Στις πλαγιές του Ολύμπου και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου, η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (αρ.πρωτ. 42729/Γ7/29-03-2013) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (αρ.πρωτ. 4117/100.5/ΑΣ968/02-04-2014), με τίτλο:
Σκηνικοί Αγώνες:«Ολύμπια τα εν Δίω»
Οι θεατρικοί αγώνες θα διαρκέσουν εννέα ημέρες από την Παρασκευή 19 έως και το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014.
Ο καταξιωμένος πλέον, θεσμός αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο και διαρκούσαν εννέα μέρες όσες και οι Πιερίδες Μούσες. Κάθε ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε μία Μούσα (Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία).
Η δράση θα διεξαχθεί στο ίδιο θέατρο του Δίου, όπου ο Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι «Βάκχες». Κατά την αρχαία ελληνική παράδοση εδώ τάφηκε ο Ευριπίδης, σύμφωνα με επιτάφιο επίγραμμα.
«Χαίρε μελαμπετάλοις, Ευριπίδη, εν γυάλοισι Πιερίας τον αεί νυκτός έχων θάλαμον».
Η θεματική του μαθητικού αυτού Φεστιβάλ περιλαμβάνει έργα αρχαίου θεάτρου (όχι μόνο αρχαίου ελληνικού και λατινικού δράματος) αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές.
Οι Διεθνείς Μαθητικοί Θεατρικοί Αγώνες στους πρόποδες του Ολύμπου, «Ολύμπια τα εν Δίω» δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Σκοποί της Μαθητικής Συνάντησης είναι:
- Η παρουσίαση και η κατανόηση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της πρώιμης θεατρικής τέχνης ως πανανθρώπινης έκφρασης.
- Η προσέγγιση και η εξοικείωση των μαθητών με σημαντικά θεατρικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
- Η βαθύτερη κατανόηση και η ανταλλαγή διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτιστικών και διαχρονικών ιδεών και αξιών.
- Η επικοινωνία και η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και η συμβολή της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.
- Η ενθάρρυνση των μαθητών να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις
- Η προώθηση ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των σχολείων και η δημιουργία νέων δεσμών
- Η καλλιέργεια θεατρικής παιδείας για τους μαθητές και τον πολιτισμό γενικότερα
- Η ανάδειξη της παγκοσμιότητας του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και να υπογραμμίσει την παρουσία του στο σήμερα.
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα «Ολύμπια τα εν Δίω» πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής, ταχυδρομικά ή με e-mail, μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου. Μαζί με την αίτηση τα σχολεία θα πρέπει να αποστείλουν ένα DVD διάρκειας 10΄ λεπτών από τις πρόβες και τρεις (3) φωτογραφίες καθώς και μία κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα εκδοθεί, στη διεύθυνση:
Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας
Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων
Π.Τσαλδάρη 8
Τ.Κ. 60 100 Κατερίνη
E-mail: politistika@dide.pie.sch.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+0030) 2351046965 και (+0030) 2351046952
Φαξ: (+0030) 23510 49910
Ιστοσελίδα: http://dide.pie.sch.gr/politistika
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποσταλεί πρόγραμμα παραστάσεων των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Οι θεατρικές ομάδες πρέπει αποκλειστικά να αποτελούνται από μαθητές.
- Τα έργα πρέπει να είναι κανονικής διάρκειας (50-80΄).
- Τα έξοδα συμμετοχής επιβαρύνουν την κάθε ομάδα (διαμονή-διατροφή-μετακίνηση).
- Η μετακίνηση των θεατρικών ομάδων που προέρχονται από ξένες χώρες, από το ξενοδοχείο στο αρχαίο θέατρο του Δίου και επιστροφή καθώς και από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο και επιστροφή, θα γίνονται με δαπάνη των διοργανωτών, εφόσον δεν έχουν μέσο μετακίνησης.
- Στο τέλος της παράστασης θα απονεμηθούν αναμνηστικές πλακέτες και Έπαινοι συμμετοχής στους συμμετέχοντες.
- Σε περίπτωση που κατατεθούν περισσότερες από τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχές, θα γίνει επιλογή των παραστάσεων που θα λάβουν μέρος από αρμόδια κριτική επιτροπή.
- Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών, όπως αυτός ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία (ΥΑ 129287/Γ2/10-11-2011, ΦΕΚ 2769, τ. Β’, Κεφ. Β΄).
- Το έργο της μαθητικής θεατρικής ομάδας μπορεί να είναι έργο της τοπικής παράδοσης από όπου προέρχεται η θεατρική ομάδα. (Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποσταλούν στοιχεία του έργου).
- Κάθε θεατρική ομάδα λαμβάνει μέρος στους Σκηνικούς Αγώνες μόνο με ένα έργο.
- Επιτρέπονται μόνον μεταφερόμενα μικρού μεγέθους σκηνικά (όχι πλαίσια κλπ)
Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, όπως την αρχαία Πύδνα, το νεολιθικό οικισμό του Μακρυγιάλου και την αρχαία Λείβηθρα, την πόλη του Ορφέα. Ακόμη, να επισκεφθούν το Μοναστήρι της Παναγίας στην Πέτρα, το παλιό και νέο Μοναστήρι του Αγ.Διονυσίου, την Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα.
Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με μαθητές από όλες τις γωνιές της γης και εφόσον το επιθυμούν να ξεναγηθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (αρχαιολογικό χώρο Βεργίνας, αρχαιολογικό χώρο Πέλλας, Περιπατητική Σχολή Αριστοτέλη στην Αρχαία Μίεζα, Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, Αρχαία Όλυνθο Χαλκιδικής, Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης).
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως η παρουσίαση παραδοσιακών δρώμενων της Μακεδονίας, η διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών και Ημερίδα Αρχαίου Θεάτρου από έμπειρους και καταξιωμένους ηθοποιούς.
Παρακαλούμε οι Διευθύντριες και οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτόμων Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης
Δράσεων Πιερίας Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας
Μυράντα Παππά Δρ. Ιωάννης Καζταρίδης
Συνημμένα:
Δήλωση συμμετοχής