Ιστορία Β´ Γυμνασίου: Κεφάλαιο τέταρτο, Ι. 1, 2, 3(Κριτήριο αξιολόγησης)

 

                                          ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α΄ΟΜΑΔΑΣ

1)Να αντιστοιχίσετε τους αυτοκράτορες της στήλης Α΄ με τα γεγονότα της στήλης Β΄.

Αλέξιος Κομνηνός

Οι κατακτήσεις του έφτασαν ως την Αντιόχεια της Συρίας

Ιωάννης Κομνηνός

Ηττήθηκε από τους Σελτζούκους στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας

Μανουήλ Κομνηνός

Όταν ανέβηκε στο θρόνο το Βυζάντιο δεχόταν επίθεση από τρία μέτωπα

Κωνσταντίνος Θ΄

Στα χρόνια του συνέβη το Σχίσμα των δύο χριστιανικών εκκλησιών

 

2)Να χαρακτηρίσετε ως σωστές ή λάθος τις παρακάτω προτάσεις.

α)Μετά το Χρυσόβουλο του 1082 το Βυζάντιο εξακολούθησε να κυριαρχεί εμπορικά στη Μεσόγειο.

β)Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός ανέκτησε τη δυτική Μικρά Ασία με τη βοήθεια των Σταυροφόρων.

γ)Το 1071 οι Νορμανδοί αφαίρεσαν από το Βυζάντιο τις ιταλικές του κτήσεις.

δ)Το Σχίσμα των δύο χριστιανικών Εκκλησιών δεν επηρέασε περαιτέρω την πορεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

3)Να εξηγήσετε πως λειτουργούσε ο θεσμός της Πρόνοιας, που εφάρμοσαν οι Κομνηνοί.

                              

  

 

                                          ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Β΄ ΟΜΑΔΑΣ

  • Ο στρατός του Ρωμανού Δ΄ Διογένη,
    που ηττήθηκε στη μάχη του Ματζικέρτ

Ο αυτοκράτορας ξεκίνησε για την εκστρατεία βιαστικά, με στρατό που δεν άρμοζε σε αυτοκράτορα των Ρωμαίων αλλά ήταν χαρακτηριστικός των καιρών, αφού αποτελούνταν από Βουλγάρους, Όζους και άλλους ξένους που έτυχε να βρίσκονται εκεί, όπως Φράγκους και Βαράγγους. Όλοι αυτοί […] δεν ήταν παρά λίγοι άντρες τσακισμένοι από τη φτώχεια και το άγχος και άοπλοι […].

Επειδή για πολλά χρόνια κανένας αυτοκράτορας δεν είχε επιχειρήσει εκστρατεία, οι στρατιώτες ήταν άσχετοι και άχρηστοι και στερημένοι από μισθό και τις συνηθισμένες προμήθειες. Ήταν δειλοί και φυγόμαχοι και φαίνονταν ανίκανοι για οποιαδήποτε γενναία πράξη […]. Αντίθετα οι στρατιώτες του εχθρού ήταν τολμηροί, επίμονοι, πεπειραμένοι και γενικά κατάλληλοι για πόλεμο.

Κεδρηνός II, 668-669.

Με βάση την παραπάνω πηγή και τις ιστορικές σας γνώσεις να προσδιορίσετε ποιοι ήταν οι παράγοντες της καθοριστικής ήττας που υπέστη ο βυζαντινός στρατός από τους Σελτζούκους Τούρκους στο Ματζικέρτ το 1071.

 

  •  Από το χρυσόβουλο του έτους 1082

Επιπροσθέτως παραχωρούμε στους Βενετούς τα εργαστήρια μαζί με τους επάνω ορόφους που βρίσκονται στη συνοικία του Περάματος (σημείο επιβίβασης για τη συνοικία του Γαλατά), που εκτείνεται από την Εβραϊκή Πύλη (Τσιφούτ-Καπού) ως την Πύλη της Βίγλας (Οντούν-Καπί), όπου ζουν Βενετοί και Έλληνες• και [τους παραχωρούμε] τρεις σκάλες που καταλήγουν σ’ αυτή την περιοχή […].

Δίνεται επίσης στους Βενετούς το δικαίωμα να κάνουν εμπόριο με κάθε λογής εμπορεύματα σ’ όλα τα μέρη της Ρωμανίας, χωρίς να πληρώνουν εντελώς τίποτε για τις δραστηριότητές τους, δηλ. το κομμέρκιον και τους άλλους δασμούς που μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο, το ξυλοκάλαμον, το λιμεν(ι)ατικόν, το ποριατικόν, το κανίσκιον, τις εξαφόλλεις, το αρχοντίκιον και τους άλλους εμπορικούς δασμούς. Σε όλους αυτούς τους τόπους η αυτοκρατορική μου εξουσία τους δίνει το δικαίωμα να μη δέχονται οποιοδήποτε έλεγχο.

  1. L. Fr. Tafel – G. M. Thomas, Urkunden zur alteren Handels- und Staatsgeschichte der Republik Venedig mit besonderer Beziehung auf Byzanz und die Levante vom 9. bis zum Ausgang des 15. Jh.s, πρώτο μέρος, Βιέννη 1856 (ανατύπ.: ‘Αμστερνταμ 1964), 51-53.

Με βάση το παραπάνω κείμενο και τις ιστορικές σας γνώσεις να καταγράψετε τα τρία προνόμια που ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός παραχώρησε στους Βενετούς με το Χρυσόβουλο του 1082.

 

Ακολουθείστε μας και στο Tik Tok