Τελική Προκήρυξη Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού

Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Έργων για τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων με τίτλο: Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς -Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

#Στόχος του διαγωνισμού

Η Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή είναι ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου. Η Χάρτα αποτελείται από δώδεκα φύλλα, διαστάσεων το καθένα περ. 50Χ70 εκ., τυπώθηκε το 1796-97 στη Βιέννη και συντέλεσε στη διαμόρφωση των ιδεών και του οράματος που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τέτοιου είδους σπάνιο και πολύτιμο υλικό βρίσκεται συνήθως αποθηκευμένο σε κλειστές βιβλιοθήκες, σε αυστηρά φυλασσόμενους χώρους, σε κλειδωμένα ράφια και ντουλάπια, για λόγους ασφαλείας, συντήρησης, διάσωσης. Η πρόσβαση λοιπόν είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη για τον απλό χρήστη, κυρίως διότι είναι υλικό εύθραυστο και έχει μεγάλη αξία. Ως εκ τούτου, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν δει, έχουν αγγίξει ή ακόμα μελετήσει ένα από τα λιγοστά αντίτυπα της Χάρτας που έχουν διασωθεί. Επιπλέον, στα σχολικά εγχειρίδια υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στη Χάρτα και απουσιάζει η ολοκληρωμένη παρουσίαση του τεκμηρίου και της σημασίας του για τη Νεοελληνική Ιστορία από το 1796 που τυπώθηκε το πρώτο της φύλλο έως τον 1798 που χάνει τη ζωή του ο εμπνευστής και δημιουργός της, Ρήγας Βελεστινλής.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα έχει ως στόχο να βγάλει από την αφάνεια αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό αντικείμενο, το «πολυμεσικό υλικό (multimedia)» μιας άλλης εποχής όπως έχει χαρακτηριστεί, να του δώσει ζωή και να παρακινήσει τη νέα γενιά μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, να περιηγηθεί ψηφιακά στους τόπους του, να αποκρυπτογραφήσει τους μυστικούς συμβολισμούς του και να «αγγίξει», έστω ηλεκτρονικά, ιστορικές πηγές και σημαντικά προεπαναστατικά έργα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι να παρακινήσει σχολικές ομάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

– Να συνδυάσουν δημιουργικά τα μαθήματα της ιστορίας, της γεωγραφίας, των εικαστικών και της πληροφορικής μέσα από τη μελέτη του συγκεκριμένου χαρτογραφικού τεκμηρίου που έχει πολύ σημαντική ιστορική αξία στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μπορεί να αναδειχθεί σήμερα και να καταστεί προσβάσιμο πολιτιστικό αγαθό στη νέα γενιά χάρη στις νέες τεχνολογίες

 

  • –  Να μπουν στη διαδικασία διεξαγωγής ιστορικής έρευνας και να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και αρχεία

  • –  Να συνεργαστούν με δημιουργικό τρόπο μέσα από τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα

  • –  Να γνωρίσουν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και παράλληλα να διευρύνουν τις γνώσεις τους

  • –  Να γίνουν δημιουργοί και όχι μόνο καταναλωτές τεχνολογίας

  • –  Να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή και να μάθουν την ιστορία

    της δημιουργίας της Χάρτας και των στοιχείων-συμβόλων που τη συνθέτουν

  • –  Να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της χαρτογραφίας και να μάθουν στοιχεία για την ιστορία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν πριν και μετά την εποχή της Χάρτας

  • –  Να οπτικοποιήσουν και να κάνουν προσιτή στη σχολική κοινότητα μια ιδέα

    βασιζόμενοι στη διδακτέα ύλη και εμπλουτίζοντάς τη μέσω νέων ψηφιακών εφαρμογών και καλών επικοινωνιακών πρακτικών

