Η δυσκολία ορισμένων μαθημάτων, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων αναμένεται να προκαλέσουν μια διττή εικόνα στη φετινή εικόνα των βάσεων, με σχολές όπως οι Πολυτεχνικές να παρουσιάζουν πτώση σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ οι Νομικές και οι Στρατιωτικές άνοδο.
Ας μη ξεχνάμε, πάντως πως μεγάλο ρόλο σε κάθε περίπτωση θα παίξει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αναμένεται να δηλώσουν σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την περιφέρεια, λόγω οικονομικής κρίσης να περνά σε δεύτερο μοίρα.
Αναλυτικά τα επιστημονικά πεδία:
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Με τις θέσεις των νέων φοιτητών να είναι αρκετά πιο λίγες σε σχέση με πέρυσι οι Νομικές και Στρατιωτικές σχολές αναμένεται να είναι σαφώς ανεβασμένες. Ειδικά στις στρατιωτικές σχολές το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι κατά 30% λιγότερες αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο ανταγωνισμό.
Κατά τα άλλα η εικόνα των άλλων σχολών σε αυτό το πεδίο δεν αναμένεται να έχουν τεράστιες μεταβολές, μιας και το επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων δεν διαφοροποιήθηκε πολύ σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ.
Έμπειροι καθηγητές επισημαίνουν πως στις «αδικίες» του συστήματος εισαγωγής συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, πως όσοι υποψήφιοι είχαν επιλέξει τη Βιολογία Γενικής Παιδείας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτούς που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
Το δύσκολο μάθημα αυτού του πεδίου ήταν τα Αρχαία, την εικόνα «διόρθωσαν», όμως τα Λατινικά και η Ιστορία.
2ο & 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Η «εξαφάνιση» των αριστούχων στα φετινά Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας της Φυσικής θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές. Αντισταθμιστικός παράγοντας θα είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.
Μικρή μείωση αναμένεται και στα ΤΕΙ, καθώς με το σχέδιο «Αθηνά» οι προσφερόμενες θέσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ. Άνοδο υπολογίζεται πως θα έχουμε στα ΤΕΙ που απαιτούσαν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλό βαθμό πρόσβασης.
Η βουτιά των βάσεων σε αυτό το πεδίο δικαιολογείται και από τις επιδόσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, καθώς τα θέματα θεωρήθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Μικρή υποχώρηση δεν αποκλείεται να δούμε και στις Ιατρικές σχολές με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να είναι χαμηλές, να εξισορροπούνται, όμως από τη Βιολογία και τη Χημεία.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Καταλυτικός παράγοντας των φετινών πανελλαδικών είναι και εδώ η Φυσική και τα Μαθηματικά, όπου και στις Οικονομικές σχολές αναμένεται να υπάρχει πτώση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων είναι η Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Πηγή: www.oefe.gr
Σωστή θεωρώ και την παρατήρηση ότι η βιολογία είναι μάθημα που προσφέρεται για καλό βαθμό σε σχέση με τα μαθηματικά. Μόνο που τα μαθηματικά δίνουν την ευκαιρία στους υποψηφίους να επιλέξουν μέσα από μια μεγαλύτερη γκάμα σχολών.
Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με τις προσεγγίσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις, αν και έχω τονίσω ότι είναι ακόμα νωρίς. Μια επισήμανση όμως για το πρώτο πεδίο. Τα Λατινικά μάθημα που ο υποψήφιος μπορεί να γράψει καλό βαθμό.Τα φετινά θέματα βέβαια θεωρώ ότι είχαν υψηλότερο βαθμό δυσκολίας λόγω του εξαρτημένου υποθετικού λόγου, που δε ζητείται συχνά και της ανάλυσης του επιθετικού προσδιορισμού σε αναφορική πρόταση, που είναι φαινόμενο που διδάσκεται στη β΄ λυκείου. Πολλοί υποψήφιοι συνάντησαν την άσκηση πρώτη φορά στα θέματα των πανελληνίων και αγνοούσαν τι ζητάει η άσκηση και τι χρειάζεται να κάνουν.