Μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» η Εταιρεία Συγγραφέων, το σημαντικότερο σωματείο δημιουργών λόγου της χώρας.
Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η απονομή των λογοτεχνικών της βραβείων (βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», βραβείο «Δαίδαλος», βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστοριογράφο), η υποδοχή των νέων της μελών, καθώς και η παρουσίαση του νέου ιστότοπου (www.authors.gr), του e-book «Greek Writers Today» (εκδ. Πατάκη), του ημερολογίου 2017 «Πολλαπλές Αρχαιότητες» (εκδ. Πατάκη) και του συλλογικού τόμου με κείμενα μελών της Εταιρείας Συγγραφέων «Πάθη στη Λογοτεχνία» (εκδ. Καστανιώτη).
Τα βραβεία θα απονείμουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ Αντώνης Καρατζάς, η Αλίκη Βαρβέρη και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης και οι πρώην πρόεδροι Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός και Αλέξης Ζήρας.
Για τις νέες εκδόσεις της Εταιρείας Συγγραφέων «Greek Writers Today» (e-book), και «Πολλαπλές Αρχαιότητες» (Ημερολόγιο 2017), και τα δύο από τις εκδόσεις Πατάκη, θα μιλήσει η εκδότρια Άννα Πατάκη, και για τον συλλογικό τόμο «Πάθη στη Λογοτεχνία» (εκδ. Καστανιώτη) θα μιλήσει ο υπεύθυνος ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη Δημήτρης Ποσάντζης και η επιμελήτρια του τόμου Ηρώ Νικοποὐλου.
Για τον Ζήση Σαρίκα θα μιλήσει ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και συγγραφέας Βασίλης Κάλφας, και για τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Άγγελος Δεληβορριάς.
Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική, και στο τέλος θα παρατεθεί κοκτέιλ.
Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ, τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» παραχώρησε ευγενικά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851,
Στάση Μετρό «Κεραμεικός», τηλέφωνο: 210-3452150
1• Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε στις 22.11.1981 και συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής.
ΤΑ ΜΕΛΗ
2 • Η Εταιρεία αριθμεί σήμερα πάνω από 350 μέλη: ποιητές, πεζογράφους, δοκιμιογράφους, συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, μεταφραστές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και κριτικούς, από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και ξένους νεοελληνιστές. Πρώτος επίτιμος πρόεδρός της ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυ- ρίου, Γιάννης Βαρβέρης, Τάσος Δενέγρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Παύλος Ζάννας, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάν- νου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Μένης Κουμανταρέας, Κλείτος Κύρου, Κώστας Λαχάς, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Μαργαρίτα Λυμπερά-κη, Δημήτρης Μαρωνίτης, Τάκης Μενδράκος, Σπύρος Πλασκοβίτης, Μάριος Πλωρίτης, Γ. Π. Σαββιδης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Στεργιόπουλος, Βασίλης Στεριάδης, Διδώ Σωτηρίου, Κώ- στας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Χειμωνάς, Αργύρης Χιόνης, Νίκος Χουλιαράς.
3• Πολλοί ξένοι συγγραφείς και διανοούμενοι εξελέγησαν επίτιμα μέλη της, μεταξύ των οποίων ο ποιητής από τη Συρία Adonis, ο ελληνικής καταγωγής ποιητής από το Μεξικό Homero Aridjis, o Ισπανός ελληνιστής Pedro Badenas de la Peña, ο Αμερικανός μεταφραστής του Καζαντζάκη Peter Bien, ο Γάλλος συγ- γραφέας Jacques Lacarrière, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Régis Debray, ο Ιταλός συγγραφέας Umberto Eco, ο Αμερικανός ποιητής και εκδότης Lawrence Ferlinghetti, ο πολιτογραφημένος Έλληνας ιστορικός Hagen Fleischer, ο βραβευμένος με Νομπέλ Ιρλανδός ποιητής Seamus Heaney, ο Αμερικανός μεταφραστής του Καβάφη Edmund Keeley, η Αμερικανίδα κλασική φιλόλογος Mary Lefkowitz, ο Bρετανός συγγραφέας sir Patrick Leigh Fermor, ο Bετανός ιστορικός Mark Mazower, ο Ισραηλινός πεζογράφος Amos Oz, η Γαλλίδα ελληνίστρια Jacqueline de Romilly, ο Ιταλός συγγραφέας Αntonio Tabucchi, o Γάλλος φιλόσοφος, ανθρωπολόγος και ελληνιστής Jean-Pierre Vernant, κ.ά.
4• Επίσης, επίτιμα μέλη εξελέγησαν: η μεταφράστρια Νίνα Αγγελίδου, ο καθηγητής Στυλιανός Αλε- ξίου, η καθηγήτρια Μάργκαρετ Αλεξίου, ο καθηγητής Χρίστος Αλεξίου, ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης, ο συγ- γραφέας Γιώργος Γεωργής, η καθηγήτρια Στέλλα Γεωργούδη, ο ποιητής και κριτικός, καθηγητής Γιάννης Δάλλας, ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, η συγγραφέας και εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα, η καθηγήτρια Σό-νια Ιλίνσκαγια, ο νεοελληνιστής Miguel Castillo Didier, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνικών Σπου- δών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας Αrismagk Gor-dejiani, ο αρχιτέκτων καθηγητής Μανόλης Κορρές, η συγγραφέας Ελένη Λαδιά, η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας Χρύσα Μαλ- τέζου, ο συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης, ο καθηγητής Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, ο καθηγητής Μι- χάλης Μερακλής, ο δοκιμιογράφος Σάββας Μιχαήλ, ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος, ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής, η καθηγήτρια Τζίνα Πολίτη, ο συγγραφέας Μάριος Ποντίκας, ο καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός, ο δοκιμιογράφος Στέλιος Ράμφος, η καθηγήτρια Ζωή Σαμαρά, ο συγγραφέας Χρήστος Σαμουηλίδης, ο μεταφραστής Κρεσέντζιο Σαντζίλιο και ο γλωσ- σολόγος καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
5• Ο γεωγραφικός χάρτης της Εταιρείας συμπληρώνεται από αντεπιστέλλοντα μέλη: Roderick Beaton, Δημήτρης Tζιόβας, Peter Mackridge, David Ηarsent (Αγγλια) • Iana Boukova, Zdravka Mihailova (Βουλγαρiα) • Josette Doron, Renee Jacquin, Michel Saunier, John Taylor, Michel Volkovitch (Γαλλiα) • Hans Eideneier, Μίλτος Πεχλιβάνος (Γερμανiα) • Στάθης Γουργουρής (Νέα Υόρκη), Γιάννης Τσιώλης (Αθή-να), Βασίλης Λαμπρόπουλος (Μίσιγκαν), ΗΠΑ • Ga- briel Rosenstock (Ιρλανδiα) • Cristian Carandell (Μαδρίτη), Natividad Gálvez (Μαδρίτη), Joakim Gestí Bautista (Βαρκελώνη), Vicente Fernández González (Μάλαγα), Ισπανiα • Giovanni Andrea Crupi, Renata Lavagnini, Vincenzo Rotolo, Mario Vitti (Ιταλiα) • Jacques Bouchard (Καναδaς) • Jinging Hu (Λ. Δ. Ki-νας) • Ανδρέας Ράδος (Pουμανiα) • Θοδωρής Καλλιφατίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου (Σουηδiα) • Tarık Günersel (Τουρκiα) (βλ. authors.gr/Tα μέλη μας)
ΔΡΑΣΕΙΣ
6• Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ www.authors.gr: Το 2015 η Εταιρεία Συγγραφέων παρουσίασε τον νέο ιστότοπο, που διαδέχθηκε την προηγούμενη παρουσία της στο διαδίκτυο (www.dedalus.gr). Με πληροφορίες για τη ζωή, το έργο και τη δράση των μελών της, με προσωπικές σελίδες και οπτικοακουστικό υλικό (video) για εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν, ο νέος ιστότοπος αναβαθμίζει την παρουσία των Ελλήνων συγγραφέων στο ψηφιακό σύμπαν. Η σελίδα κάθε συγ- γραφέα είναι αυτόνομη, παρουσιάζει στοιχεία που έχει ο ίδιος επιλέξει και ανανεώνεται διαρκώς. Στις κεντρικές σελίδες υπάρχουν πληροφορίες και συνδέσεις (links) γενικά για το βιβλίο και τους συγγραφείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για περιοδικά που εκδίδονται από μέλη της Εταιρείας και άλλους ενδιαφέροντες ιστότοπους, καθώς και για πρόσφατες δρα- στηριότητές της. Έχουν επίσης ψηφιοποιηθεί και αναρτηθεί όλες οι περιοδικές εκδόσεις της Εταιρείας και κάποιες ειδικές εκδόσεις (πεπραγμένα συνεδρίων κλπ.) Βλ. (βλ. authors.gr/Εκδόσεις). Προσεχώς θα αναρτηθούν πληροφορίες και στα αγγλικά.
7• Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ KAI ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, όπως το Eυρωπαϊκό Aριστείο Γραμμάτων, η Παγκόσμια Hμέρα Ποίησης, το European Writers’ Council, το Conseil Europeen des Associations de Traducteurs Litteraires, το Three Seas Writers and Translators’ Council, το International Parliament of Writers, το International Network for Cultural Diversity, οι Διεθνείς Eκθέσεις Bι- βλίου στο Λονδίνο, στο Παρίσι, τη Λειψία, τη Mαδρί-τη, την Φρανκφούρτη κ.ά. Συμμετέχει θεσμικά στην Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018 της UNESCO. Επίσης συμμετέχει συμβουλευτικά σε διεθνή βραβεία (Νομπέλ, Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Α-στούριας κ.ά.).
8• ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ: Με πρόταση του Μιχαήλ Μήτρα και της Λύντιας Στεφάνου, η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε, το 1998, την Η- μέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ώστε να συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την αρχή της άνοιξης. Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελ- λάδας στην UNESCO Βασίλη Βασιλικού, o οργανισμός υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Η Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο με ποικίλες εκδηλώσεις.
9• ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
- To Βραβειο «Διδω Σωτηριου», που απονέμεται κά- θε χρόνο σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα, θεσπίστηκε στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Διδως Σωτηριου. Το βραβείο έχει απονεμηθεί, τα τελευταία χρόνια, στους Claudio Magris, Μark Mazower, Τζίνα Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Edmund Keeley, Σόνια Ιλίνσκαγια, Μario Vitti, Pedro Badenas de la Peña, Ζέφη Δαράκη. Το 2016 απονεμήθηκε στον μεταφραστή και συγ- γραφέα Ζήση Σαρίκα.
- To Bραβεiο «Δαiδαλος», έχοντας αδρανήσει από το 2003 (όταν είχε απονεμηθεί στον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξανδρο Αργυρίου) ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 2015 και απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το 2015 το βραβείο δόθηκε στον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθη- νών, ενώ το 2016 στον ιστορικό του βιβλίου Κωνσταντίνο Στάικο.
- Βραβεiο «Γιaννη Βαρβeρη» σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Γιaννη Βαρ- βeρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει νέες ποιητικές φωνές. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενο/η ποιητή/τρια που επιλέγει τριμελής επιτροπή ποιητών.
- Βραβεiο «Μeνη Κουμανταρeα» θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Μeνη Κουμανταρeα. Το νέο αυτό βραβείο (2016), είναι ετήσιο και απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο/η μυθιστοριογράφο που επιλέγει τριμελής επιτροπή πεζογράφων.
- Βραβευσεις σχολειων. Το ΔΣ αποφάσισε επίσης τη βράβευση, από το 2017, σχολείων που με ειδικές εκδηλώσεις προάγουν την προσέγγιση στη λογοτεχνία (βλ. authors.gr/Βραβεία).
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
[ Μερικές πρόσφατες αναφέρονται εδώ ενδεικτικά ]
10• ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Συλλογική έκδοση της Εταιρείας με στόχο να αναδειχθεί η σχέση της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής με τη γεωγραφία. Πρόκειται για μια νέα «πατριδογνωσία», μια νεωτερική γεωγραφία Ελλήνων συγγραφέ-ων με άξονα όχι υποχρεωτικά τον τόπο καταγωγής, αλλά κάποιο ελληνικό σημείο του χάρτη που τους ορίζει ή ερεθίζει ως δημιουργούς. Σε έναν τόμο 400 σελίδων, που αποτελεί άτλαντα περιπλανήσεων, 134 συγγραφείς καταγράφουν την προσωπική τους γεωγραφία, ανεξάρτητα από τη γενιά στην οποία εντάσσονται ή την ειδολογική κατάταξη της γραφής τους. (Επιμέλεια: Μιχάλης Μοδινός, εκδόσεις Καστανιώτη, 2015.)
11• TA ΠΑΘΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εκατό συγγραφείς καταγράφουν και αναστοχάζονται, με κείμενά τους, πάθη κρυφά και φανερά, ανομολόγητες εμμονές και συνήθειες, που τυραννούν τον άνθρωπο και τον εγκλωβίζουν ή τον παρηγορούν και τον εμπνέουν. Πάθη που άλλοτε προσφέρουν ψευδαισθητική διεύρυνση των αισθήσεων και περιστασιακή ευρυχωρία αισθημάτων, άλλοτε πά- λι απλώς βυθίζουν τον άνθρωπο σ’ ένα πλασματικό ιδιωτικό σ’ ένα πλασματικό ιδιωτικό σύμπαν, ανακουφίζοντας προσωρινά τις ανεπάρκειές του και την αγωνία της ύπαρξης. Ανασφάλειες, ισοπεδωτική καθημερινότητα, άγχος θανάτου, μοναξιά, όλα μοιάζει να τα θεραπεύει προσωρινά ένα πάθος. (Επιμέλεια: Ηρώ Νικοπούλου, εκδ. Καστανιώτη, 2016.)
12• GREEK WRITERS TODAY: Το 2003 η Εταιρεία κυκλοφόρησε έναν τόμο με τίτλο Greek Writers Today – An Anthology, Vol. I, με εισαγωγή και επιμέλεια του μέλους μας, καθηγητή και μεταφραστή David Co-nnolly. Ο τόμος αυτός, εξαντλημένος πια, περιελάμβανε πεζά, ποιήματα και δοκίμια 117 μελών μεταφρασμένα στα αγγλικά. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, η νέα έκδοση, σε μορφή e-book αυτή τη φορά, πε- ριλαμβάνει αυτό-ανθολογήσεις 210 συνολικά μελών, με νέα κείμενα και αναδημοσιεύσεις κειμένων όλων των συγγραφέων που συμμετείχαν στην πρώτη έκδοση. Επιμέλεια Θέμης Λιβεριάδης – Κλαίτη Σωτηριάδου – Μίλ- τος Φραγκόπουλος (βλ. authors.gr/ Εκδόσεις).
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
13• ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: Eδώ και 23 χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπο θέμα, κείμενα με-λών της και με τη συμπαράσταση πολλών εκδο- τικών οίκων και εικονογράφηση από καθιερωμένους καλλιτέχνες. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με νέο, εργονομικό σχήμα, κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη τα ημερολόγια «Οδυσσέας» (ένας διεθνής ελληνικός μύθος), με εικονογράφηση του Γιάννη Στεφανάκι, «Γέφυρες», με φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, «Φεγγάρι» με εξώφυλλο του Γιώργου Ρωμανού. Στο ημερολόγιο 2017 «Πολλαπλές αρχαιότητες» 106 ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας, συμμετέχουν με κείμενά τους στην έκδοση που κοσμείται από φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη (βλ. authors.gr/Ημερολόγια).
14• ΤΑ EΥΡΕΤΗΡΙΑ: Σχεδόν κάθε χρόνο η Εταιρεία εκδίδει εύχρηστα ευρετήρια με τα στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις, e-mail, τηλέφωνα κλπ.) όλων των μελών της (ελληνικά και αγγλικά).
15• Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ήταν τριμηνιαία έκδοση που επιδίωξε να εκφράσει ένα πνεύμα εξωστρέφειας της Εταιρείας. Κυκλοφόρησαν 6 τεύχη (2002-2004) και μια επιτομή στα αγγλικά. (Όλα τα τεύχη είναι αναρτημένα στο authors. gr/Περιοδικά.)
- Το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ήταν η επό- μενη περιοδική ενημερωτική έκδοση. Από το 2005 ώς το 2010 εκδόθηκαν συνολικά 9 τεύχη (όλα είναι αναρτημένα στο authors.gr/Περιοδικά.)
16• ΜΝΗΜΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ: Μονογραφίες αφιερωμένες στη μνήμη μελών της Εταιρείας κυκλοφόρησαν σε τομίδια εκτός εμπορίου. Μνημονεύο- νται οι Άθως Δημουλάς (του Νίκου Φωκά), Κέβιν Άντριους (του Άρη Μπερλή), Αλέξης Διαμαντόπουλος (του Γ. Γ. Αλισανδράτου), Στάθης Δρομάζος (του Κώστα Γεωργουσόπουλου) / Ασημάκης Πανσέληνος (του Κώστα Κουλουφάκου) / Φούλα Χατζιδάκη (του Αλέξανδρου Αργυρίου) / Νίκος Καρύδης (του Μάριου Πλωρίτη), Νίκος Εγγονόπουλος (της Φραγκίσκης Αμπα- τζοπούλου), Μαρία Ιορδανίδου (της Λείας Χατζοπούλου-Καραβία), Γιώργος Ιωάννου και Κίμωνας Τζάλλας (του Γιώργου Αράγη), Κώστας Ταχτσής (της Καίης Τσιτσέλη και του Ανδρέα Αγγελάκη), Αμαλία Τσακνιά (των Αλέξη Ζήρα, Φ.Δ. Δρακονταειδή και Λίνας Κάσδαγλη). (Όλες οι μονογραφίες βρίσκονται αναρτημένες στο authors. gr/Μνήμες εταίρων.)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει εκδηλώσεις –ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις– που έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς. Πρόσφατες δράσεις περιλαμβάνουν:
17• ΕΚΘΕΣΗ-ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» (2015): Πενήντα «διφυείς» συγγραφείς, που εκτός από τον λόγο διακονούν συστηματικά και άλλες μορφές τέχνης, εξέθεσαν έργα και παρουσίασαν δείγματα της παράλληλης αυτής δουλειάς τους στο Κέντρο Τεχνών του Δή-μου Αθηναίων. H έκθεση σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Κα- λοκύρη, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ηρώ Νικοπούλου, τον Γιάννη Στεφανάκι και τον Μάνο Στεφανίδη. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της έκθεσης, έγιναν ξεναγήσεις σε σχολεία και παράλ- ληλες εκδηλώσεις, όπως μια μουσικο-ποιητική βραδιά με τον Γιάννη Πατίλη και ρεσιτάλ του Σάκη Παπαδημητρίου (πιάνο) με τη Γεωργία Συλλαίου (φω-νή). Με δαπάνη του ΟΠΑΝΔΑ, εκδόθηκε ο Κατάλογος της έκθεσης, που έχει τώρα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Εταιρείας (βλ. authors. gr/Εκδηλώσεις).
