Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού
Να, λοιπόν, που φτάσαμε και πάλι να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και να ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας έναν ακόμη χρόνο! Ένας χρόνος πολύ δύσκολος, ομολογουμένως, που φεύγει έχοντας προκαλέσει σε όλους μας μια πλειάδα από αρνητικά συναισθήματα για όλα αυτά που βιώνουμε την τελευταία διετία… Την ίδια ώρα, όμως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να ανασυνταχθούμε και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, όσο και αν την παρούσα στιγμή κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο…
Αναντίρρητα, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και εορτάζονται διαχρονικά σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αντιπροσωπεύουν την ανάδυση της γνώσης στον άνθρωπο, μέσω της πνευματικής διδασκαλίας του Χριστού η οποία διακήρυττε την αγάπη, την καλοσύνη, τη συμπόνια, τη συνεισφορά προς τους άλλους και το αίσθημα του σκοπού της ζωής που οφείλει να ανακαλύψει κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του.
Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, όμως, και φέτος η περίοδος των Χριστουγέννων βιώνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου με περισσά συναισθήματα αγωνίας και άγχους. Πλέον, δεν είναι μόνο το στόλισμα του δένδρου, η διακόσμηση του σπιτιού, τα ψώνια για το τραπέζι, τα δώρα, οι ανάγκες των παιδιών, το που θα περάσει ο καθένας τις γιορτινές ημέρες, πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα ο ελεύθερος χρόνος των γιορτών και άλλα παρόμοια θέματα που φαντάζουν σημαντικά μέσα στο εορταστικό πλαίσιο. Πλέον, καθημερινά χάνονται (και έχουν χαθεί) τόσοι άνθρωποι, ο φόβος λόγω της πανδημίας έχει «φωλιάσει» μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτή, τα προβλήματα πάσης φύσεως (ιδίως τα οικονομικά) δίνουν και παίρνουν, ενώ την ίδια ώρα οι περισσότεροι αγωνιούμε για το αν θα καταφέρουμε να βγούμε «αλώβητοι» από όλη αυτή την κατάσταση…
Μέσα σ’ όλα αυτά, φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όλα εκείνα τα παιδιά τα οποία κάτω από αυτές τις συνθήκες συνεχίζουν την προετοιμασία τους όντας -αναντίρρητα- από τις πιο άτυχες γενιές υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Τηλεκπαίδευση για μεγάλο διάστημα σε δύο κρίσιμες τάξεις, την Α’ και τη Β’ λυκείου, αρκετά και σημαντικά εκπαιδευτικά κενά, μη συμμετοχή σε εξετάσεις τόσο προαγωγικές όσο και ενδοσχολικές για δύο ολόκληρα χρόνια και φυσικά πολλές και διάφορες αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων, με κυριότερη την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που σίγουρα διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αδιαμφισβήτητα, για τους μαθητές της Γ’ λυκείου οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν το πρώτο κρίσιμο σημείο της χρονιάς για επανάληψη της μέχρι τώρα διδαχθείσας ύλης. Προφανώς και η κούραση από τη μέχρι τώρα προσπάθεια είναι δεδομένα μεγάλη, όπως φυσικά και η ύλη των εξετάσεων, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν στα όσα ήδη έχουν κάνει αλλά να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με την ίδια συνέπεια, φροντίζοντας παράλληλα να αφήσουν χρόνο για ξεκούραση, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Ο σωστός προγραμματισμός θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει συνέπεια, θέληση και όρεξη για ποιοτικό διάβασμα.
Οι δυσκολίες είναι αρκετές για όλα τα παιδιά, χρόνος άπλετος σίγουρα δεν υπάρχει, είναι αρκετός, όμως, για να μπορέσει να καλύψει πολλά από τα υπάρχοντα κενά και να δώσει την απαραίτητη ώθηση μπαίνοντας στην τελική ευθεία της προετοιμασίας ενόψει των εξετάσεων του Ιουνίου. Η μελέτη χωρίς πρόγραμμα, που ακολουθεί μόνο το «κέφι μας» και τον τυχαίο ελεύθερο χρόνο μας, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εξετάσεων, είναι ουσιαστικά χωρίς αξία. Είναι αποσπασματική, τυχαία και αναξιόπιστη. Η αναβλητικότητα, σίγουρα, δεν είναι ένας καλός σύμμαχος στο δρόμο για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Φυσικά, η λέξη επανάληψη δεν αφορά μόνο τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και όλους εκείνους των υπόλοιπων τάξεων τόσο του λυκείου όσο και του γυμνασίου, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Το πρώτο τετράμηνο θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, οι καθηγητές ήδη έχουν διαμορφώσει μια εικόνα σε σχέση με τις δυνατότητες και την αξιολόγηση των μαθητών τους και φυσικά ετοιμάζονται να παραδώσουν τις βαθμολογίες τους. Όπως κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί αν τα πάει καλά στους βαθμούς, έτσι και όλοι όσοι δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε, οφείλουν να ανασυνταχθούν και να καλύψουν το χαμένος έδαφος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, φέτος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις στα σχολεία έπειτα από δύο χρόνια και κατά συνέπεια όλοι οι μαθητές πρέπει να προσπαθήσουν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων παράλληλα με την ξεκούραση και την εορταστική ατμόσφαιρα να βάλουν στο πρόγραμμα και τις επαναλήψεις…
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι, ξέγνοιαστα Χριστούγεννα υπήρξαν πολλά κατά το παρελθόν και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα, Θεού θέλοντος, για όλους μας, αλλά στα φετινά πρέπει να γίνουν κάποιες «θυσίες». Η επιτυχία άλλωστε δεν έρχεται τυχαία, απαιτεί πρόγραμμα, κόπο, προσπάθεια και πολλή δουλειά. Τίποτα δεν μας χαρίζεται δίχως να παλέψουμε γι’ αυτό. «Οπλιστείτε» με θετική ενέργεια, αφήστε πίσω όσα έχουν συμβεί και οργανώστε το παρόν με στόχο ένα λαμπρό μέλλον.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλο τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά… Οι συγκυρίες είναι δύσκολες, τα προβλήματα πολλά, πρέπει, όμως, να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Η γέννηση του Κυρίου μας ας σημάνει την αρχή της προσπάθειας να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να οδηγηθούμε στην καλύτερη προοπτική του εαυτού μας.