Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και αλλαγές στις σχολές Λιμενικού
Ως γνωστόν, τα αποτελέσματα των μετεγγραφών και των μετακινήσεων των φοιτητών έχουν ήδη ανακοινωθεί και τη σκυτάλη, πλέον, παίρνουν οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές. Για το λόγο αυτό, ως συνήθως, πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikos–istotopos.gr» θα αναφερθούμε σε όσα αφορούν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα θα παρουσιάσουμε τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές Λιμενικού, σύμφωνα πάντα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση.
Οι αιτήσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών και μετακινήσεων
Αρχικά, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ότι οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής ή μετακίνησης, για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111 Α’) και της με αριθμό 148236/Ζ1/30-10-2020 (Β΄ 4806) υπουργικής απόφασης, υποβάλλονται από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 έως και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 15.00.
Δικαιούχοι υποβολής αίτησης είναι οι φοιτητές που έχουν εξαιρετικό λόγο και δεν υπέβαλαν αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση κατά την προηγούμενη περίοδο. Ακόμη, όσοι κατά την προαναφερθείσα περίοδο δεν ολοκλήρωσαν ή δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία (δεν απέστειλαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά ή δεν οριστικοποίησαν την ηλεκτρονική αίτηση, ή υπέβαλλαν αίτηση με δικαιολογητικά απευθείας στο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού).
Υπενθυμίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές περιγράφεται στο νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020) – (Άρθρο 79), και στην Υ.Α. 148236/Z1/2020 (ΦΕΚ 4806/Β/30-10-2020) – (Κεφάλαιο ΣΤ’).
Η διαδικασία της αίτησης
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι αιτούντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό χρήστη (username) και το συνθηματικό (password) των ιδρυματικών τους λογαριασμών μέσω των οποίων ταυτοποιούνται στην Υποδομή Ταυτοποίησης και Εξουσιοδότησης του ΕΔΥΤΕ. Επισημαίνεται ότι η υποβληθείσα ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής ή μετακίνησης επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α’ 75). Για την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν συνημμένα, σε μορφή PDF, το πλήρες σύνολο των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τους λόγους που επικαλέστηκαν στην ηλεκτρονική τους αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται προσοχή στην ασφαλή αποσύνδεση από την υπηρεσία. Ωφέλιμο είναι οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιούν πάντα τη λειτουργία «Έξοδος» από την εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, αποτρέποντας τρίτους να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μετά την απομάκρυνσή τους από τον υπολογιστή.
Αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τον προσωπικό του υπολογιστή (π.χ. βρίσκεται σε κάποιο ίντερνετ καφέ ή χρησιμοποιεί ένα διαμοιραζόμενο υπολογιστή γραφείου ή εργαστηρίου), για να μην καταγράφεται η δικτυακή του δραστηριότητα, καλό είναι να χρησιμοποιεί τη λειτουργία «Περιήγησης InPrivate». Σε περίπτωση που ο φυλλομετρητής δεν υποστηρίζει περιήγηση InPrivate, ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί η επιλογή εκκαθάρισης προσωπικών δεδομένων (Clear Private Data) ή εναλλακτικά να κλείσουν όλα τα παράθυρα του φυλλομετρητή.
Αλλαγές στην εισαγωγή στις σχολές Λιμενικού
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, η περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως ακολούθως: «οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να εκπληρώνουν αυτές (στρατεύσιμοι) ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για τις Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι υπαγόμενοι στις περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3421/2005, καθώς και όσοι για λόγους συνείδησης αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 59-65 του ν. 3421/2005».
Επιπλέον, η περ. (ιβ) της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται,
ως ακολούθως: «ιβ. Να μην φέρουν στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής (θερινή και χειμερινή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητά τους, είτε προκαλεί κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους, ήτοι για παράδειγμα περιλαμβάνει, μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν υποψήφιος, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, διαπιστωθεί ότι, κατά παράβαση των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο, φέρει δερματοστιξία (τατουάζ), ανακαλείται η πράξη κατάταξής του».
Στην απόφαση, ακόμη, επισημαίνεται ότι το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται, ως ακολούθως: «Όσοι υποψήφιοι γίνουν δεκτοί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα πρέπει να ενημερωθούν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για το πρόγραμμα των ΠΚΕ, στο οποίο καθορίζεται και η σειρά διεξαγωγής των εν λόγω δοκιμασιών, τον τόπο και τον χρόνο παρουσιάσεώς τους σε αυτές». Παράλληλα, αλλαγές υπάρχουν και στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 6 το οποίο αντικαθίσταται, ως ακολούθως: «Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το ελάχιστο, ανά φύλο, απαιτούμενο ύψος ή υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, ανά φύλο, όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποκλείονται του διαγωνισμού».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση «Οι ψυχομετρικές εξετάσεις διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών, που συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και αποτελείται από Αξιωματικούς Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι προτείνονται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σκοπός των ψυχομετρικών εξετάσεων είναι η διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και περιλαμβάνουν διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας, διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων και συνέντευξη. Οιαδήποτε αρχεία προκύψουν στο πλαίσιο αξιολόγησης των υποψηφίων τηρούνται, με μέριμνα της Επιτροπής, στην Υπηρεσία Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετά από τρία έτη από την κατάταξη των επιλεγομένων καταστρέφονται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με διαταγή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός αν υπάρχει εκκρεμής σχετική δίκη, οπότε και διατηρούνται μέχρι τη δημοσίευση αμετάκλητης απόφασης».
Τέλος, η περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται, ως ακολούθως: «η. Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής (θερινή και χειμερινή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητά τους, είτε προκαλεί κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους, ήτοι για παράδειγμα περιλαμβάνει, μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν μόνιμο εν ενεργεία στέλεχος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., υποψήφιο για εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, διαπιστωθεί ότι, κατά παράβαση των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο, φέρει δερματοστιξία (τατουάζ), πέραν των τυχόν πειθαρχικών κυρώσεων, ανακαλείται και η πράξη κατάταξής του στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».
Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok