«Στηρίζουμε τους μη έχοντες, συμμετέχουμε στον εθνικό διάλογο για την παιδεία». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των εργασιών του 34ου συνεδρίου της ΟΕΦΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 800 φροντιστηρίων από όλη την Ελλάδα.
Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε 19 και 20 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο ΜΕΤ, εξετάστηκαν τα βασικά προβλήματα του κλάδου, ενώ επιβεβαιώθηκε η σταθερή απόφαση των φροντιστών να στηρίξουν τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, προσφέροντας για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 5.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα δωρεάν μαθήματα.
Ταυτόχρονα διατρανώθηκε η θέση της Ομοσπονδίας να δηλώσει παρών στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την παιδεία.
Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο με την επιτυχή διοργάνωση των σεμιναρίων στα φιλολογικά μαθήματα, στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες, ενώ σήμερα το πρωί κατά την έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας για θέματα Παναγιώτης Γεωργόπουλος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Γιάννης Δελής, η περιφερειακή σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Χριστίνα Κελεσίδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Χημικών Ελλάδος Θανάσης Παπαδόπουλος
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Απόστολος Τζακόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε ότι στο συνέδριο καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά ο μύθος ότι το φροντιστήριο είναι μια ελληνική πρωτοτυπία, τονίζοντας ότι το νόμιμο φροντιστήριο έχει εξασφαλίσει τη θέση του στο πάνελ της ελληνικής οικογένειας.
«Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ως στόχο την υψηλή γνώση», σημείωσε.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης επισήμανε ότι το φροντιστήριο απευθύνεται στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ότι παίζει έναν εξισορροπητικό ρόλο για να μπορούν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με τον καλύτερο τρόπο.
«Η ακραία φτώχεια έχει οδηγήσει στο να μην έχουν πρόσβαση σε εξωδιδακτική στήριξη πολλοί γονείς, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να δίνουν εξετάσεις με μειωμένες πιθανότητες. Ηρθε η ώρα να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι σε αυτές τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ενισχύοντας την επιδότηση του φροντιστηρίου», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ γνωστοποίησε την απόφαση της Ομοσπονδίας, που ελήφθη στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μελών της να στηρίξει τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. «Θα δώσουμε και του χρόνου -όπως και πέρσι- σε 5.000 παιδιά τη δυνατότητα να φοιτήσουν δωρεάν στα φροντιστήρια. Με σεβασμό στους μαθητές και τις μαθήτριες και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ξέρουμε τι σημαίνει κρίση και φτώχεια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, ενώ κάλεσε την πολιτεία να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για την καταπολέμηση των «μαύρων ιδιαίτερων».
Για τις αλλαγές στο εξεταστικό έκανε λόγο για «αλλαγή στο πόδι», ενώ καλωσόρισε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου παιδείας στο συνέδριο της ΟΕΦΕ ότι οι Φροντιστές θα συμμετέχουν στο διάλογο για την παιδεία. «Θα δώσουμε δημόσια τις θέσεις μας για το εξεταστικό. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ύστερα από εξαντλητικό διάλογο και να έχουν ως στόχο ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε.
Στο εξεταστικό αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΦΕ Αρης Τεμεκενίδης. «Το εξεταστικό σύστημα πρέπει να είναι σταθερό, να μην αλλάζει και να προσδίδει ίσες ευκαιρίες σε όλους», σημείωσε ο κ. Τεμεκενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που θα δημιουργούσε η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ζήτησε να συνδεθεί το εκπαιδευτικό σύστημα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Χρειάζονται πόροι, ευρεία πολιτική συναίνεση και βαθιά συμφωνία με την ίδια την κοινωνία. Εμείς επιβάλλεται να έχουμε ρόλο», σημείωσε.
Στο συνέδριο, που είχε τον τίτλο «Φροντιστήριο, η προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση», έγινε επίσης παρουσίαση της κοινωνικής προσφοράς των φροντιστηρίων, ενώ στο χώρο του συνεδρίου λειτούργησε έκθεση υλικού, με παλιές φωτογραφίες από την ιστορία των φροντιστηρίων όλη της χώρας, την οποία επιμελήθηκε ο Σύνδεσμός Φροντιστών Βορείου Ελλάδος.