Η δημιουργική γραφή στη σχολική τάξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές:
– να βρουν τον δρόμο της γραφής πιο εύκολα,
– να αποφασίσουν να γράψουν για να ευχαριστηθούν,
– να απελευθερωθούν από φόβους κι ενδοιασμούς…
Μπορούμε, δηλαδή, να τους ενθαρρύνουμε, αν διαγνωστεί το ταλέντο τους, που δεν διαθέτουν όλοι όσοι γράφουν, μα πάνω απ’ όλα να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα τεχνικής, που αργά ή γρήγορα θα τα ανακάλυπταν μόνοι τους, μέσα από την πράξη.
Μπορούμε, επίσης, να εξοικονομήσουμε χρόνο για αυτούς, να τους βοηθήσουμε να δαμάσουν το υλικό τους, να ανακαλύψουν τη «φωνή» τους.
Το να βρεθεί εκείνη την ώρα δίπλα τους ένας εκπαιδευτικός, ένας μέντορας ή μια ομάδα υποστήριξης, η «ομάδα της τάξης», μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους νεαρούς «συγγραφείς». Όχι, φυσικά, με την έννοια ότι θα «φυτέψει» μέσα τους κάτι που δεν υπάρχει – ο σπόρος πρέπει να είναι ήδη εκεί.
Μπορεί όμως να τους βοηθήσει:
– να καλλιεργήσουν τον σπόρο,
– να φέρουν σε πέρας το έργο τους στο μέτρο των δυνάμεών τους…
Συγγραφέας: Διονύσης Λεϊμονής
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.) Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ.) και του Ελληνικού τμήματος του παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ). Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.