Ιστορία Γ´ Γυμνασίου: Κεφάλαιο όγδοο, Ενότητες 38 -39(Κριτήριο αξιολόγησης)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ, ΕΝΟΤΗΤΕΣ 38 και 39
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α΄ ΟΜΑΔΑΣ
1)Να αντιστοιχίσετε τα πρόσωπα της στήλης Α΄ με τα στοιχεία της στήλης Β΄.
ΣΤΗΛΗ Α΄ |
ΣΤΗΛΗ Β΄ |
Δημήτριος Γούναρης |
Δολοφονήθηκε λίγο μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. |
Ίων Δραγούμης |
Ήταν ο επικεφαλής του κινήματος του 1922. |
Ελευθέριος Βενιζέλος |
Διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη της Λοζάνης. |
Νικόλαος Πλαστήρας |
Η παράταξή του επικράτησε στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920. |
2)Να χαρακτηρίσετε ως σωστές ή λάθος τις παρακάτω προτάσεις.
α)Το 1921 ο Κεμάλ υπέγραψε συμφωνίες με τη Γαλλία και τη Βρετανία.
β)Με την ανακωχή των Μουδανιών η Ανατολική Θράκη ενσωματωνόταν στην Ελλάδα.
γ)Ο ύπατος αρμοστής(γενικός διοικητής) της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης ήταν ιδιαίτερα συμπαθής σε όλους τους Έλληνες της πόλης.
δ)Μετά από άδεια που έλαβε από το συνέδριο του Παρισιού, ο ελληνικός στρατός, το καλοκαίρι του 1920, προέλασε σε βάθος 100-150 χλμ. στη Μικρά Ασία.
3)Τι προέβλεπε η συνθήκη της Λοζάνης(24 Ιουλίου 1920) και τι η ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών που ενσωματώθηκε σε αυτή;
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Β΄ ΟΜΑΔΑΣ
1)
Η απόφαση για συνέχιση του πολέμου μετά τον Νοέμβριο του 1920
Αν η επιστροφή του Κωνσταντίνου και οι μεταβολές στον κρατικό μηχανισμό ικανοποιούσαν δύο από τα αιτήματα που εμπεριείχε η λαϊκή ετυμηγορία της 1ης Νοεμβρίου, αγνοήθηκε εντελώς το βαθύτερο νόημά της, δηλ. η άρνηση του πολέμου και η προσδοκία της αποστράτευσης. Η αντιβενιζελική ηγεσία χειρίστηκε το μικρασιατικό ζήτημα σαν να μην υπήρχε άλλη επιλογή από τη συνέχιση και την κλιμάκωση της εκστρατείας. Παγιδεύθηκαν έτσι σε ένα αλυτρωτικό εγχείρημα, που τους ήταν ξένο.
Γ. Μαυρογορδάτος, «Οι πολιτικές εξελίξεις», Ιστορία του νέου ελληνισμού, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, τόμ. 6ος, σ. 27-28.
Ο ελληνικός στρατός μετά την εκστρατεία στον ποταμό Σαγγάριο
Υπολογίσθηκε ότι η πέραν του Σαγγάριου προσπάθεια είχε μειώσει κατά 50% τη μαχητική δύναμη της (ελληνικής) Στρατιάς! […] Σε μέτωπο 700 χιλιομέτρων οι αμυντικές δυνατότητες του καταπονημένου αυτού στρατού δεν παρείχαν καμία εμπιστοσύνη και μόνον η ρητορεία των ηγητόρων, οι οποίοι είχαν συνδέσει την κριτική και την έκφραση γνώμης με τις καθεστωτικές ισορροπίες της χώρας, διέβλεπε ελπίδες επιτυχίας στη συνέχιση του πολέμου.
Γ. Μαργαρίτης, «Οι πόλεμοι», Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Βιβλιόραμα, Αθήνα 2003, τόμ. Α2, σ. 182.
Αφού μελετήσετε τα παραπάνω παραθέματα και με τη βοήθεια των ιστορικών σας γνώσεων να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί ο Ελ. Βενιζέλος, παρά τη βεβαιότητά του για το αντίθετο, έχασε τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920; Οι αντίπαλοί του τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και ποιες ήταν οι συνέπειες των αποφάσεών τους;
2)
Η επαναστατική κυβέρνηση προχωρά στη διανομή γαιών
Μετά την υπογραφή στη Λωζάνη της Σύμβασης για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (30 Ιανουαρίου 1923) και μπροστά στο πελώριο πρόβλημα της προσφυγικής αποκατάστασης, παραμερίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου το τελευταίο εμπόδιο που απέμενε για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των τσιφλικιών: η συνταγματική απαίτηση να προηγείται «πλήρης» αποζημίωση των γαιοκτημόνων. Μετά την αναστολή της σχετικής διάταξης, όχι μόνο επιτρεπόταν η κατάληψη των ιδιοκτησιών και πριν από την καταβολή αποζημιώσεων αλλά και η ίδια η αποζημίωση έγινε σε κρατικές ομολογίες 30ετούς διάρκειας (που γρήγορα απαξιώθηκαν). Άρχισε έτσι η άμεση απαλλοτρίωση και διανομή γαιών είτε σε πρόσφυγες είτε σε γηγενείς ακτήμονες, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε τρία μόλις χρόνια.
Γ. Μαυρογορδάτος, «Μεταξύ δύο πολέμων, πολιτική ιστορία 1922-1940», Ιστορία του νέου ελληνισμού, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, τόμ. 7ος, σ. 10.
Με βάση το παραπάνω παράθεμα και τις ιστορικές σας γνώσεις να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η ελληνική επαναστατική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση διανομή γαιών και να αποτιμήσετε τη σημασία αυτής της κίνησής της.
Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok