Βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.
Χιλιάδες μάγισσες θανατώνονται στην πυρά για την πανούκλα που είχαν επιφέρει. Το αστείο είναι ότι θανατώνονται και οι όποιες γάτες κυκλοφορούσαν γιατί πίστευαν, πως ήταν των μαγισσών. Με τη θανάτωση των γατών υπεραναπτύχθηκε ο αριθμός των τρωκτικών που μετέφεραν κυρίως την πανούκλα. Ανάλογα συμβαίνουν αργότερα στο Salem των Ηνωμένων πολιτειών !

Βρισκόμαστε στο 1936
Εκατομμύρια Γερμανών πείθονται για την ανάγκη για «φυλετική καθαρότητα». Κάνουν τα στραβά μάτια και τάχαμου δεν γνωρίζουν για τα εκατομμύρια Εβραίων, Αθίγγανων, Αναπήρων και άλλων που εξαφανίζονται.

Βρισκόμαστε στο 1978
919 οπαδοί της θρησκευτικής αίρεσης του «Ναού των Λαών» αυτοκτονούν μαζικά στη Γουιάνα με την καθοδήγηση του θρησκευτικού τους ηγέτη Jim Jones. Επιτελείται έτσι η μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία όλων των εποχών. Το ένα τρίτο ήταν ανήλικοι, που μαζί με τους υπόλοιπους πείστηκαν να πιούν ποτό με δηλητήριο κυάνιο, ως πράξη «επαναστατικής αυτοκτονίας» προκειμένου να μεταβούν στη γη της επαγγελίας !

Βρισκόμαστε στο 2017 στην Ελλάδα.
Χιλιάδες πιστεύουν στα βιομαγνητικά βραχιόλια και μασσαζοκαλσόν όπως στην αναγέννηση με τον Mesmer, στο θαυματουργό καλλαγόνο, στη θαυματουργή Αλόη, Στον Πέτρο Ζωγράφου που ως Μεσσίας θα σώσει το ένδοξο γένος μας με άφθονη ενέργεια από το νερό, Στον Σώρρα που πούλησε μυστική τεχνολογία του θεού Απόλλωνα στον Ομπάμα, στο ότι το πιο αντιοικονομικό θερμαντικό μέσο – η ηλεκτρική θερμάστρα συμφέρει, ότι δεν έγινε προσελήνωση, ότι το καταδρομικό Λέων εξαφανίστηκε στο πείραμα της Φιλαδέλφιας, ότι τα Ελωχείμ υπάρχουν, ότι η Γη είναι κούφια, ότι στη σπηλιά Νταβέλη έρχονται Εξωγήινα πράσινα ανθρωπάκια κ.α.

Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Gustav Flomber έγραψε ότι «Η Γη έχει τα όριά της, αλλά η ανθρώπινη βλακεία είναι απεριόριστη.” Αυτός προσπάθησε ακόμη, να γράψει μια εγκυκλοπαίδεια της βλακείας, αλλά πέθανε πριν αυτή ολοκληρωθεί.
Δεν επαναλαμβάνουμε εδώ τη ρήση του Αϊνστάιν περί μεγέθους της ανθρώπινης βλακείας αλλά αναφέρουμε τη ρήση του Charles Boukowski, ότι τα δεινά στον πλανήτη οφείλονται στο ότι οι βλάκες έχουν αυτοπεποίθηση ενώ οι ευφυείς έχουν αναστολές.
Σύμφωνα με τον Karl Marx στην παγκόσμια ιστορία οι μεγαλύτερες δυνάμεις που καθορίζουν την έκβαση των γεγονότων είναι κατά σειρά, το κεφάλαιο, η βία και η βλακεία.

Ο Ιταλός οικονομολόγος καθηγητής Κάρλο Τσιπόλλα το 1976 διατύπωσε τους νόμους της βλακείας:.
• Νόμος 1ος Πάντα και αναπόφευκτα ο καθένας υποτιμά τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων σε κυκλοφορία.
• Νόμος 2ος Η πιθανότητα ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του εν λόγω προσώπου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινήσουμε για άλλη μία φορά τη διαφορά μεταξύ βλακείας και μαλακίας.
Μαλακία είναι, όταν έχουμε εμπειρικά δεδομένα και οδηγίες να αποφύγουμε ένα λάθος και παρόλαυτα το κάνουμε. Με τον τρόπο αυτό κάλλιστα κάποιος μπορεί να είναι ευφυής αλλά να κάνει μαλακίες. Aντιστρόφως, μπορεί να είναι βλάκας και να μην κάνει μαλακίες. Φυσικά, ο καταστροφικότερος συνδυασμός είναι ένας βλάκας που εκτός από βλακείες κάνει και μαλακίες.

Η συμπαντική βλακεία είναι το τίμημα που πληρώνουν οι δημοκρατικές κοινωνίες, καθώς δίνουν λόγο και ψήφο και στους βλάκες. Το επικίνδυνο της υπόθεσης γίνεται τρομακτικά επεκτάσιμο σαν την πανούκλα, καθώς με την παγκοσμιοποίηση και την πρόσβαση στην πληροφορία και του τελευταίου βλάκα, τα δίκτυα πληροφοριιών τείνουν να συμφωρηθούν από την υπερκυκλοφορία βλακείας.
Αντίθετα, οι ευφυείς απόψεις λόγω του Μπουκοβσκικού παράγοντα της αναστολής και του αυτοελέγχου αυτοπεριορίζονται, καθώς διαθέτουν την αιδώ της αποφυγής κοτσανών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών βλακείας που σαν Νταλίκες στην εθνική, δεν αφήνουν κανένα κακομοίρη ευφυή να κάνει το προσπέρασμα.

Προηγούμενο άρθροΤα πρώτα χελιδόνια της άνοιξης
Επόμενο άρθροΛυσίας, Υπέρ Μαντιθέου §§ 10-12 (Κριτήριο αξιολόγησης)
Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.