    #Αντικείμενο του διαγωνισμού / κατηγορίες ψηφιακών έργων

    Με έμπνευση τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή οι σχολικές ομάδες θα κληθούν να δημιουργήσουν, να υλοποιήσουν και να καταθέσουν ένα από τα παρακάτω ψηφιακά έργα:

  1. 1)  Μία εφαρμογή AR (επαυξημένης πραγματικότητας) εξάγοντας σε τρισδιάστατη μορφή με κινούμενα στοιχεία ένα ή περισσότερα σύμβολα που αναπαρίστανται στη Χάρτα

  2. 2)  Μία εφαρμογή VR (π.χ. εικονική περιήγηση) δημιουργώντας τρισδιάστατα μια τουλάχιστον σκηνή που αποτυπώνεται σε ένα ή περισσότερα φύλλα της Χάρτας

  3. 3)  Μια ψηφιακή αφήγηση (video έως 5 λεπτά) με αφορμή μια ιστορία που παρουσιάζεται στη Χάρτα ή ένα ιστορικό θέμα που σχετίζεται με τη Χάρτα

  4. 4)  Ένα τρισδιάστατο ψηφιακό παιχνίδι (3D Video Game) γνώσεων για τη Χάρτα

#Σε ποιους απευθύνεται

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών/-τριών που ανήκουν σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, κλπ) δημόσιες και ιδιωτικές.

#Όροι και Οδηγίες Διαγωνισμού

  1. Η συμμετοχή των μαθητών στον Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό είναι προαιρετική.

  2. Στο διαγωνισμό γίνονται αποδεκτές συμμετοχές ομάδων 3-10 μαθητών/-τριών ανά σχολική μονάδα και όχι ατομικές συμμετοχές.

  3. Κάθε σχολική μονάδα έχει δικαίωμα μίας μόνο συμμετοχής και σε μια μόνο κατηγορία ψηφιακών έργων.

  4. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας να οριστούν ως επικεφαλής και να αναλάβουν την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας.

  5. Κάθε χρήση δευτερογενών πηγών για τις ανάγκες των έργων (κείμενα, φωτογραφίες, πληροφορίες από ιστοτόπους, βιβλία κλπ.), θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή αναφορά στην πηγή προέλευσης.

 

  1. Για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, απαιτείται η ενυπόγραφη δήλωση-συγκατάθεση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/-ήτριας, την οποία αναλαμβάνει να συλλέξει ο Δ/ντής του εκάστοτε Σχολείου και να αποστείλει στον φορέα διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

  2. Για τη δημοσίευση των έργων των μαθητών/-τριών σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο απαιτείται η ενυπόγραφη δήλωση-συγκατάθεση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/-ήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας προκήρυξης. Τη δήλωση-συγκατάθεση αναλαμβάνει να συλλέξει ο Δ/ντής του εκάστοτε Σχολείου και να αποστείλει στο φορέα διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

  3. Απαιτείται εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή του Σχολείου και των υπεύθυνων καθηγητών της κάθε σχολικής ομάδας που θα δηλώσει συμμετοχή σχετικά με το περιεχόμενο, το ύφος, τη φιλοσοφία αλλά και τους όρους διενέργειας του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.

Λοιποί όροι

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στο διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο.

  2. Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.) ως φορέας διοργάνωσης θα αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  3. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος. Ωστόσο, η προετοιμασία των μαθητών/-τριών για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός του ωρολογίου προγράμματος καθώς συνδυάζει τα γνωστικά αντικείμενα της ιστορίας, της γεωγραφίας, των εικαστικών και της πληροφορικής και εμπλουτίζει και διευρύνει τη διδασκαλία με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

  4. Η διαδικασία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν με έντυπα αξιολόγησης από τους μαθητές, καθηγητές και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

  5. Ο διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς

    και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

  6. Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.) ως φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού θα δημοσιεύσουν όλα τα ψηφιακά έργα των μαθητών/-τριών που θα υποβληθούν στη β ́ φάση στην ιστοσελίδαwww.onassis.org και στα Social Media του Οργανισμού.

