Η 19η Οκτωβρίου, πρόκειται να αποτελέσει ημέρα τιμής για την Ελλάδα, σε περίοδο μάλιστα, που το χρειαζόμαστε, πιο πολύ από ποτέ. Τόπος διεξαγωγής της εν λόγω τιμητικής εκδήλωσης είναι το Λονδίνο και συγκεκριμένα το Southbank. Πρόκειται για μία ημέρα γεμάτη διάλογο και τέχνη, που θα λάβει μορφή ηχηρής απάντησης, σε κάθε εσκεμμένη ισοπέδωση της χώρας μας. Τα καλοστημένα οικονομικά παιχνίδια εξάλλου, ουδεμία σχέση έχουν, με τον αναμφίβολο πλούτο, που η Ελλάδα διαθέτει. Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν, οι συκοφαντίες και οι λάσπες εκτοξεύονται από ιδιοτελείς και κερδοσκόπους, με έναν και μόνο στόχο: την αποδυνάμωσή μας. Αντί λοιπόν, όλο και περισσότεροι να υποκύπτουμε στους δόλιους σκοπούς αυτών, ας στρέψουμε το βλέμμα σε δράσεις άξιες παρακολούθησης.
Η συνάντηση της ιστορικού Μπέθανι Χιούζ και της συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ με τον ανταποκριτή του BBC Πολ Μέισον και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες (Ιωάννα Καρυστιάνη, Αλέξης Σταμάτης κ.α.), αναμένεται να δημιουργήσει μία κορυφαία πολιτιστικά στιγμή για τη χώρα μας. Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πλούσιο και ανάλογο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έναρξη αναμένεται εντυπωσιακή, με αφετηρία το ένδοξο παρελθόν των Αρχαίων Ελλήνων και τη συσχέτιση αυτού με τον σημερινό μας κόσμο. Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας διαιρείται σε 3 διαφορετικές εκδηλώσεις, που απαρτίζουν αυτή την ολοήμερη γιορτή για τη χώρα μας: «Greek fictions», «Media Myths» και «The Crisis Cabaret».
Οι τρεις ξένοι πρωταγωνιστές της εν λόγω ημέρας, πρόκειται να προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα φιλελληνικά τους αισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, η ιστορικός και παρουσιάστρια Μπέθανι Χιούζ αναμένεται να κάνει την έναρξη, μιλώντας για την Ελένη της Τροίας και θέτοντας τη συγγένεια των Αρχαίων Ελλήνων με τον σημερινό κόσμο. Έπειτα, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που έγραψε τα μυθιστορήματα: «Το νησί» και «Το νήμα», που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, αναμένεται να δώσει το δικό της στίγμα, σε συνεργασία με τους παρόντες διακεκριμένους Έλληνες λογοτέχνες. Μετά από την εξύμνηση της ελληνικής λογοτεχνίας, τη σκυτάλη θα πάρει ο ανταποκριτής του BBC και συγγραφέας βιβλίων για την παγκόσμια κρίση, Πολ Μέισον. Με ορθολογιστικό τρόπο, θα προσεγγίσει το ελληνικό οικονομικό κραχ, το ρόλο των ΜΜΕ στην κρίση, και την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.
Για όσους θα έχουν την ευκαιρία, να παρευρεθούν το ερχόμενο Σάββατο στο Λονδίνο, η επίσκεψή τους σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, θα ενισχύσει την ελληνική ταυτότητα, που ούτως ή άλλως θα έχει. Για τους υπόλοιπους, το ρητό των Λατίνων: «Si vis amare – ama», κοινώς ελληνιστί: «Άμα θέλεις να αγαπηθείς – αγάπα», θα πρέπει να συνοδεύει καθημερινά τη σκέψη και τη δράση μας. Στα δύσκολα, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες, που απαρνιούνται τη «μαμά – πατρίδα» με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, υποτιμώντας και ισοπεδώνοντας κάθε μεγαλείο της. Θεμιτό είναι να αναζητάμε το μέλλον που μας αξίζει εκτός Ελλάδας, αθέμιτο όμως είναι, να γκρεμίζουμε ό,τι αφήνουμε πίσω μας, έστω και ως σκέψη. Τα ανθρώπινα λάθη και κακουργήματα εξάλλου, ουδεμία σχέση έχουν με τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά, που αναμφίβολα διαθέτουμε. Καιρός είναι λοιπόν, ο θυμός να γίνει αγάπη και η καταστροφή – δημιουργία με ελπίδα και κυρίως πίστη στη δύναμη, που αναμφίβολα έχει η ελληνική ψυχή μας.