Την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 20.30 ο Γιώργος Καραμπελιάς
συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα και οι παράμετροι του (πληθυσμιακό, μεταναστευτικό και ασφαλιστικό)». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
Λίγα λόγια για τον Κώστα Χρυσόγονο
Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Έλληνας συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής, εκλεγείς το 2014 ευρωβουλευτής με το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961. Το 1983 έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με χαρακτηρισμό «άριστα» (βαθμός: 9.90/10). Το 1987 αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αννοβέρου Γερμανίας με βαθμό magna cum laude. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα το Συνταγματικό Δίκαιο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε επίκουρο καθηγητή το 1993, αναπληρωτή καθηγητή το 1999 και σε καθηγητή το 2003. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995), καθώς επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1994-1997) και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΒΑ (1999-2001), αλλά και Σύμβουλος Σπουδών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης το 1994-1997. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγγραφικό Έργο
Έχει γράψει πολλά βιβλία με αντικείμενο κυρίως το Συνταγματικό Δίκαιο
- Ο αντισυνταγματικός νόμος και η δημόσια διοίκηση (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1989).
- Η απαγόρευση της αναγκαστικής εργασίς και η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1992).
- Η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην εθνική έννομη τάξη.
- Εκλογικό Σύστημα και Σύνταγμα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1996).
- Μια βεβαιωτική αναθεώρηση (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000).
- Συνταγματικό Δίκαιο (εκδόσεις Σάκκουλα, 2003).
- Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1998, Νομική Βιβλιοθήκη, 2006).
- Το σύνταγμα και ο ν. 4009/2011 για τη λειτουργία των ΑΕΙ (εκδόσεις Σάκκουλα, 2011).
- Πολιτειολογία-Το κράτος ως μορφή οργάνωσης των ανθρώπινων κοινωνιών (εκδόσεις Σάκκουλα, 2016).
Επίσης έγραψε βιβλία στα οποία, με αφετηρία το Συνταγματικό Δίκαιο, αναλύει σημαντικά θέματα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας
- Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των μνημονίων (εκδ. οίκος Λιβάνη, 2013).
- Η μεγάλη πορεία προς την αποθέσμιση (Επίκεντρο, 2011).-Η ιδιωτική δημοκρατία -από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία (Επίκεντρο, 2009).
- Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης (Εκδόσεις Παπαζήση, 2005).
- Επίσης συμμετείχε με κείμενα σε συλλογικά έργα και έχει γράψει πληθώρα επιστημονικών μελετών σε έγκυρα νομικά περιοδικά.
Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»
Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.