  7. Δεν θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

#Διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού
Χρονοδιάγραμμα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Hack the Μap: Χάρτα του

Ρήγα:
 Νοέμβριος 2020: Ανακοίνωση Μαθητικού Διαγωνισμού.

  •   15/01/2021 –Έναρξη α’ φάσης διαγωνισμού υποβολής αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων σχολικών ομάδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org

  •   01/02/2021 – Λήξη α’ φάσης διαγωνισμού υποβολής αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org

  •   15/02/2021 – Ανακοίνωση κατ’ ελάχιστον 12 επικρατέστερων έργων- εφόσον υπάρξουν σχετικές υποψηφιότητες – Έναρξη β ́ φάσης διαγωνισμού υποβολής ψηφιακών έργων στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org

  •   21/04/2021 – Λήξη β’ φάσης υποβολής ψηφιακών έργων στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org
    14/05/2021 – Ανακοίνωση βράβευσης 4 καλύτερων ψηφιακών έργων.

    Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των όρων του διαγωνισμού.

    Οι Διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ερωτήματα στο education@onassis.org για συμπληρωματικές πληροφορίες και στις 2 φάσεις του διαγωνισμού και οι απαντήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση www.onassis.org.

    #Τεχνικά Χαρακτηριστικά παραδοτέων έργων

    Α’ φάση: Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά στο education@onassis.org μια αίτηση συμμετοχής σε μορφή PDF στην οποία θα αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του Σχολείου και των υπεύθυνων καθηγητών που θα οριστούν ως επικεφαλής της ομάδας.

    Κάθε σχολική ομάδα θα πρέπει να επιλέξει να υλοποιήσει ένα από τα ψηφιακά έργα που περιγράφονται στο κεφάλαιο του αντικειμένου του διαγωνισμού (VR εφαρμογή, AR εφαρμογή, Ψηφιακή Αφήγηση ή Ψηφιακό Παιχνίδι) και να αποστείλει ένα κείμενο PDF (έως 800 λέξεις) με τις εξής ενότητες:

  1. Τον τίτλο του έργου και την κατηγορία

  2. Τη βασική ιδέα και το σενάριο

  3. Τους επιδιωκόμενους μαθησιακούς στόχους

  4. Τη μεθοδολογία υλοποίησης

  5. Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν (open source ή εκδόσεις educational) για την υλοποίηση

Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων α’ φάσης είναι η Δευτέρα,

01/02/2021.

Β’ φάση: Οι σχολικές ομάδες που θα προχωρήσουν στη β’ φάση, θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε συμπιεσμένα αρχεία (zip) στο education@onassis.org τα ακόλουθα:

1. Τα πηγαία αρχεία των έργων ανάλογα με το πρόγραμμα δημιουργίας (π.χ. τα αρχεία photoshop όλα σε ένα zip, ένα zip με όλη τη σκηνή του Unity3D εάν έχει γίνει το έργο εκεί, τα αρχεία .max μαζί με τα textures για τη δουλειά που έχει γίνει στο 3D studio Max σε ένα zip κτλ.).

  1. Τα τελικά παραγόμενα αρχεία προς εγκατάσταση (π.χ. .zip αρχεία με το .apk εάν είναι εφαρμογή για android ή το .mp4 εάν πρόκειται για αρχείο μορφής βίντεο).

  2. Ένα βίντεο capture του τελικού αποτελέσματος προς επίδειξη και παρουσίαση στο

    κοινό (σε .zip αρχείο επίσης)

  3. Ένα συνοδευτικό κείμενο που να εξηγεί τη γενική ιδέα, τα περιεχόμενα, τις

    συσκευές που είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει η εφαρμογή (κινητά, τάμπλετ, H/Y), τις απαιτήσεις σε επιπλέον εξοπλισμό (πχ google cardboard) και την έκδοση του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε και που μπορούμε να τη βρούμε (link). Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι ίδιες εκδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας. Επίσης, ενθαρρύνεται η χρήση προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα (open source) ή εκδόσεις προγραμμάτων για εκπαιδευτική χρήση (educational).

