Μια συχνή δυσκολία που παρουσιάζεται στο λόγο των παιδιών είναι ο τραυλισμός. Εμφανίζεται με δυσκολία στη ροή του λόγου, στο ρυθμό, στη μελωδία και στην ταχύτητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Η συχνότητά του ανέρχεται στο 1% του γενικού πληθυσμού.
Υπάρχουν τρεις μορφές τραυλισμού:
- κλονικός τραυλισμός, στον οποίο το παιδί επαναλαμβάνει τις πρώτες συλλαβές των λέξεων.
- τονικός όπου το παιδί επαναλαμβάνει τον πρώτο φθόγγο της λέξης.
- μεικτός όπου συνυπάρχουν και τα δυο είδη.
Με τον τραυλισμό ακόμα είναι δυνατό να συνυπάρχουν ηχητικές παρεμβολές, κυρίως φωνήεντα και κινήσεις των μυών του προσώπου, του λαιμού, χεριών (τικς).
Ο τραυλισμός οφείλεται σε μικροσυσπάσεις των αναπνευστικών, φωνητικών και αρθρωτικών μυών, οι οποίοι συντελούν ενεργά στον εκφραστικό λόγο. Πολυάριθμες μελέτες αποδίδουν την δυσκολία αυτή στην ύπαρξη ενός ή πολλών οργανικών, γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι:
- Μικρο-οργανικές βλάβες στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου
- Απουσία υπερτέρησης ενός από τα δυο ημισφαίρια
- Γενετική προδιάθεση
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές
- Ψυχοσωματικές διαταραχές
- Συμπεριφορά γονέων απέναντι στο παιδί
- Στο θεραπευτικό σχεδιασμό του Λογοπεδικού βασικός στόχος είναι η εδραίωση μιας πολύ καλής θεραπευτικής σχέσης. Έπειτα, σύμφωνα με την ηλικία και τη δυσκολία του παιδιού, ιεραρχούνται οι στόχοι.
Μαρία Μπέλου
Πηγή:kidlab.gr
Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Αποστόλου από “Το Παιδικό Εργαστήρι Γλυφάδας” που μας επέτρεψε να αναδημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο άρθρο.