Δρ. Alessandro Greco (Πανεπιστήμιο της Ρώμης, La Sapienza)
Στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο ο μινωικός κόσμος διακρίνεται για την παραγωγή των πολυτελών ενδυμάτων. Τα ενδύματα à la minoenne μαρτυρούνται στα κείμενα σφηνοειδούς γραφής από το ανάκτορο του Μάρι στη Μεσοποταμία τον 19ο αιώνα π.Χ. και στην Αίγυπτο στον τάφο του Rekh-Mire, βεζίρη του φαραώ Τούθμωσι ΙΙΙ, στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ. Η βιομηχανία υψηλής μόδας κληρονομήθηκε αργότερα από τους Μυκηναίους κυρίαρχους της Κνωσού κατά τον 15ο και 14ο αι. π.Χ. Η διάλεξη σκοπεύει να εμβαθύνει στις διοικητικές και γραφειοκρατικές πτυχές της βιοτεχνίας της μόδας, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα Γραμμικής Β που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Κνωσού. Η μελέτη των μυκηναϊκών πινακίδων, που τώρα διερευνάται μέσω σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών τρισδιάστατης σάρωσης στο πλαίσιο του ‘ερευνητικού προγράμματος PA-I-TO’ (υπό τη διεύθυνση του ομιλητή και της Γεωργίας Φλούδα), μας επιτρέπει να κατανοήσουμε διεξοδικότερα τους μηχανισμούς μιας διοίκησης που ήταν σε θέση να επιβάλλει επί αιώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τον κανόνα της αισθητικής της.
‘The rule of the taste’: industry and administration of high-fashion in Mycenaean Crete
Dr. Alessandro Greco (University of Rome, La Sapienza)
The Minoan world is distinguished in the framework of the ancient Eastern Mediterranean for its tasteful luxury clothing production. Clothes à la minoenne are attested in the cuneiform texts of the palace at Mari in 19th century BC Mesopotamia, and in Egypt, in the Tomb of the Great Vizir of Tutmosis III, Rekh-Mire, in the late 15th century BC. The high-fashion industry was later inherited by the new Greek masters of Knossos, the Mycenaeans, in the 15th-14th century BC.
The lecture intends to deepen the administrative and bureaucratic aspects of the fashion industry as evidenced by Linear B documents found in the palace of Knossos. The study of Mycenaean tablets, now explored through the latest digital technologies of 3D laser scanning by the PA-I-TO project team (directed by the Author and Georgia Flouda), allows us to understand more thoroughly the mechanisms of an administration that succeeded in imposing its rule of the taste throughout the Mediterranean for many centuries.