Δεύτερο Ομαδικό Αναλυτικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης
”Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική-Αναλυτική Σκέψη: Οι Ασυνείδητες Ομαδικές Δυναμικές στην Αρχαιότητα και Σήμερα”
Ο Δήμος Δωδώνης, το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης “S.H. Foulkes” (Ι.Ο.Α.Φ. – μέλος EGATIN) και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, διοργανώνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το 2ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης με θέμα: «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και Ομαδική – Αναλυτική σκέψη. Οι Ασυνείδητες Ομαδικές Δυναμικές στην Αρχαιότητα και σήμερα», το οποίο θα λάβει χώρα στη Δωδώνη στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Με αφετηρία το σύνθετο ρόλο του ιερού της Δωδώνης κατά την ελληνική αρχαιότητα, το Συμπόσιο στοχεύει στην αναζήτηση συνδέσεων της Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και Ομαδική- Αναλυτική σκέψη, με επίκεντρο τις ασυνείδητες ομαδικές δυναμικές στην Αρχαιότητα και σήμερα.
Η ομαδική-αναλυτική σκέψη που βασίζεται σε μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, συμπυκνώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει σε νέες νοηματοδοτήσεις, καθώς και σε αναδύσεις νέων προοπτικών προσέγγισης της αρχαίας κληρονομιάς μας και ανάδειξης της αξίας της, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Ο πρόεδρος του ΙΟΑΦ, Νίκος Λαμνίδης μας εισάγει στο πνεύμα του συνεδρίου ως εξής:
«Οι ασυνείδητες ομαδικές δυναμικές διαμορφώθηκαν κάτω από μία σειρά ανθρωπολογικών προϋποθέσεων, κοινωνικών, σχεσιακών και γνωστικών, που κορυφώθηκαν στην αρχόμενη ανάπτυξη αυτού που η κοινωνική επιστημολογία αποκαλεί επιστημική πίστη (epistemic trust).
Διαθέτουμε επιστημική πίστη (κατά το “εμπορική πίστη”), είτε ως κοινωνία, είτε και ως μέλη της, όταν μπορούμε κάπως να δεχτούμε ότι, εν τέλει, για κάθε θέμα αποφαίνονται οι επαΐοντες (Wittgenstein). Η επιστημική πίστη (σαν την βασική εμπιστοσύνη, Erickson), εγγράφεται στην θεμελιώδη (ομαδική) μήτρα (foundation matrix, Foulkes) όταν οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι σε κάποια ισορροπία, διάλογο και απρόσωπη συντροφικότητα (impersonal fellowship, Pat de Mare).Η ανάπτυξη επιστημικής πίστης οδηγεί με την σειρά της στην ενίσχυση της κοινωνιακής (societal) και κοινωνικής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης και συνεπώς καθιστά τους ανθρώπινους ψυχισμούς περισσότερο διαθέσιμους σε διεργασίες ενδοβολών (Ferenczi), εσωτερικεύσεων και ταυτίσεων (Freud). Αυτή η επιγενετική σειρά προϋποθέσεων (…> κοινωνικοί + γνωστικοί + σχεσιακοί παράγοντες > επιστημική πίστη > επικοινωνία + εμπιστοσύνη > ενδοβολές, εσωτερικεύσεις, ταυτίσεις >…) έχει ως τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω αναπτυσσόμενη εν-νόηση (Fonagy), ασυνειδήτων αναπαραστάσεων (Klein) και σχηματισμών (Elias) στο ατομικό και κοινωνικό ασυνείδητο των ανθρώπων. Η εξέλιξη του πολιτισμού των κοινωνιών (Elias) βαίνει παράλληλα με τον βαθμό της ικανότητας εσωτερίκευσης, εν-νόησης και συμβολοποίησης.
Το ενδιαφέρον του Συμποσίου θα επιχειρηθεί να εστιαστεί σε όμοιες και διαφορετικές μορφές ασυνειδήτων ομαδικών δυναμικών και διεργασιών κατά την Ελληνική Αρχαιότητα και τη σημερινή εποχή. Για παράδειγμα, πώς ήταν οι σχέσεις δασκάλων και μαθητών τότε και τώρα; Οι απαγορεύσεις των γονέων; Οι φόβοι για τους πολέμους και τις (φυσικές) καταστροφές ή το θάνατο; Ποια σημασία είχαν και έχουν οι εορτές και οι πανηγύρεις; Πώς λειτουργούσαν ή λειτουργούν οι συλλογικές εμπειρίες στη θρησκεία, στο θέατρο, στην πολιτική ζωή;
Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε ερωτήματα σχετικά με την μετάδοση της παράδοσης και της γνώσης, συνεπώς και στην (ασυνείδητη) μετάδοση από γενιά σε γενιά ανείπωτων και τραυματικών στοιχείων (Hopper), που σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι άλλα από τα κεντρικά περιεχόμενα του ασυνειδήτου, ατομικού και κοινωνικού.*»
Τόπος διεξαγωγής του Συμποσίου θα είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Δωδώνης και το κοντινό ξενοδοχείο «Πρυτανείο».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Σύντομες εισηγήσεις Ομαδικών Αναλυτών, Αρχαιολόγων και Ιστορικών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσω του διαλόγου με το κοινό.
- Ομάδες (Μικρές και Μεγάλη) βιωματικής συμμετοχής και συζήτησης.
Το Συμπόσιο είναι ανοιχτό στο ενδιαφερόμενο κοινό. Επισημαίνουμε ότι θα είναι πιο δημιουργικό για τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του Συμποσίου, οι οποίες άλλωστε είναι αλληλένδετες.
Οι Ομάδες (μικρές και μεγάλη) θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν και να συνδέσουν βιωματικές εμπειρίες με σκέψεις και γνώσεις, σε θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν βαθύτατα την ανθρώπινη ύπαρξη.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Ομαδικής Ανάλυσης, η συμβολή του κοινού στη συζήτηση, τόσο με αφορμή τις εισηγήσεις όσο και εντός των Ομάδων, θεωρείται ίσης σημασίας με τις προετοιμασμένες ομιλίες.
Κρίνεται απαραίτητη η υποβολή της σχετικής δήλωσης συμμετοχής, διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες. Ιδιαίτερα για τη συμμετοχή στις Ομάδες είναι αναγκαία η εμπρόθεσμη δήλωση ενδιαφέροντος.
Δείτε την πλήρη ανακοίνωση και δηλώστε συμμετοχή: ioaf.eu/dodoni-symposium.