aithousaΤου Σπύρου Δημητρέλη

Στην αναζήτηση ισοδύναμων έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο μετά την κόκκινη κάρτα της τρόικας στο σχέδιό της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλα τα ενδεχόμενο για τον ΦΠΑ την ιδιωτική εκπαίδευση είναι πλέον ανοικτά, ακόμη και να μην εφαρμοστεί τελικά ο φόρος και να αντικατασταθεί από αυξήσεις σε υφιστάμενες φορολογίες.

Η λίστα  με τα ισοδύναμα που είχε πέσει αρχικά στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά είχε απορριφθεί καθώς επελέγη η λύση της επιβολής κλιμακωτού συντελεστή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται τώρα ότι επανέρχεται στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Αίσθηση έχει αρχίσει να προκαλεί και η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των φετινών τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι καθώς δημιουργούνται συνειρμοί για αύξησή τους ως ένα από τα ισοδύναμα προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα ισοδύναμα που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα οινοπνευματώδη ποτά, την αύξηση των διοδίων και την επιβολή ειδικής εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με έντονα τα στοιχεία του αλαλούμ. Η ιστορία ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο όταν το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με την τρόικα να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 23% για το βοδινό κρέας. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το βοδινό στο 13% και συμφώνησε με την τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο κατά την προεκλογική περίοδο με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να δεσμεύονται ότι θα το ξηλώσουν, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει το πάγωμά του μέχρι να βρεθούν ισοδύναμα. Βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και τα ισοδύναμα δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει τον ΦΠΑ κλιμακωτά με μηδενικό συντελεστή σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% σε φροντιστήρια και ΙΕΚ και 13% σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τελικά και αυτή η πρόταση προσέκρουσε στην τρόικα που επικαλούμενη την κοινοτική νομοθεσία ζητά συντελεστή 23% παντού ή μηδενικό με εξεύρεση βέβαια αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

www.capital.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.