Το σύνδρομο Asperger είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα επικοινωνίας (το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο, πως επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει) και τις κοινωνικές του σχέσεις (πως αλληλεπιδρά με άλλα άτομα).

Ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Αποτελεί, όπως και ο κλασσικός αυτισμός, «μια διαταραχή φάσματος» διότι επηρεάζει με πολλούς και διάφορους τρόπους και σε ανάλογο βαθμό, τα άτομα.

Ταξινομήθηκε για πρώτη φορά σαν ξεχωριστό σύνδρομο, στο εγχειρίδιο της αμερικάνικης ψυχιατρικής εταιρίας το 1994.

Τα άτομα με Asperger εμφανίζουν δυσκολίες σε τρεις τομείς, τη γνωστή και ως τριάδα των διαταραχών.

  • Κοινωνική αλληλεπίδραση
  • Κοινωνική επικοινωνία
  • Κοινωνική φαντασία

Η εμφάνιση των χαρακτηριστικών του συνδρόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι συχνά δύσκολη.

Το σύνδρομο Asperger μπορεί να διαγνωστεί σε μεταγενέστερη ηλικία από ότι ο αυτισμός, ενώ κάποια χαρακτηριστικά του μπορεί να μην διαγνωστούν παρά μόνο μετά την ενηλικίωση του ατόμου.

Πολλοί ενήλικες με Asperger είναι σε θέση να εργάζονται με επιτυχία σε συμβατικές εργασίες έχοντας μια ανεξάρτητη και αυτόνομη ζωή ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πρόγραμμα.

Τα ακριβή αίτια του Asperger αποτελούν ακόμα αντικείμενα έρευνας. Κλινικές μελέτες δηλώνουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να ευθύνονται για τις όποιες αλλαγές στη νευροβιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου και που σχετίζονται με την εμφάνιση του Asperger.

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι περιορισμένη, με τους άντρες να είναι πιο επιρρεπείς σ΄αυτό απ΄ότι οι γυναίκες.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Asperger και στον κλασσικό αυτισμό, όμως τα άτομα με σύνδρομο Asperger έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία και συνήθως έχουν μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη.

Τα άτομα με Asperger, έχοντας την κατάλληλη υποστήριξη είναι ικανά ως ενήλικες να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή.

Πηγή: kidlab.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.