Ιστορία Γ´ Γυμνασίου: Κεφάλαιο όγδοο, Ενότητες 35 -37(Κριτήριο αξιολόγησης)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΟΤΗΤΕΣ 35-37
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α΄ ΟΜΑΔΑΣ
1)Να σημειώσετε δίπλα σε κάθε πρόταση την πόλη στην οποία αναφέρεται.
-Εκεί ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα το «Φροντιστήριο»:
-Ήταν η έδρα του εθνικού κινήματος του Κεμάλ:
-Η πόλη της Μικράς Ασίας όπου οι Έλληνες αποτελούσαν την πλειονότητα:
-Εκεί, τον Ιούνιο του 1919, έγινε σύσκεψη του κινήματος αντίστασης του Κεμάλ:
2)Να χαρακτηρίσετε ως σωστές ή λάθος τις παρακάτω προτάσεις.
α)Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο.
β)Ο Κεμάλ συγκάλεσε την Α΄ Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
γ)Το Νοέμβριο του 1920 οι κεμαλικοί διέλυσαν το ποντοαρμενικό κράτος.
δ)Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες της Μικράς Ασίας δεν ήταν πλούσιες.
3)Ποιες ήταν οι διεκδικήσεις που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα που έστειλε ο Ελ. Βενιζέλος στο συνέδριο του Παρισιού; Γιατί η Βρετανία υποστήριξε τα ελληνικά αιτήματα;
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Β΄ ΟΜΑΔΑΣ
1) Η απόβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και οι αντιδράσεις των κατοίκων
α. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων
Δύο Μαΐου του 1919 έγινε η ελληνική Κατοχή. Πήγα στο Quai [Κε: η προκυμαία της Σμύρνης] […]. Έζησα τις αξέχαστες στιγμές της λευτεριάς. […] Αργότερα μάθαμε ότι η φάλαγγα των ευζώνων έμπαινε στην πλατεία του διοικητηρίου και την χτύπησαν […] από την τουρκική συνοικία. […] Κοντά στο σπίτι μας βρισκόταν το γήπεδο του αθλητικού ομίλου «Απόλλων Σμύρνης», εκεί είχε στρατοπεδεύσει ελληνικός στρατός. Η μητέρα μου από ενθουσιασμό και αγάπη για τα νέα παλικάρια μού έδινε και τους πήγαινα, μαζί με άλλα παιδιά, διάφορα εκλεκτά τρόφιμα.
Αφήγηση του Α. Αλεξίου (αρχείο μαρτυριών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών).
Πηγή: Γ. Γιαννακόπουλος, «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία», Ιστορία του νέου ελληνισμού, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, τόμ. 6ος, σ. 84.
β. Η οργή των Τούρκων
Κάθε έθνος οφείλει να είναι ανεξάρτητο και υπεύθυνο για τη μοίρα του […] Η ελληνική κατοχή της Σμύρνης, του μοναδικού λιμανιού και κοσμήματος της […] Τουρκίας υποχρεώνει το τουρκικό έθνος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία. […] Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος αισθάνεται βαθιά προσβεβλημένος από την ημέρα που οι Έλληνες μόλυναν το ιερό έδαφος της Ανατολής, παραβιάζοντας έτσι κάθε ιστορικό και εθνικό δίκαιο.
Τουρκικό υπόμνημα διαμαρτυρίας για την παρουσία ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.
Πηγή: Σ. Αναγνωστοπούλου, «Μικρασιατικός ελληνισμός», Ιστορία του νέου ελληνισμού, Ελληνικά Γράμματα, τόμ. 6ος, σ. 57.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Ελλήνων και των Τούρκων της Μικράς Ασίας όταν ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τη Σμύρνη και τη γύρω περιοχή, το Μάιο του 1919; Να απαντήσετε αξιοποιώντας τα παραπάνω παραθέματα και τις ιστορικές σας γνώσεις.
2) Οι Νεότουρκοι και ο ελληνισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Ο Α΄ Παγκόσμιος που φέρνει την οθωμανική εξουσία στο πλευρό του Άξονα οξύνει το κλίμα καχυποψίας κατά των χριστιανών, πολύ περισσότερο που οι τελευταίοι, ύποπτοι για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αντάντ, δεν αργούν να θεωρηθούν ως εχθροί του κράτους, άρα υπονομευτές της ύπαρξής του. […] Σ’ αυτό το πλαίσιο αρχίζουν, ήδη από το 1913, να γίνονται φανερά τα μέτρα ριζοσπαστικοποίησης, απ’ όλες τις απόψεις, της πολιτικής των Νεοτούρκων. Η τουρκοποίηση του κράτους, της κοινωνίας και του εδαφικού χώρου αναδεικνύεται σε μοναδική λύση σωτηρίας για το κράτος. Όμως, μέσα από μια διαδικασία αλληλεξάρτησης, όσο η τουρκοποίηση της «οθωμανικής» εξουσίας νομιμοποιεί την πολιτική του ελληνικού κράτους, άλλο τόσο και η ελληνοποίηση των Ρωμιών νομιμοποιεί την πολιτική των Νεοτούρκων.
Σ. Αναγνωστοπούλου, Μικρά Ασία, 19ος αι.-1919, οι ελληνορθόδοξες κοινότητες, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997, σ. 523.
Με βάση το παραπάνω παράθεμα και τις ιστορικές σας γνώσεις να εξηγήσετε γιατί χειροτέρεψε η θέση του ελληνισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη δεκαετία του 1910. Πώς εκδηλώθηκε στην πράξη αυτή η εχθρική αντιμετώπιση;
Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok