ΟΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Εξασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπου, καθώς καλύπτονται και ικανοποιούνται οι βιοποριστικές και οι καταναλωτικές του ανάγκες.
- Διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητα του ανθρώπου, καθώς μέσα από την εργασία το άτομο ηθικοποιείται και ωριμάζει. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, να έχει υπομονή και επιμονή, να σέβεται και να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους.
- Το άτομο γίνεται αυτόνομο και οικονομικά ανεξάρτητο, αφού μαθαίνει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις.
- Αναπτύσσει τις πνευματικές και τις διανοητικές του ικανότητες, οξύνει την κρίση του, αποκτά γνώσεις και ανακαλύπτει τις δημιουργικές του δυνάμεις.
- Μέσα από την κοινωνική αναγνώριση που του προσφέρει η εργασία, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του και αυξάνεται το προσωπικό του γόητρο.
- Η εργασιοθεραπεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία επούλωσης ψυχικών και σωματικών τραυμάτων. Με τη σωματική ευεξία και την ψυχική ευφορία που προσφέρει η εργασία στον άνθρωπο, αλλάζει η ψυχολογία του και καταπολεμάται η πλήξη και η ρουτίνα.
- Η εργασία δεν ωφελεί μόνο το άτομο, αλλά και την ίδια την κοινωνία, καθώς όλες οι μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπου στην επιστήμη και στην τέχνη είναι προϊόντα της εργασίας του.
ΑΙΤΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
- Η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στη μείωση των επενδύσεων. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτοπίστηκαν από την επικράτηση των πολυεθνικών εταιρειών.
- Βασικός παράγοντας είναι η τεχνολογική εξέλιξη και η αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές (αυτοματοποίηση παραγωγής).
- Ο ανεπιτυχής σχολικός επαγγελματισμός: οι νέοι οδηγούνται σε λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές είτε γιατί δεν έχουν επιλέξει τις σπουδές τους με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους είτε γιατί είναι επηρεασμένοι από παρωχημένες αντιλήψεις του στενού οικογενειακού τους κύκλου.
- Η έντονη δυσαναλογία ανάμεσα στην ζήτηση και την προσφορά εργασίας σε συνδυασμό με τον κορεσμό πολλών επαγγελμάτων.
- Ο υπερπληθυσμός στις πόλεις, η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα και γενικότερα η αδυναμία εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας χώρας.
- Η αύξηση ωρών εργασίας και ορίων συνταξιοδότησης.
- Η ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας, η οποία επανειλημμένα αδιαφορεί για το μέλλον των νέων και ιδιαίτερα των ανέργων και προτιμά να αναλίσκεται σε υποσχεσιολογίες από το να κινητοποιηθεί άμεσα και έμπρακτα.
- Οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι, εφόσον αποτελούν το φτηνότερο εργατικό δυναμικό, προτιμώνται από πολλούς εργοδότες.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
- Ο άνεργος, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, καταδικάζεται σε ένδεια και ποικίλες στερήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης και καλλιεργείται αίσθημα μειονεξίας, απαισιοδοξίας και κατάθλιψης.
- Ενισχύονται φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας(βία, τρομοκρατία, έγκλημα) που οφείλονται στη γενικευμένη απογοήτευση και διαμαρτυρία με συνέπεια να διασαλεύεται η κοινωνική γαλήνη και ηρεμία.
- Εμφανίζονται ακραίες πολιτικές απόψεις που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία τους συσπειρώνοντας και ποδηγετώντας κυρίως τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους.
- Συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Παράλληλα επιβαρύνεται οικονομικά η πολιτεία με ποσά για την επιδότηση των ανέργων στερώντας τα από παραγωγικές επενδύσεις.
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη παρασιτικών επαγγελμάτων, στην ανασφάλιστη εργασία ή στην εργασία με εξευτελιστικούς μισθούς που καταρρακώνουν ακόμα περισσότερο την αξιοπρέπεια του ατόμου.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
- Ανάπτυξη και αξιοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης των ανέργων.
- Ορθός επαγγελματικός προσανατολισμός που προσανατολίζει τον άνθρωπο στο επάγγελμα που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ενημέρωση για τις επαγγελματικές προοπτικές, ώστε οι νέοι να μην επιλέγουν κορεσμένα επαγγέλματα.
- Προσφορά οικονομικών κινήτρων σε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για το πλεονάζον εργατικό δυναμικό.
- Αποβολή της νοοτροπίας που αντιμετωπίζει υποτιμητικά τα χειρωνακτικά και τεχνικά επαγγέλματα, για να μη συσσωρεύονται πολλοί νέοι στις πανεπιστημιακές σχολές και διογκώνεται η ανεργία των πτυχιούχων.
- Στροφή στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.) και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια εδάφη που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να είναι προσοδοφόρα, ενώ παράλληλα στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Κατεβάστε το αρχείο:Εργασία-ανεργία(Σχεδιάγραμμα)