Σύσσωμη η σχολική κοινότητα, με εκπροσώπους των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση με θέμα τον σχολικό Εκφοβισμό, που διοργάνωσε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Παιδείας & Νεολαίας του Δήμου Κορυδαλλού, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση, την οποία δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση όλοι οι συμμετέχοντες, ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο θέτοντας προς συζήτηση με τη εκπαιδευτική κοινότητα την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος. Στο διάστημα αυτό καλλιεργήθηκε η ανταλλαγή απόψεων, όπου αναδείχθηκαν χρήσιμες προσεγγίσεις αναφορικά με τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες ως προς την διαχείριση των ζητημάτων «bullying» μέσα και έξω από το σχολείο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η δημιουργία και η υποστήριξη ενός Δημοτικού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying) με τους μαθητές στη πρώτη γραμμή. Το δημοτικό δίκτυο συνιστά μία τοπική πρωτοβουλία ενημέρωσης και πρόληψης με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενεργό συμμετοχή και την συνεργασία δημιουργώντας μία αλυσίδα με επίκεντρο τους μαθητές και τις μαθήτριες. Πρωταρχικό του μέλημα θα είναι η υποστήριξη όλων των μεμονωμένων δράσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα αναφορικά με τη σχολική βία.
Οι μαθητές από το 2ο και το 4ο Λύκειο υποστήριξαν ότι «όλοι είμαστε ίσοι αλλά είμαστε διαφορετικοί» και εντόπισαν τόσο τον ιδιαίτερο ρόλο της οικογένειας, όσο και του διαδικτύου για την επέκταση του φαινομένου αναδεικνύοντας τις διαδρομές και την κινητικότητα του «bullying». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο προσκήνιο ζητήματα ρατσισμού, αδιαφορίας, «σιωπής» και έλλειψης τακτικής επιμόρφωσης από πλευράς της Πολιτείας. Έγινε ξεκάθαρο ότι πέρα από την προτεραιότητα, τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών δομών, το κράτος οφείλει να θεμελιώσει και να αναπτύξει ως δομές τα διάφορα προγράμματα που λειτουργούν κατά καιρούς.
Την συζήτηση συντόνισε ο Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που τόνισε ότι είναι πολιτική βούληση του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολο του να ληφθούν μέτρα πρόληψης για την σχολική βία ξεκινώντας από το Δημοτικό Δίκτυο που όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι πυροτέχνημα».
Τοποθετήθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της διαπαραταξιακής, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ιωάννα Καλομπράτσου, ο Πρόεδρος της Α’Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Βάϊος Μανώλης, ο Εντεταλμένος για θέματα Επικοινωνίας Παύλος Γερακάρης και οι Γιάννης Πάχος, Γιώργος Βιδάλης και Μαρία Καλαμάρη.
«Μοιραζόμαστε γνώσεις και εμπειρίες, υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας» ήταν η κατακλείδα της παρουσίασης που έκανε η προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Μιμήνα Πατεράκη. Συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καθώς και διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων της πόλης όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα ζητήματα σχολικής βίας σε κάθε σχολείο. Την Ένωση Συλλόγων Γονέων εκπροσώπησε η Πρόεδρος Ευγενία Μπατμάνογλου και σύσσωμο το Δ.Σ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Κρατημένος και η νηπιαγωγός Ευαγγελία Τζούμα, ενώ από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Β’βάθμιας εκπαίδευσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Γιάννης Βαρδουνιώτης και ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Μπάμπης Χαμαλίδης.