Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ. Παρουσίαση της τραγωδίας
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν μια ομιλία για την τραγωδία «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη.
Με τον ερευνητή κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙΤΗ
Η ομιλία δόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 17 Απριλίου 2018.
ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ της τραγωδίας ΕΛΕΝΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Ο Μενέλαος, μετά από περιπλάνηση κατά την επιστροφή του στην Λακεδαίμονα, φτάνει ναυαγός στην νήσο Φάρο της Αιγύπτου, όπου βασιλιάς είναι ο Θεοκλύμενος, γιος του Πρωτέως. Εκεί συναντά την Ελένη και μένει έκπληκτος.
Η Ελένη δεν είχε πάει στο Ίλιον! Την απήγαγε ο Ερμής, κατ’ εντολήν του Διός, και την οδήγησε στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα. Η Ήρα κατασκεύασε ένα ομοίωμα της Ελένης, μια νεφέλη, ένα φάσμα ψευδές. Έτσι ο Πάρις συνόδευσε στο Ίλιον το είδωλο της Ελένης και όχι την ίδια.
Αφού οι δύο σύζυγοι αναγνωριστούν, με την βοήθεια της Θεονόης, αδελφής του Θεοκλύμενου, εξασφαλίζουν από τον βασιλιά, με δόλο, ένα πλοίο και αποπλέουν μαζί από την νήσο.
Αύτη η εκδοχή του μύθου δεν είναι εύρημα του Ευριπίδη. Πρώτος την παρουσίασε ο Σικελός λυρικός ποιητής Στησίχορος, από την Ιμέρα της Σικελίας, στο έργο του «Παλινωδία Ελένης». Την ίδια εκδοχή αναφέρει και ο Ηρόδοτος.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
Ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1963. Σπούδασε ηλεκτρονικά στο ΤΕΙ Πειραιώς.
Επίσης έλαβε παιδεία των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων reiki, shiatsou και κοσμοενεργειακή.
Εργάστηκε σε επιχειρήσεις όπως το Ράδιο Κατουμά και στις εταιρείες του ομίλου Altec, Microland και Kek Interface.
Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά, επί μια εννέα χρόνια, με το θέατρο στο θεατρικό τμήμα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Αλίμου.
Από το 2008 ασχολείται με την μελέτη και έρευνα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσω της μελέτης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.
Έχει παρουσιάσει διαλέξεις στον πολιτιστικό σύλλογο «Παλαίχθων», στην Σχολή Πολεμικών Τεχνών Red Dragon, στον Σύλλογο Ελλήνων Οικολόγων καθώς και στους συλλόγους Ι.Φ.Ι και ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., με θέματα από τους τρεις αυτούς τομείς.
Εικόνα τίτλων παρουσίασης: «Ανάκτηση Ελένης», αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας.
Βρέθηκε στην Εγνατία (Gnathia) της Κάτω Ιταλίας. Αποδίδεται στον Ζωγράφο του Μενελάου, 450-440 π.Χ..
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής και το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την φιλοξενία του.