Πρόσκληση Συμμετοχής στο υπό ανανέωση Περιφερειακό Δίκτυο  Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΔΕ Χανίων «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» για το σχολικό έτος 2017-2018

Η ΔΔΕ Χανίων, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, επιθυμεί την ανανέωση της έγκρισης λειτουργίας του Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την  Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» και καλεί τις σχολικές μονάδες να δηλώσουν συμμετοχή. Το Δίκτυο συστάθηκε, ιδρύθηκε και λειτούργησε το σχολικό έτος 2016-2017 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ20.4/19926/Δ2/ 07-02-2017 έγκριση του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Συμμετείχαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνης δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, και 14 Λύκεια από όλη την Κρήτη.

       Η πρόσκληση συμμετοχής στο Δίκτυο το τρέχον σχ. έτος απευθύνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, που επιθυμούν να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων σχετικό με την προτεινόμενη θεματολογία, και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, μέσω των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, με την προϋπόθεση ότι σχολεία της οικείας Δ/νσης συμμετέχουν στο Δίκτυο.

       Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη,  που  σύμφωνα με όσα ορίζει το ΥΠΠΕΘ είναι τρεις εκπαιδευτικοί Δ/θμιας Εκπ/σης που συμμετέχουν στο δίκτυο,  ο  Στυλιανός Ζερβάκης (Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων), η Αρετή Μαρματάκη (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Χανίων) η Φιλίτσα Πεδιαδίτη (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Λασιθίου) και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων Γιώργος Ματθιόπουλος, Τμήμα Γραφιστικής (Κατεύθυνση Γραφιστικής και Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΑΤΕΙ Αθήνας και Έλια Κουμή (Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων).

Στόχος του Δικτύου είναι η ανάδειξη της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφικής Τέχνης και Καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας, μέσα από τη σύγχρονη Τέχνη του Δρόμου (γκράφιτι) στο πλαίσιο υλοποίησης   Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ως οργανωτικό κέντρο συντονισμού στην Κρήτη έχει επιλεχθεί το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητες Γραφιστικής και Σχεδιαστών Εσωτερικού Χώρου με Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την Όλγα Βερυκάκη (ΠΕ 08). Γραμματέας του οργανωτικού κέντρου συντονισμού και σύνδεσμος με την Ομάδα Σπουδαστών Τυποτρόπιον-ΑΤΕΙ είναι η σπουδάστρια Όλγα Μπιτσάκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι μαθητές της Κρήτης να γνωρίσουν τη βυζαντινή γραφή μέσα από την απαράμιλλη ελληνική γραμματοσειρά Grecs du roi, που φιλοτέχνησε ο επιφανής κρητικός καλλιγράφος Άγγελος Βεργίκιος και χάραξε ο Claude Garamont για την αποκλειστική χρήση του βασιλικού τυπογραφείου της Γαλλίας τον 16ο αιώνα στην έκδοση κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Την ίδια περίπου περίοδο στην Κρήτη εμφανίζεται η πρώτη μεταβυζαντινή ποιητική άνθηση με τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου και την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση, η οποία σηματοδοτεί τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η άμεση όσμωση των δύο αυτών κορυφαίων κρητικών επιτευγμάτων, της καλλιγραφίας και της θεατρικής ποίησης, δεν επιτεύχθηκε εκδοτικά τότε για μια σειρά από ιστορικές συγκυρίες. Αυτή την εναλλακτική επαναγραφή της Ιστορίας προτείνουμε να επιχειρηθεί σήμερα με σύγχρονο όχημα την Τέχνη του Δρόμου.

Η πλήρης γραμματοσειρά, με όλα τα εναλλακτικά στοιχεία και τα πολυάριθμα συμπλέγματά της, έχει σχεδιαστεί ψηφιακά από τον καθηγητή Γιώργο Δ.  Ματθιόπουλο στα πλαίσια της έρευνάς του  για χρήση σε ηλεκτρονικά σελιδοποιητικά προγράμματα. Οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής θα επιλέξουν και θα στοιχειοθετήσουν δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου με την εν λόγω γραφή.

