Συζήτηση με τον Στέφανο Τραχανά
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης
Το πρώτο διαδικτυακό μάθημα, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και με 160.000 μαθητές από όλο τον κόσμο, «εκτοξεύτηκε» στις ΗΠΑ μόλις πριν οκτώ χρόνια και προκάλεσε μια επανάσταση στην εκπαίδευση με επιπτώσεις που ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.
Πρόκειται για μια ριζοσπαστική και αναπόφευκτη ανατροπή της άμεσης σχέσης μαθητή-δασκάλου, δηλαδή του εκπαιδευτικού μοντέλου που έχει παραμείνει πρακτικά αναλλοίωτο για 2.500 χρόνια; Κι αν όντως έτσι είναι, σε τι χρονικό ορίζοντα και σε τι βαθμό θα είναι δίπλα μας οι αλλαγές που έρχονται; Και πως θα πρέπει να αντιδράσουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως χώρα; Θα παραμείνουμε απλοί θεατές ή θα συμμετάσχουμε ενεργά συνεισφέροντας το δικό μας μερίδιο σε ένα παιχνίδι με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες;
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο Στέφανος Τραχανάς. Μετά από μια πολυετή, μοναδικής επιτυχίας, υπηρεσία στη Διεύθυνση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), ο κ. Τραχανάς εγκαινίασε και διευθύνει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των ΠΕΚ-ΙΤΕ.
Αντλώντας από αυτήν την εμπειρία αλλά και τα διεθνή δεδομένα θα θέσει τα παραπάνω διλήμματα εγείροντας ίσως στην πορεία περισσότερα και βαθύτερα ερωτήματα.
Την εισήγηση θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη
Οι Δαρβινικές Δευτέρες διοργανώνονται και συντονίζονται από μία ομάδα 6 επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ. Πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://darwinianmondaysgr.weebly.com/