18• ΣΑΙΞΠΗΡ/ΘΕΡΒΑ-ΝΤΕΣ (2016): Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τον Μή- να Βιβλίου και με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ου-ίλλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγέλ δε Θερβάντες, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργάνωσε στις 21 Απριλίου 2016 ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο Arthens. Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του Ερρίκου Μπελιέ, του ποιητή και μεταφραστή ολόκληρου του σαιξπηρικού έργου, που πέθανε δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση.
19•ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΑ-ΝΤΑΣΙΑΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (2015): Δεκαπέντε γνω- στοί συγγραφείς, μέλη της Εταιρείας, ανέλαβαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν στον Ιανό τον βίο και το κατά την κρί- ση τους έργο του φανταστικού συγγραφέα Ιωάννη Ζεμενού ως μια δράση δημιουργικής γραφής. Παράλληλα, εκτέθηκε συλλογή ενθυμημάτων του τιμώμε- νου, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου. Τα κείμενα της συνάντησης «Ιωάννης Ζεμενός» εκδόθηκαν σε τόμο από τις εκδόσεις Αίολος και παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση πάλι στον Ιανό (βλ. authors.gr/Εκδηλώσεις).
20• «ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Για το 2015, η Εταιρεία Συγγραφέων έχτισε γέφυρες λόγου με τη μαστορική 80 μελών της, που συνέδραμαν με κείμενά τους για να στηθεί το Ημερολόγιο της Εταιρείας με θέμα τις Γέφυρες. Με την ευκαιρία της έκδοσης του, η Εται- ρεία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Πάτρα, με εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, την εταιρεία Γέφυρα Α.Ε., τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων που διαμένουν στην Πάτρα, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πά- τρας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων.
21• «Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ» (2013): Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Aλεξανδρινό, με ομιλίες, αναγνώσεις ποιημάτων από μέλη της Εταιρείας, αποσπάσματα ταινιών και μελοποιημένα ποιήματα, στο βιβλιοπωλείο Public του Συντάγματος.
22• «ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» (2014): ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Ρόδο με τη συμμετοχή ομιλητών από Γερμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πο- λωνία και Φινλανδία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το διεθνές Συμβούλιο Τριών Θαλασσών (TS WTC) σε συνεργασία με το Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου.
23• «Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΡΙΣΗΣ» (2014): Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συγγραφέων και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και πανεπιστημιακών (Hans Eideneier, Αλέξης Ζήρας, Γιάννης Κιουρτσάκης, Τζίνα Πολίτη, Vincenzo Rotolo), μελών της Εταιρείας. (Συντονισμός: Έλενα Χουζούρη.)
24• ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: «ΓΝΩΣΗ & ΑΝΑΓΝΩΣΗ» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Εβδομαδιαίες διαλέξεις για εξειδικευμένα θέματα και ομιλητές μέλη της Εταιρείας (2014-2015). Εισηγήσεις: Μιχάλης Μοδινός (Οικολογία της λογοτεχνίας), Γιώργος Γεωργούσης (Λο- γοτεχνία & Ιατρική: Πόθος φιλοπενθής), Χρήστος Χρυσόπουλος (Επιτελεστικότητα & λογοτεχνία), Φωτεινή Τσαλίκογλου (Δημιουργώντας εν μέσω κρίσεων) και Βασίλης Αλεξάκης (Μια γλώσσα για να γελάς και μια γλώσσα για να κλαις). Συντονισμός: Αγγελική Στρατηγοπούλου.
25• ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ (2014): Η Εταιρεία Συγγραφέων θεσμοθέτησε διεθνές φεστιβάλ στο πλαίσιο της Διε- θνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / ΕΚΕΒΙ. Το 2014, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 21 ποιητών από 12 χώρες και απο- τέλεσε διεύρυνση πρωτοβουλίας της Εταιρείας που για δύο χρόνια είχε διοργανώσει Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης. Η Εταιρεία στήριξε επίσης το Φεστιβάλ Νέων Ποιητών, που διοργανώθηκε πα- ράλληλα με πρωτοβουλία ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ και με τη συμμετοχή νέων ποιητών βραβευμένων από την Εταιρεία (βλ. authors. gr/Εκδηλώσεις).
26• ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ (ενδεικτικά:) • Συνέδριο για την σύγχρονη πεζογραφία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ρόδο με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων πεζογράφων (2002) • Διεθνές Συμ-πόσιο συγγραφέων στην Ολυμπία με θέμα: «Μι- κρές γλώσσες, Μεγάλες λογοτεχνίες» (2003) • Συνάντηση ποιητών Ανατολικής Μεσογείου στο Πνευματικό Κέντρο Δελφών (2004) • Συνέδριο στο Μονοδέντρι Η- πείρου με θέμα «Ο συγγραφέας ως επαγγελματίας» (2006) • Συνέ- δριο με θέμα «ΜΜΕ και Λο- γοτεχνία» σε συνδιοργάνωση με τη Γ. Γ. Τύπου και Πληροφοριών (2007) • Ημερίδα με θέμα «Πνευματικός κόσμος και βία» σε συνδιοργάνωση με το Μορ- φωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (2010) •Ημερίδα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (2011. Εκδόθηκε και τόμος πεπραγμένων) • Ημερίδα για τον εκλιπόντα ποιητή Έκτορα Κακναβάτο (2011) • Ημερίδα για τα πνευματικά δικαιώματα (συνδιοργάνωση με το ΕΚΕΒΙ) (2011) • Ημερίδα «Λογοκρισία/Λογοκλοπή» σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και την Κοινωνία των (Δε)κάτων (2012) • «Σαπφώ: Ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα», στο Μουσείο της Ακρόπολης (2012) (βλ. authors.gr/Εκδηλώσεις).
27• ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ: Η Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 2016 στο βι- βλιοπωλείο «Επί λέξει» εκδήλωση, στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησης για την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου ποιητή Άσραφ Φαγιάντ που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία για τα γραπτά του. Η παγκόσμια κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί ο Παλαιστίνιος ποιητής, πολλά ποι- ήματα του οποίου μεταφράστηκαν στα ελληνικά με αφορμή την εκδήλωση.
28• ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: Με- ταξύ άλλων, σε σχέση με ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης, η Εταιρεία Συγγραφέων καταδίκασε τη δολοφονία από τζιχαντιστές του Σύρου ποιητή Μπασίρ Αλ Αανί • Η Εταιρεία ένωσε τη φωνή της με ανθρώπους των γραμμάτων στην Τουρκία και άλλες χώρες για την άμεση απελευθέρωση των Toύρκων συγγραφέων Ασλί Ερντογάν και Αχμέτ Αλτάν, καθώς και όλων των πνευματικών ανθρώπων που διώκονται για τις απόψεις τους • Η Εταιρεία κάλεσε τα μέλη της να παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες και ενημέρωσε για σημεία όπου γινόταν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (βλ. authors.gr/Ανακοινώσεις).
29• ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεταξύ δημόσιων παρεμβάσεων για θέματα υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και της παιδείας, η Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε την αντίθεσή της στη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, στήριξε τον ΟΣΔΕΛ και την ΕΝΕΛΒΙ σε διαβήματα και παραστάσεις σε υπουργούς για την ενιαία τιμή βιβλίου, τα πνευματικά δικαιώματα, τη μείωση του ΦΠΑ στο βιβλίο, τη διατήρηση του 2% επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των προβλεπόμενων διατάξεων για την πειρατεία, καθώς και για ζητήματα εύλογης αμοιβής συγγραφέων και εκδοτών. Χαρακτήρισε επίσης απολύτως αδικαιολόγητες ενέργειες που στρέφονται εναντίον εκδόσεων στον χώρο των γραμμάτων, όπως πρόσφατα η έγκυρη περιοδική έκδοση Athens Review of Books (βλ. authors.gr/Ανακοινώσεις).
30• ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΗΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με την ΕΝΕΛΒΙ και τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, μετέτρεψαν ολόκληρο τον Απρίλιο του 2016 σε μήνα γιορτής του βιβλίου. Με κεντρικό μήνυμα «Διαβάζω & Αλ-λάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Η- μέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), ο Απρίλιος αφιερώθηκε σε εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν παλιοί αναγνώστες με κοινή κατεύθυνση τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες.
31• ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ / ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ειδική επιτροπή παρακολουθεί ασφαλιστικά και συναφή ζητήματα που έχουν σχέση με συγγραφείς και ενημερώνει τα μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της Εταιρείας συνάντησαν πρό- σφατα τον υπουργό Εργασίας. Σχετικά με τη μείωση τιμητικών συντάξεων και μάλιστα αναδρομικά, η Εταιρεία, με τη βοήθεια των επιτροπών της και νομικών συμβούλων, προσπαθεί να στηρίξει μέλη που θίγονται. Για τα ζητήματα αυτά έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλα σωματεία καλλιτεχνών. Η Εταιρεία έχει επίσης καταθέσει ομαδική προσφυγή καλύπτοντας τα έξοδα μελών της που δεν είχαν τη δυνατότητα για ατομικές προσφυγές.
32• ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: Η Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων, συνεχίζει τη λειτουργία της για έκτη συνεχόμενη χρονιά με επιτυχία. Τα μέλη της Λέσχης διαβάζουν βραβευμένα μυθιστορήματα, διηγήματα, μεταφράσεις και γνωρίζουν τους συγγραφείς-μέλη της Εταιρείας. Υπεύθυνος προγραμματισμού: Αλέξης Ζήρας (βλ.authors.gr/Λέσχη ανάγνωσης).
33• ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: O Δήμος Αθηναίων, μετά από πρόταση της Εταιρείας Συγγραφέων, έχει ήδη αποφασίσει να τοποθετήσει τιμητικές πινακίδες σε σπίτια όπου έζησαν διακεκριμένοι Έλληνες συγγραφείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Διδώ Σωτηρίου και Κώστας Ταχτσής. H Εταιρεία εργάζεται για την επέκταση του καταλόγου των συγγραφέων που πρέπει να τιμηθούν.
34• ΑΡΧΕΙΑ: Η Εταιρεία συμφώνησε με την Εθνική Βιβλιοθήκη να κατατίθενται με ατομική συμφωνία στη νέα Βιβλιοθήκη τα αρχεία όσων μελών της επιθυμούν ώστε, αφού ταξινομηθούν, να είναι προσβάσιμα σε ερευνητές.
- Παράλληλα, η Εταιρεία σχηματίζει τις «Θυρίδες», δηλαδή ειδικούς φακέλους όπου τα μέλη καταθέτουν προσωπικά τους αρχεία (χειρόγραφα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, ψηφιακά μέσα κλπ.) τα οποία φυλάσσονται στα γραφεία της Εταιρείας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
1982: Πρόεδρος Μάριος Πλωρίτης • Αλέξανδρος Κοτζιάς: Αντιπρόεδρος • Αλέξανδρος Αργυρίου: Γενικός Γραμματέας • Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ: Ταμίας • Μέλη: Παύλος Ζάννας, Γιάννης Κοντός, Τζένη Μαστοράκη, Χριστόφορος Μηλιώνης, Σπύρος Τσακνιάς • 1984: Πρόεδρος Εμμανουήλ Κάσδαγλης • Έκτωρ Κακναβάτος: Αντιπρόεδρος • Αλέξης Ζήρας: Γενικός Γραμματέας • Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ταμίας • Μέλη: Πέτρος Αμπατζόγλου, Φίλιππος Δρακονταειδής, Λίνα Κάσδαγλη, Γιώργος Μαρκόπουλος, Ζωρζ Σαρή • 1986: Πρόεδρος Παύλος Ζάννας • Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος: Αντιπρόεδρος • Τάκης Καρβέλης: Γενικός Γραμματέας • Τάσος Δενέγρης: Ταμίας • Μέλη: Βαγγέλης Γκούφας, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Λύντια Στεφάνου, Διδώ Σωτηρίου, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία • 1988: Πρόεδρος Παύλος Ζάννας • Θανάσης Βαλτινός: Αντιπρόεδρος • Τάκης Καρβέλης: Γενικός Γραμματέας • Τάσος Δενέγρης: Ταμίας • Μέλη: Ανδρέας Αγγελάκης, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Γιάννης Κιουρτσάκης, Παυλίνα Παμπούδη, Λύντια Στεφάνου. (Μετά το θάνατο του Παύλου Ζάννα, το Δ.Σ. εξέλεξε ως Πρόεδρο τον Θανάση Βαλτινό και εισήλθε στο Δ.Σ. η επιλαχούσα στις εκλογές Λεία Χατζοπούλου-Καραβία) • 1990: Πρόεδρος Θανάσης Βαλτινός • Λύντια Στεφάνου: Αντιπρόεδρος • Τάκης Καρβέλης: Γενικός Γραμματέας • Τάσος Δενέγρης: Ταμίας • Μέλη: Αλέξανδρος Αργυρίου, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Σπύρος Πλασκοβίτης, Σπύρος Τσακνιάς, Καίη Τσιτσέλη • 1992: Πρόεδρος Θανάσης Βαλτινός • Δημήτρης Καλοκύρης: Αντιπρόεδρος • Έλενα Χουζούρη: Γενική Γραμματέας • Τάκης Μενδράκος: Ταμίας • Μέλη: Αλέξανδρος Κοτζιάς, Σπύρος Πλασκο- βίτης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. (Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Κοτζιά, εισήλθε στο Δ.