Τελική ημερομηνία υποβολής ψηφιακών έργων β’ φάσης είναι η Τετάρτη 21/04/2021. #Ψηφιακό υλικό, προγράμματα και συμβουλευτική υποστήριξη

Προκειμένου να βοηθηθούν οι σχολικές ομάδες στην παραγωγή πρωτότυπου υλικού θα διατεθούν μέσω της ιστοσελίδας www.onassis.org τα ακόλουθα:

  1. Βιβλιογραφία/υλικό για τη Χάρτα του Ρήγα

  2. Ψηφιακό υλικό από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη στο www.onassislibrary.gr και το

    ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο Youtube:

    https://www.youtube.com/user/sgtathens

  3. Υποστηρικτικό τεχνικό υλικό για δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών και πληροφορικής, εκπαιδευτικά βίντεο και διαδικτυακό περιεχόμενο.

  4. Προτάσεις σεναρίων και υποστηρικτικό υλικό από το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους

  5. Υλικό ιστορίας της χαρτογραφίας από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

  6. Οδηγίες και καλές πρακτικές για τη δημιουργία επιστημονικών ντοκιμαντέρ και επιστημονικά τεκμηριωμένων εφαρμογών.

  7. Οδηγίες και καλές πρακτικές για την ορθή χρήση ψηφιακού υλικού και τα πνευματικά δικαιώματα

Το ανωτέρω υλικό θα είναι έτοιμο πριν την έναρξη της α’ φάσης του διαγωνισμού και θα εμπλουτιστεί ξανά πριν την έναρξη της β’ φάσης του διαγωνισμού (με βάση τις ψηφιακές προτάσεις που θα προκριθούν και τα ερωτήματα που θα προκύψουν). Θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους για εκπαιδευτική χρήση και θα έχει μόνο βοηθητικό/υποστηρικτικό σκοπό. Η κάθε σχολική ομάδα θα είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει όποιο άλλο υλικό (ελεύθερο δικαιωμάτων ή με σχετικές αναφορές στην πηγή προέλευσης) κρίνει ότι μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη υλοποίηση των ψηφιακών έργων.

#Διαδικασία αξιολόγησης και Βράβευση

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, που ορίζεται κατωτέρω, έχει την ευθύνη της εξέτασης και αξιολόγησης των υποβαλλόμενων αιτήσεων των σχολικών ομάδων.

Μόνο οι εμπρόθεσμες αιτήσεις και αυτές που πληρούν τους ανωτέρω όρους θα αξιολογηθούν.

Τα κριτήρια αξιολόγησης τόσο των αρχικών αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων όσο και των επικρατέστερων προτάσεων είναι:

  1. 1)  η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του σεναρίου

  2. 2)  η συνάφεια με τη θεματική του διαγωνισμού

  3. 3)  η τεκμηρίωση και παρουσίαση της κεντρικής ιδέας

  4. 4)  η χρήση ανοιχτών τεχνολογιών

  5. 5)  η λειτουργικότητα, η ευχρηστία/απλότητα, η συμβατότητα με διάφορες συσκευές

  6. 6)  η ποιότητα της εφαρμογής

  7. 7)  η παιδαγωγική αξία της εφαρμογής

  8. 8)  η ευχάριστη εμπειρία για τον χρήστη

Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στις 14/05/2021 στις νικήτριες σχολικές ομάδες και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.onassis.org και στα social media του Οργανισμού. Εφόσον είναι εφικτό, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των ψηφιακών έργων της β’ φάσης και Τελετή Βράβευσης στον χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι νικητήριες ομάδες θα λάβουν επαίνους και χρηματικά έπαθλα από το Ίδρυμα Ωνάση με τη μορφή δωρεάς τεχνικού εξοπλισμού για τις σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκουν.

