικό Μουσείο, να περπατήσουν στα μονοπάτια του μυθικού Ολύμπου, να επισκεφθούν το θρυλικό ποτάμι Ελικώνα-Βαφύρα όπου οι οργιάζουσες Μαινάδες φόνευσαν τον Ορφέα ,να επισκεφθούν την αρχαία Πύδνα όπου ο Κάσσανδρος συνέλαβε και λιθοβόλησε την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφτούν τα αρχαία Λείβηθρα, γενέτειρα πόλη του Ορφέα. Ακόμη να επισκεφτούν το παλιό και το νέο Μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου στον Όλυμπο.
Κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος αποτελούν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, ο τάφος του Φιλίππου του Β΄ στη Βεργίνα, η Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα Ημαθίας.
Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως παρουσίαση παραδοσιακών δρώμενων της περιοχής, η διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών (για τις ομάδες των ξένων χωρών) και εκδήλωση σχετική με το αρχαίο θέατρο από ηθοποιούς. Το τμήμα θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει αντίστοιχα workshops στο Δίον στα οποία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αλλά και οι νέοι ηθοποιοί.

Η Υπεύθυνη Γραφ. Καινοτ. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Ο Διευθ. Της Β/θμιας
Δράσεων Πιερίας Επιτροπής Εκπ/σης Πιερίας

Μυράντα Παππά Δρ. Μπίντας Αθανάσιος Δρ. Καζταρίδης Ιωάννης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.