Σ. ο επιλαχών στις εκλογές Ερρίκος Μπελιές) • 1994: Πρόεδρος Σπύρος Πλασκοβίτης • Αλέξης Ζήρας: Αντιπρόεδρος • Δημήτρης Καλοκύρης: Γενικός Γραμματέας • Τάκης Μενδράκος: Ταμίας • Μέλη: Θανάσης Βαλτινός, Αναστάσης Βιστωνίτης, Λύντια Στεφάνου. (Μετά την αποχώρηση του Θανάση Βαλτινού εισήλθε στο Δ.Σ. η επιλαχούσα στις εκλογές Αλόη Σιδέρη) • 1996: Πρόεδρος Σπύρος Πλασκοβίτης • Αναστάσης Βιστωνίτης: Αντιπρόεδρος • Τάκης Μενδράκος: Γενικός Γραμματέας • Αλέξης Ζήρας: Ταμίας • Μέλη: Φίλιππος Δρακονταειδής. (Διετέλεσαν μέλη του Δ.Σ. και παραιτήθηκαν η Αλόη Σιδέρη και η Λύντια Στεφάνου) • 1997: Πρόεδρος Κώστας Στεργιόπουλος • Αλέξης Ζήρας: Αντιπρόεδρος • Παυλίνα Παμπούδη: Γενική Γραμματέας • Αλέξανδρος Αργυρίου: Ταμίας • Μέλη: Τάκης Μενδράκος, Χριστόφορος Μηλιώνης, Λύντια Στεφάνου • 1999: Πρόεδρος Κώστας Στερ- γιόπουλος • Αλέξης Ζήρας: Αντιπρόεδρος • Παυλίνα Παμπούδη: Γενικός Γραμματέας • Τάκης Μενδράκος: Ταμίας • Μέλη: Άρης Μαραγκόπουλος, Λύντια Στεφάνου, Μάνος Κοντολέων • 2001: Πρόεδρος Βασίλης Βασιλικός • Άρης Μπερλής: Αντιπρόεδρος Άρης Mαραγκόπουλος: Γενικός Γραμματέας • Mιχαήλ Mήτρας: Ταμίας • Μέλη: Έλενα Χουζούρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Παναγιώτου, (Διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και παραιτήθηκαν οι Nίκος Δαββέτας και Παυλίνα Παμπούδη) • 2003: Πρόεδρος Βασίλης Βασιλικός • Ευγενία Φακίνου: Α΄ Αντιπρόεδρος • Γιώργος Χουλιάρας: Β΄ Αντιπρόεδρος, Άρης Mαραγκόπουλος: Γενικός Γραμματέας • Νένη Ευθυμιάδη: Ταμίας • Mέλη: Κώστας Ακρίβος, Κλαίτη Σωτηριάδου (Μετά την αποχώρηση του Κώστα Ακρίβου εισήλθε στο Δ.Σ. η επιλαχούσα στις εκλογές Ζυράννα Ζατέλη) • 2005: Πρόεδρος Θανάσης Βαλτινός • Ρούλα Κακλαμανάκη: Αντιπρόεδρος • Θωμάς Σκάσσης: Γενικός Γραμματέας • Γιώργος Γεωργούσης: Ταμίας • Mέλη: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Κλαίτη Σωτηριάδου • 2007: Πρόεδρος Θανάσης Βαλτινός • Κώστας Γεωργουσόπουλος: Αντιπρόεδρος • Γιώργος Ξενάριος: Γενικός Γραμματέας • Κώστας Κατσουλάρης: Ταμίας • Mέλη: Γιώργος Γεωργούσης, Αργυρώ Μαντόγλου. (Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και παραιτήθηκε η Κατερίνα Ζαρόκωστα) • 2009: Πρόεδρος Αλέξης Ζήρας • Έλενα Χουζούρη: Αντιπρόεδρος • Κώστας Κατσουλάρης: Γενικός Γραμματέας • Ιωσήφ Βεντούρας: Ταμίας • Mέλη: Στάθης Κουτσούνης, Κλαίτη Σωτηριάδου (Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και παραιτήθηκε ο Γιώργος Ξενάριος) • 2011: Πρόεδρος Αλέξης Ζήρας • Στρατής Χαβιαράς: Αντιπρόεδρος • Έλενα Χουζούρη: Γενική Γραμματέας • Ιωσήφ Βεντούρας: Ταμίας • Mέλη: Κώστας Αρκουδέας, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Κλαίτη Σωτηριάδου • 2013: Πρόεδρος Δημήτρης Καλοκύρης • Ερρίκος Μπελιές: Αντιπρόεδρος • Αγγελική Στρατηγοπούλου: Γενική Γραμματέας • Νένα Κοκκινάκη: Ταμίας • Mέλη: Κώστας Αρκουδέας, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος Χουλιάρας. (Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και παραιτήθηκε ο Κώστας Κατσουλάρης
18o ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
(2015-2017)
Δημητρης Καλοκυρης: Πρόεδρος
Γιωργος Χουλιαρας: Αντιπρόεδρος
Αγγελικη Στρατηγοπουλου: Γενική Γραμματέας
Δημητρης Χουλιαρακης: Ταμίας
Mέλη: Ερρικος Μπελιες, Ηρω Νικοπουλου, Μακης Τσιτας
(Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ,
εισήλθε στο Δ.Σ. ο πρώτος επιλαχών στις εκλογές Γιωργος Γωτης)
Γραφείο Τύπου: Ελένη Καρρά