  1. Βραβείο κατηγορίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR): 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

  2. Βραβείο κατηγορίας Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR): 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

  3. Βραβείο κατηγορίας Ψηφιακής Αφήγησης: 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

  4. Βραβείο κατηγορίας Τρισδιάστατου Ψηφιακού Παιχνιδιού (3D Video Game): 1.500 € σε τεχνικό/οπτικοακουστικό εξοπλισμό

Η επιτροπή αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να απονείμει περισσότερα από ένα βραβεία σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες ψηφιακών έργων σε περίπτωση ισοψηφίας ή στην περίπτωση που κάποια κατηγορία δεν διαθέτει έργο που να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Η επιτροπή αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην απονείμει κάποιο/α από τα ανωτέρω βραβεία αν κατά την ελεύθερη κρίση της διαπιστώσει ανεπάρκεια των προτάσεων, υποβάλλοντας στον φορέα διοργάνωσης έγγραφη αιτιολογημένη εισήγηση περί αυτού.

Όλα τα μέλη των επικρατέστερων ομάδων στη β’ φάση του διαγωνισμού θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα, εφόσον το επιθυμούν.

Όλα τα υποβληθέντα ψηφιακά έργα των σχολικών ομάδων που θα υποβληθούν στη β’ φάση του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στο www.onassis.org και στα social media του Ιδρύματος Ωνάση, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και οι σχετικές συγκαταθέσεις των γονέων/κηδεμόνων ή ατόμων που ασκούν την επιμέλεια των μαθητών.

#Επιτροπή Αξιολόγησης Διαγωνισμού

Οι ψηφιακές ιδέες που θα κατατεθούν στην α ́ φάση του διαγωνισμού και τα ψηφιακά έργα που θα δημιουργηθούν στη β ́ φάση του διαγωνισμού Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα, θα κριθούν από ειδική επιστημονική επιτροπή η οποία αποτελείται από τους:

  1. Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) (Καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης) ή Δ/ντής της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. (Αμαλία Παππά)

  2. Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης, Ίδρυμα Ωνάση

  3. Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Τμήμα

    Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

  4. Κώστας Διαμαντής, 3D Graphics and Game Developer, Software & Media

    Administrator, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

  5. Μαρία Παζαρλή, Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής

    Κληρονομιάς, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

  6. Γρηγόρης Βαρδαρινός, Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής

  7. Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων,

    Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η επιτροπή αξιολόγησης θα είναι η ίδια και για τις δυο φάσεις του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών, η επιτροπή αξιολόγησης θα διευρυνθεί. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής κάποιου μέλους της επιτροπής, θα μπορεί να γίνει αντικατάστασή του από άτομο ίδιας ειδικότητας. Τα οριστικά μέλη της επιτροπής θα αναρτηθούν στο www.onassis.org τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την έναρξη κάθε φάσης του Διαγωνισμού.

# Επιτροπή Διοργάνωσης Διαγωνισμού

Η επιτροπή διοργάνωσης που έχει την ευθύνη για τη οργάνωση και διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα αποτελείται από τους:

  1. Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση

  2. Στέλλα Τάτση, Διευθύντρια του Τμήματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση

  3. Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση

  4. Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης του Ίδρυμα Ωνάση

  5. Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Συντονιστής Ψηφιακής Ανάπτυξης του

    Ιδρύματος Ωνάση

  6. Κορίνα Δευτεραίου, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος

    Ωνάση

  7. Κατερίνα Βάρδα, Τμήμα Ψηφιακής Ανάπτυξης του Ιδρύματος Ωνάση

# Στοιχεία Φορέα Διοργάνωσης Διαγωνισμού Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα 10558
Τηλ. 210 3713015

E-mail: education@onassis.org
URL: www.onassis.org
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης

#Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Κάθε εκπρόσωπος σχολικής μονάδας, που επιθυμεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό, θα παρέχει μέσω της υποβολής αίτησης συμμετοχής τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναγκαία («Δεδομένα») για την διενέργεια και προβολή του Διαγωνισμού σύμφωνα και με τον Οδηγό για την έγκριση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ερευνών που εξέδωσε τον Φεβρουάριο 2020 το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας («Οδηγός»).

