Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”, υπό της διδάκτορος κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Τίτλος 30ου μαθήματος: “Η ΔΙΠΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ”, (Λόγος τοῦ Ἀριστοφάνους – Β΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 190c-191c), το οποίο παρεδόθη στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
Συνοπτική παρουσίαση 30ου μαθήματος
Λόγος τοῦ Ἀριστοφάνους – Β΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 190c-191c Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, ο Αριστοφάνης περιγράφει τα πάθη των τριών γενών των ανθρώπων, δηλαδή του άρρενος, του θήλεος και του αρρενοθήλεος. Πιό συγκεκριμένα, τα πάθη αυτά οφείλονταν στην αλαζονεία που διακατείχε την ψυχή των γενών αυτών, εξαιτίας της υπερβολικής γνώσεως και της συνακόλουθης διπλής αγνοίας τους. Η διπλή άγνοια οδήγησε τις ψυχές αυτές στην ύβριν, δηλαδή στην επιθυμία να επαναστατήσουν εναντίον των θεών και να τους πάρουν την εξουσία. Ο Ζευς βρήκε ένα τέχνασμα έτσι ώστε ούτε να χαθεί το γένος των ανθρώπων, αλλά ούτε να εξακολουθήσει η αλαζονική συμπεριφορά των τριών αυτών γενών των ψυχών: Τους έκοψε στα δύο και τους κατέστησε πιό αδύναμους. Η τομή αυτή στα δύο συμβολίζει την στιγμή που, σε ένα συμπαντικό επίπεδο, ο Ζευς ευνουχίζει τον Κρόνο και σηματοδοτεί το πέρασμα από την βασιλεία του Κρόνου σε αυτήν του Διός. Στο επίπεδο των ανθρωπίνων ψυχών, η τομή αυτή συμβολίζει την γένεση του πλήθους των ψυχών, τόσο στον νοητό όσο και στον αισθητό κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, η τομή αυτή στα δύο, συμβολίζει το πέρασμα από την αθανασία των ψυχών στην θνητότητα καθώς και το πέρασμα από την αυτοκίνηση των άσαρκων ψυχών, που ζουν στον νοητό κόσμο, στην ετεροκίνηση των ένσαρκων ψυχών, που ζουν στον αισθητό κόσμο. Η στιγμή της τομής συμβολίζει, επίσης, την γένεση της “πενίας” εντός της ψυχής, η οποία, έκτοτε ζητά και επιθυμεί την ένωση με το άλλο της μισό. Σε αυτό το σημείο κορυφώνεται ο λόγος του Αριστοφάνους, εφόσον προοιωνίζει τον λόγο της Διοτίμας που ακολουθεί. Με άλλα λόγια, ο Αριστοφάνης αναδεικνύει την αιτία για την οποία ο έρως είναι υιός του “Πόρου” και της “Πενίας” και, με αυτήν την έννοια, ο λόγος του εκτυλίσσεται εκ των άνω, δηλαδή εκ του νοητού κόσμου, προς τα κάτω, δηλαδή προς τον αισθητό κόσμο. Αντιστρόφως, ο λόγος της Διοτίμας, θα αναδείξει την δύναμη του έρωτος, δηλαδή την μέθεξη της ψυχής, που θα αναχθεί εκ των κάτω, δηλαδή εκ του αισθητού κόσμου, προς τα άνω, δηλαδή προς τον νοητό κόσμο.
Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο
Πλάτωνος Συμπόσιον – Άννα Χ. Μαρκοπούλου. Μάθημα 30ον: Η διπλή άγνοια και η αλαζονεία της ψυχής