Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη με (πλήρη) τίτλο: “ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΩΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΣΕΝΕΚΑ, ΕΠΙΚΤΗΤΟ, ΜΑΡΚΟ ΑΥΡΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ”.
Ομιλητής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την 21η Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (κτήριο Παλαιάς Βουλής).
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο “Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας”.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο καθηγητής κος Κωνσταντίνος Νιάρχος γεννήθηκε στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου και ολοκλήρωσε την Γυμνασιακή και την Λυκειακή του εκπαίδευση. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Πατρώα Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.
Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, London) και αργότερα έλαβε με άριστα το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης».
Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά.
Ενδεικτικό συγγραφικό έργο:
“Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον”, Συμμετρία, 2009.
“Αρχαία ελληνική φιλοσοφία”, Συμμετρία, 2008.
“Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία”, Συμμετρία, 2004.
“Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση”, Συμμετρία, 2003.
“Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον”, Καρδαμίτσα, 1996.
“Φιλοσοφείν”, Ιδιωτική Έκδοση, 1996.
“Πλάτωνος Θεαίτητος”, Καρδαμίτσα, 1991.
Ενημερωθείτε για όλα τις Διαλέξεις