Ο διοργανωτής του Διαγωνισμού και δη η εταιρία ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ευρυδάμαντος και Γαλαξία αρ. 2, η οποία ενεργεί ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης που εδρεύει στο Βαντούζ Λίχτενσταιν (ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ από κοινού «Διοργανωτής») θα συλλέξει και θα τηρήσει με ασφάλεια τα Δεδομένα που θα παρασχεθούν, τα οποία θα συνίστανται σε βασικά στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τηλέφωνο) των εκπροσώπων των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν καθώς και των γονέων και ανηλίκων, όπου και στο μέτρο που είναι απαραίτητο («Συμμετέχοντες»). Ρητώς διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που με πρωτοβουλία των αιτούντων, στις υποβληθείσες προτάσεις περιέχονται άλλα ταυτοποιήσιμα στοιχεία συμμετεχόντων όπως η εικόνα, φωνή, παρουσία αυτών, ο Διοργανωτής θα δύναται να επεξεργάζεται αυτά νομίμως όπως ορίζεται εδώ.

Κάθε εκπρόσωπος σχολικής μονάδας αναλαμβάνει και εγγυάται στον Διοργανωτή ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στα υποβληθέντα έγγραφα (αίτηση – πρόταση) έχουν συλλεχθεί νόμιμα και ότι έχει το δικαίωμα να τα διαβιβάζει στον Διοργανωτή για τον σκοπό που αναφέρεται εδώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει ομοίως να κατατίθενται στον Διοργανωτή όλες οι δηλώσεις συγκατάθεσης που θα έχουν υπογραφεί από τους ασκούντες την επιμέλεια ανηλίκων σε σχέση με την συμμετοχή των τελευταίων στον Διαγωνισμό.

Τα εν λόγω στοιχεία θα παραλάβουν και επεξεργαστούν καταρχήν τα εξουσιοδοτημένα τμήματα του Διοργανωτή που είναι αρμόδια για την υλοποίηση και δημόσια προβολή του Διαγωνισμού. Η Επιτροπή Διοργάνωσης του Διαγωνισμού και η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, θα δύναται να έχουν πρόσβαση σε όσες πληροφορίες απαιτούνται (όπως ονόματα ή εικόνα, φωνή εφόσον περιέχονται στις υποβληθείσες προτάσεις) για να διασφαλίσουν την τήρηση και εφαρμογή των όρων του Διαγωνισμού. Ομοίως ο Διοργανωτής θα καθιστά προσβάσιμα στο κοινό τα ψηφιακά έργα που θα παραδοθούν (τα οποία μπορεί να περιέχουν και ταυτοποιήσιμα στοιχεία των συμμετεχόντων) μέσω των μέσων της επιλογής του (όπως ιστότοπων, ψηφιακού καναλιού) για την ανάδειξη επικοινωνιακά και καλλιτεχνικά αυτών των έργων και του Διαγωνισμού σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν. Ο Διοργανωτής θα δύναται να αναθέτει, για τους προαναφερόμενους σκοπούς, σε τρίτους την εκτέλεση συγκεκριμένων επεξεργασιών των Δεδομένων (όπως, ενδεικτικά, ακαδημαϊκούς συμβούλους, τεχνικούς ή νομικούς συμβούλους, φωτογράφους) οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα δεσμεύονται από υποχρέωση εχεμύθειας και θα επεξεργάζονται τα Δεδομένα αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών προς τον Διοργανωτή και όχι για ίδιο λογαριασμό.

