Παρουσίαση Πανεπιστημιακού βιβλίου «Μορφολογία» της καθηγήτριας Αγγελικής Ράλλη στον IANO

0
659

Παρουσίαση Πανεπιστημιακού βιβλίου «Μορφολογία»  της καθηγήτριας Αγγελικής Ράλλη στον IANO

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του πανεπιστημιακού βιβλίου της καθηγήτριας Αγγελικής Ράλλη, με τίτλο «Μορφολογία». Μια νέα ξενάγηση στον χώρο της περιγραφής και ανάλυσης της μορφολογίας της νέας ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της γλωσσολογικής θεωρίας.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού, επίτιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιώ Μανωλέσσου, διευθύνουσα Κέντρου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων Ακαδημίας Αθηνών.

Δήμητρα Μελισσαροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σπύρος Μοσχονάς, καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας της Γλώσσας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3Yau5z9

Link βιβλίου: https://bit.ly/3uxMJTU

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό είναι μια πλήρως αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση της Μορφολογίας, που πρωτοκυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2005. Αποτελεί μια νέα ξενάγηση στον χώρο της περιγραφής και ανάλυσης της μορφολογίας της νέας ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της γλωσσολογικής θεωρίας. Στα βασικά κεφάλαια δίνονται πληροφορίες για τον ορισμό και τη δομή των λέξεων, τον εντοπισμό των επιμέρους συστατικών και των βασικών τους χαρακτηριστικών, τους κανόνες και τις αρχές σχηματισμού λέξεων, τα χαρακτηριστικά των τριών μορφολογικών διαδικασιών (της κλίσης, της παραγωγής και της σύνθεσης), καθώς και τη σχέση της μορφολογίας με τους τομείς του λεξικού, της φωνολογίας και της σύνταξης. Με σκοπό τη διαμόρφωση μιας βασικής προσέγγισης για τη μελέτη της μορφολογίας της Ελληνικής, αναφέρονται οι σημαντικότερες θεωρητικές θέσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί από  Έλληνες και ξένους γλωσσολόγους. Αντιμετωπίζονται με κριτικό πνεύμα οι διάφορες απόψεις και υιοθετούνται ή απορρίπτονται συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την ανάπτυξη μιας γραμματικής θεωρίας της ανάλυσης των λέξεων ικανής να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας. Το βιβλίο κλείνει με ένα κεφάλαιο που αναφέρεται σε δύο σημαντικούς τομείς για κάθε μορφολογική μελέτη, την τυπολογία και τη γλωσσική επαφή, και ακολουθούν εκτεταμένη βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, και τα απαραίτητα ευρετήρια.

 

Το βιβλίο προορίζεται τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους στην προσέγγιση, περιγραφή και ανάλυση της μορφολογίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο για μαθήματα γλωσσολογίας και μελέτης της ελληνικής γλώσσας. Οδηγεί τον αναγνώστη από τις βασικές αρχές της εσωτερικής δομής των λέξεων στα εξειδικευμένα θέματα της μορφολογικής ανάλυσης, μερικά εκ των οποίων αποτελούν ακόμα αντικείμενο συζητήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις δίνονται παραδείγματα από άλλες γλώσσες προκειμένου να διασαφηνιστούν καλύτερα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Eλληνικής και να γίνει κατανοητό πώς εντάσσεται η γλώσσα στο γενικότερο γλωσσικό σύστημα. Για καλύτερη κατανόηση της μορφολογικής θεωρίας το κάθε κεφάλαιο συμπληρώνεται με ασκήσεις.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγγελική Ράλλη (https://www.angelaralli.gr) είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2013 μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Αcademia Europaea). Έχει κάνει ειδικευμένες σπουδές γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Montréal (Bachelor, Master, Ph.D.), ως πρώτη υπότροφος του κρατικού ιδρύματος υποτροφιών του Καναδά (Social Sciences and Humanities Research Council) και της τοπικής κυβέρνησης του Québec (1978-1983). Έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το βραβείο «Faculty Enrichment Award» της καναδικής κυβέρνησης, ερευνητικές υποτροφίες από τo Πανεπιστήμιo Princeton (2012) και τη Βελγική Ακαδημία Επιστημών (2008-2009, 2014), και σε διάφορες περιόδους διετέλεσε προσκεκλημένη καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στα University of Αmsterdam, Cambridge, Université de Montréal, McGill, University of Τοronto, Università degli Studi di Torino, Ca’ Foscari (Venezia), Ohio State University. Μιλά άριστα τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά), και έχει γνώσεις Ισπανικής, Γερμανικής, Ρωσικής και Τουρκικής. Είναι ιδρύτρια και μόνιμη συνδιοργανώτρια των συνεδρίων «Mediterranean Morphology Meeting» (από το 1997) και «Modern Greek Dialects and Linguistic Theory» (από το 2000), ενώ το 1999 οργάνωσε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας («Thermi International Summer School in Linguistics»). Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις που άπτονται των ενδιαφερόντων της και ασχολείται ερευνητικά με τη μορφολογία, τη σχέση της μορφολογίας με τη γλωσσική επαφή και τη μορφολογία των νεοελληνικών διαλέκτων. Διηύθυνε ερευνητικές αποστολές καταγραφής νεοελληνικών διαλέκτων υπό εξαφάνιση σε Τουρκία και Κάτω Ιταλία, ανέλαβε 25 ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνεργάστηκε ή συνεργάζεται με διεθνή προγράμματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Είναι κριτής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών περιοδικών, και το 2000 ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων, το πρώτο σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Έχει περισσότερες από 200 πολυσέλιδες δημοσιεύσεις, αρκετές από τις οποίες σε έγκριτα ξένα περιοδικά του κλάδου της γλωσσολογίας, και αρκετοί από τους διδάκτορές της κατέχουν θέσεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.