Το βλέμμα των υποψηφίων είναι στραμμένο πλέον στο τελικό μηχανογραφικό, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα θα περιλαμβάνει 97 λιγότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα.
Μικρότερος θα είναι ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και μειωμένος θα είναι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανά σχολή. Σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση των φετινών βάσεων.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι λιγότερες κατά 2.546, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα αυξηθούν κατά 2.367, στο 3ο θα μειωθούν κατά 25, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα μειωθούν κατά 808 και στο 5ο θα είναι λιγότερες κατά 798.
Η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των εισακτέων υπολογίζεται στα Τεχνολογικά Ιδρύματα με τον περιορισμό των θέσεων να φτάνει στο 30%.
Οι δημοφιλείς σχολές
Την ίδια ώρα μεγάλος αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός στις σχολές «φιλέτα» που είναι στην κορυφή των επιλογών των υποψηφίων. Οι Ιατρικές σχολές της χώρας θα δεχθούν φέτος 700 φοιτητές σε αντίθεση με 895 πέρυσι. 100 λιγότεροι φοιτητές θα περάσουν την πόρτα της Νομικής της Αθήνας, ενώ 50 μειωμένες θέσεις θα προσφέρει η Νομική της Θεσσαλονίκης. 200 λιγότερους εισακτέους θα έχουν επίσης τα τμήματα Φιλολογίας της Αθήνας
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε αριθμούς
– 28 τμήματα που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα λειτουργήσουν μεταβατικά έως το 2018.
– Χωρίς ιδρύματα μένουν 11 πόλεις: Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.
– 49.675 υποψήφιοι θα εισαχθούν σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι σε αντίθεση με 51.485 πέρυσι.
– Κατά 4% μειωμένος θα είναι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων.
– Παραμένουν στον πανεπιστημιακό χάρτη 20 τμήματα που αρχικά είχε προβλεφθεί να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.