Η παροχή των ανωτέρω πληροφοριών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η διαδικασία αξιολόγησης και βράβευσης των προτάσεων και επικοινωνίας με τους Συμμετέχοντες. Συνεπώς, αν κάποιος Συμμετέχων δεν παράσχει αυτά, δεν θα δύναται να εκπληρωθεί ο σκοπός που ορίζεται εδώ και η σχετική πρόταση θα απορριφθεί.

Ο Διοργανωτής θα τηρεί τα Δεδομένα όπως ειδικότερα περιγράφεται εδώ καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής του Διαγωνισμού και μετέπειτα για το διάστημα που είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των όρων αυτού καθώς και για την χρήση, προβολή και προώθηση του Διαγωνισμού και των βραβευμένων προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψιν των δικαιωμάτων του Διοργανωτή σε σχέση με το αντικείμενο του Διαγωνισμού, τις απαιτήσεις της εφαρμοστέας νομοθεσίας, τις πολιτικές ιδιωτικότητας του Διοργανωτή και τις περιόδους παραγραφής για την άσκηση νομικών αξιώσεων.

Δεδομένα που περιέχονται σε προτάσεις, οι οποίες δεν θα τύχουν εγκρίσεως θα διαγράφονται μετά την πάροδο ενός (1) ημερολογιακού έτους από την υποβολή της πρότασης.

Κάθε συμμετέχων απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που του αναγνωρίζει η εφαρμοστέα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπό τους όρους που αυτή θέτει (πρωτίστως Κανονισμός 679/2016, Ν. 4624/2019) και δη:

Δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης περί των Δεδομένων που τυγχάνουν επεξεργασίας Δικαίωμα διόρθωσης:
Δικαίωμα διαγραφής των Δεδομένων:
Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας:

Δικαίωμα της φορητότητας των Δεδομένων σε άλλο υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία

Όπου η επεξεργασία βασίζεται στην συγκατάθεσή, το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή τη συγκατάθεσή ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης που τυχόν είχε δώσει θα έχει ισχύ μόνο για το μέλλον και οποιαδήποτε επεξεργασία έγινε επί τη βάση της συγκατάθεσης θα παραμείνει νόμιμη μέχρι την ανάκληση αυτής. Θα πρέπει να γνωρίζει κάθε Συμμετέχων ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης ή η εναντίωση θα συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα την αδυναμία του Διοργανωτή να εκπληρώσει τους σκοπούς που ορίζονται στο παρόν. Ο Διοργανωτής θα μπορεί να επεξεργάζεται τα στοιχεία και μετά την ανάκληση της συγκατάθεσης εφόσον και στο μέτρο που επιτρέπεται από τον νόμο και ιδίως προκειμένου να συμμορφωθεί με κάποια νομική ή καταστατική υποχρέωσή τους ή/και για να ασκήσει ή υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Σε περίπτωση άσκησης ενός εκ των ανωτέρω δικαιωμάτων, ο Διοργανωτής θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος, ενημερώνοντας τον αιτούντα γραπτώς εντός των προβλεπόμενων στην νομοθεσία χρονικών προθεσμιών για την ικανοποίηση του αιτήματος, άλλως για τους λόγους που εμποδίζουν την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος ή την ικανοποίηση αυτού.

Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων θα γίνεται μόνο εγγράφως με αποστολή του σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση gdpr@onassis.org (υπόψιν του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων) σε σχέση με την επεξεργασία που διενεργεί ο Διοργανωτής.

Σε περίπτωση διαφωνίας με την επεξεργασία των Δεδομένων, έκαστος Συμμετέχων δικαιούται να απευθύνει αίτημα στην αρμόδια εποπτική αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η οποία επιλαμβάνεται των εγγράφων καταγγελιών σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στον ιστότοπό της (www.dpa.gr) .

https://www.patakis.gr/product/617367/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-kai-Logotexnia-G΄-Genikou-Lukeiou-Krithria-aksiologhshs-NEA-E/
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.