Οι μαθητές των συμμετεχόντων Γυμνασίων και Λυκείων θα διακοσμήσουν κάποιο χώρο στο σχολείο τους με αυτά, κατασκευάζοντάς τα με ποικίλα υλικά (χαρτόνι, φελιζόλ, ξύλο, πλέξιγκλας κ.ά.), προβάλλοντας τα δίστιχα με προβολέα πάνω σε τοίχο του σχολείου ή σε κάποιο τοπικό μνημείο, παρουσιάζοντας μουσικές και θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, και με καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών/ριών θα γνωρίσουν τη βυζαντινή καλλιγραφία και την ελληνική αρχετυπία με υλικό που θα διαθέσει το Τμήμα Γραφιστικής. Παράλληλα, οι μαθητές θα εντοπίσουν χώρους στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης, όπου σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες/δημοτικές αρχές θα κολλήσουν δίστιχα που θα έχουν προετοιμάσει οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής και θα έχουν σταλεί (ως pdf αρχεία) για να εκτυπωθούν στο κάθε σχολείο και να κοπούν τα γράμματα από τους μαθητές.

Συντονισμένος στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της. Παράλληλα, η όλη δράση θα φωτογραφηθεί από τα σχολικά συνεργεία κατά την προετοιμασία και την εκτέλεσή της και θα συγκεντρωθεί  σε μία ενιαία οπτικο-ακουστική παρουσίαση από την ομάδα των σπουδαστών του Τμήματος Γραφιστικής για να ανακοινωθεί στην ολοκλήρωση του Δικτύου και να αποτελέσει παραδοτέο του.

Τα σχολεία – ομάδες των συμμετεχόντων μαθητών θα μπορούν να επισκεφθούν με τους υπεύθυνους καθηγητές δωρεάν το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς ως πηγή έμπνευσης και γνώσης και η παρουσίαση των προγραμμάτων τους θα γίνει στο τέλος  σε  Ημερίδα που θα διεξαχθεί στον χώρο του Μουσείου αλλά και σε εκδηλώσεις και γιορτές σε όλη την Κρήτη με συμμετοχή των συνεργαζόμενων υπευθύνων του Τμήματος Γραφιστικής του ΑΤΕΙ.

 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ  ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Στόχοι του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι μαθητές που θα εμπλακούν στη δράση: α) Να εξοικειωθούν με την πρώιμη ελληνική τυπογραφική τέχνη, μία άγνωστη πτυχή του νεοελληνικού μας πολιτισμού, η οποία έλκει την καταγωγή της από την πλούσια αισθητική της Βυζαντινής καλλιγραφίας. β) Να προσεγγίσουν την κρητική λογοτεχνία του 16ου και 17ου αιώνα και μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης, όπως είναι η Τέχνη του Δρόμου (γκράφιτι). γ) Να γνωρίσουν διαφορετικές σύγχρονες δημιουργικές μορφές γραφικής έκφρασης άμεσα συνδεδεμένες με το αέναο δημιουργικό νήμα της ελληνικής παράδοσης. δ) Να εξοικειωθούν με καλλιτεχνικούς τρόπους μετακένωσης της τοπικής πολιτισμικής τους κληρονομιάς από το παρελθόν στο παρόν. Τέλος, μέσα από την εκπαιδευτική αυτή δράση φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κρητικού κοινού με τα αξεπέραστα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας μέσα από την Τέχνη του Δρόμου.

Για τον καλύτερο συντονισμό του έργου, την υλοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων και την απαιτούμενη ανανέωση της έγκρισης λειτουργίας του Δικτύου παρακαλούνται όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο:

  1. να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση συμμετοχής στο Π.Θ.Δ. και να την στείλουν έντυπα και ηλεκτρονικά στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης όπου ανήκουν, έως την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και

 2.. να καταθέσουν, όταν έρθει η σχετική εγκύκλιος, Το «Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος», τη λίστα των συμμετεχόντων μαθητών (μέχρι 35 μαθητές/τριες)  και το πρακτικό έγκρισης του συλλόγου στα αντίστοιχα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων όπου ανήκουν  για έγκριση και από την Επιτροπή ΣΔ.

            Οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κρήτης παρακαλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά τον Πίνακα με τα στοιχεία των αιτήσεων συμμετοχής της οικείας Δ/νσης  και τις αιτήσεις  έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο sdrdidechan@sch.gr.

 

              Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και καλή συνεργασία.

   Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων                  Ο  Δ/ντης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

                     Αρετή Μαρματάκη                                            Στυλιανός Γ. Ζερβάκης

                                                                                                 Διοίκησης Επιχειρήσεων

                                                       

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.