Σεμινάριο Λογοτεχνίας
(5 δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα)
Θέμα: «Σολωμός – Κάλβος – Καβάφης»
Εισηγητής: Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο, που θα φωτίσει το έργο τριών κορυφαίων ποιητών, θεμελιωτών της νεότερης ελληνικής ποίησης, και θα διερευνήσει τον ρόλο και την απήχηση του έργου τους μέσα και έξω από τη χώρα μας.
17/11 – 15/12, ημέρα Δευτέρα, ώρα 19:00 – 21:00
Κόστος συμμετοχής 55€
Παρέχεται έκπτωση 20% σε φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, καθώς επίσης έκπτωση 10% σε περίπτωση παρακολούθησης 2ου σεμιναρίου και 20% σε περίπτωση παρακολούθησης πέραν των δύο σεμιναρίων.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας www.personagrata-politismos.gr, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210 9715981 και στο email: info@personagrata-politismos.gr
Σύντομη παρουσίαση του σεμιναρίου
Σολωμός και Κάλβος είναι οι ποιητές που θεμελίωσαν την ελληνική ποίηση τον 19ο αιώνα. Χωρίς την εξοικείωση μαζί τους είναι δύσκολο κανείς να κατανοήσει τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής ποίησης. Οι σπουδαίοι Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα συνομιλούν, κρυφά ή φανερά με αυτούς τους προσδιοριστικούς προγόνους (για παράδειγμα: Παλαμάς, Σικελιανός, Σεφέρης, Ελύτης). Ανάμεσα σε όλους αυτούς όμως ξεφυτρώνει ο παράταιρος λόγος του Αλεξανδρινού Καβάφη που ανέτρεψε τα πάντα αφού από μόνος του συνιστά ένα ολόκληρο σύμπαν. Ο Καβάφης, ενώ ξεκινά με την παράδοση στο τέλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποιητής με τεράστια απήχηση, η οποία όλως περιέργως εξακολουθεί να είναι δρώσα σήμερα και μάλιστα στη διεθνή σκηνή όπου παραμένει ο πιο γνωστός έλληνας λογοτέχνης.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγητή
Δημήτρης Δημηρούλης
Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας Mέσων και Πολιτισμού – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1980 έως το 1992 έζησε στο εξωτερικό (Αγγλία, Αυστραλία) όπου και σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός. Tο 1992 επέστρεψε στην Eλλάδα, όταν εξελέγη Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Aπό το 1994 έως το 1998 υπήρξε Aντιπρόεδρος και από το 1998 έως το 2002 Πρόεδρος του Τμήματος. Διδάσκει τέχνη του λόγου, ρητορική, εισαγωγή στη λογοτεχνία, ιστορία της λογοτεχνίας, θεωρία της λογοτεχνίας και ιστορία του βιβλίου.
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Tο Φάντασμα της Θεωρίας (1993), Eμμ. Pοΐδης, Aφηγηματικά Kείμενα (1995), O Ποιητής ως Έθνος (1997), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (1999), Παραλλάξ. Σύμμεικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (2003) Εμμανουήλ Ροϊδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (2005), Εμμανουήλ Ροϊδης, Η Πάπισσα Ιωάννα, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2005), Δ. Σολωμός, Έργα, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2007), Α. Κάλβος, Ωδαί, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2009), Εμμ. Ροϊδης-Αγγ. Βλάχος, Η Διαμάχη για την Ποίηση, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2011), Καβουρηδόν και Παραδρόμως: Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής (2013), Η Ανάγνωση του Καβάφη (2013). Μετέφρασε τα βιβλία των Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (1986) και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (1989). Έχει επίσης δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και μελετών με αντικείμενο θεωρητικά και ιστορικά ζητήματα της λογοτεχνίας, την κριτική, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ποίηση. Αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2014 η έκδοση Aπάντων των ποιημάτων του Καβάφη (εκδ. Gutenberg).