Ξεκινάει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το Διεθνές συνέδριο “Εκατονταετηρίδα Ρωσικής Επανάστασης: Σκέψεις για τον 21ο αιώνα.” που συνδιοργανώνουν το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Cooperative Institute for Transnational Studies και το California School of Integral Studies, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Ρωσική Επανάσταση.
Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές συμμετέχουν με ομιλίες σε θεματικές όπως: Αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού, Πόλεμος και επανάσταση, Η προπαγάνδα και οι επιρροές των μέσων ενημέρωσης, Επαναστατική εκπαίδευση, Μαρξιστική θεωρία και επανάσταση, Ο αντίκτυπος της ρωσικής επανάστασης σε άλλες χώρες, Επίδραση της ρωσικής επανάστασης στην επιστήμη, Φασισμός και κομμουνισμός.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης: Ειδικό αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Προβολή του ντοκιμαντέρ του Θύμιου Κάκου «Te encontre Che”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Carlos (Calica) Ferrer στενό παιδικό φίλο και στη συνέχεια συνοδοιπόρο του Τσε, τη Μάρτα Ντίας και την Άννα Ντινερστάιν.
Βιβλιοπαρουσιάσεις. Τέσσερις παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων βιβλίων, με αφορμή των οποίων θα γίνεται μία ευρύτερη συζήτηση από πάνελ ομιλητών. Τα βιβλία είναι: The Syriza wave, της Helena Sheehan, στο πάνελ οι: Γιάννης Μηλιός, Κώστας Ήσυχος, Παναγιώτης Μαυροειδής, Στράτος Γεωργούλας, Ελένη Πορτάλιου. Greek capitalism in crisis: Marxist Analyses, του Στ. Μαυρουδέα, στο πάνελ ο συγγραφέας και οι: Γιώργος Οικονομάκης, Χρήστος Παπαθεοδώρου, Διονύσης Γκράβαρης. Η Ρώσικη Επανάσταση και ο Πρώιμος Σοσιαλισμός στη λογική της Ιστορίας, συλλογικό έργο με κείμενα των Βίκτορ Αλεξέγιεβιτις Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου και Δημήτρη Πατέλη, στο πάνελ οι: Δημήτρης Πατέλης, Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης. Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης, του Βίκτωρ Σερζ, στο πάνελ οι: Λέναδρος Μπόλαρης, Χρήστος Κεφαλής.
Ειδικό αφιέρωμα σε ρωσικά τραγούδια από την 50μελή χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου (26 Οκτωβρίου).
Το συνέδριο θα είναι ανοικτό στο κοινό και θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης για όσους το επιθυμούν μετά από αίτηση. Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι ελληνικά και αγγλικά.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν την πρώτη μέρα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο στην είσοδο του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο, στις 18.00 το απόγευμα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης μέρας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμο στους χώρους του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.coop-its.org/russian-revolution-centenary-reflections-21st-century/
Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου ευχαριστεί θερμά τους Δήμους Ναυπλιέων, Κορινθίας και Λουτρακίου για τις χορηγίες τους.