Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια κορυφαία, διεθνής, ετήσια επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση, η πρώτη τακτική διοργάνωση αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.

Μετά το εναρκτήριο Διεθνές Θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με θέμα Ο Καβάφης στον κόσμο, το Θερινό Σχολείο αυτής της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί 9-15 Ιουλίου 2018. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα εστιάσει στον Καβάφη και την Αρχαιότητα, ένα θέμα που μοιράζεται πολλά συνδετικά στοιχεία με τις οικουμενικές ανησυχίες του Θερινού Σχολείου 2017. Η μελέτη της αρχαιότητας διέρχεται από μόνη της ένα σταυροδρόμι, όπου τόσο ο αρχαίος όσο και ο σύγχρονος κόσμος που σχετίζεται με αυτόν έχουν επεκταθεί και μεταβληθεί. Για τη διερεύνηση αυτού του υποβάθρου, η αρχαιότητα του Καβάφη, η οποία είναι αποκεντρωμένη αλλά συμπαγής, άχρονη αλλά χρονικά συγκεκριμένη, κοινή αλλά ατομικά διαμεσολαβημένη, αβέβαιη αλλά επιβεβαιωμένη, προσφέρει τη δυνατότητα για νέες οπτικές γωνίες και νέα δευτερεύοντα ερωτήματα σχετικά με τη μελέτη του Καβάφη, αλλά επίσης και τη μελέτη των Κλασικών κειμένων και συγγραφέων.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα επιδιώξει να εξετάσει το Διεθνές Θερινό Σχολείο περιλαμβάνονται και τα εξής: Η προσέγγιση της αρχαιότητας από τον Καβάφη συνιστά μια μορφή κλασικισμού ή μετακλασικισμού; Η προσέγγιση της αρχαιότητας από τον Αλεξανδρινό συνιστά έναν κριτικό κλασικισμό, ανοίγοντας συγχρόνως τον δρόμο για μια νέα, κριτική προσέγγιση στον Κανόνα; Πόσο ευρύς είναι ο αρχαίος κόσμος του Καβάφη, χωρικά και χρονικά; Μπορεί η αρχαιότητα του Καβάφη να προσφέρει νέα ώθηση για σκέψη αναφορικά με τη σχέση μεταξύ κλασικού, αχρονικού και ύστερου; Ποια νέα πρότυπα και θεωρητικές ματιές τόσο για τις Κλασικές Σπουδές όσο και για τις Νεοελληνικές Σπουδές μπορεί να προσφέρει η αρχαιότητα του Καβάφη; Ποιες διαμεσολαβήσεις, όπως οι μελέτες, οι μεταφράσεις ή η αρχαιολογία, διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αρχαιότητα του Καβάφη,; Σε ποιον βαθμό τις έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο Καβάφης, με τη σειρά του; Ποια είναι η σχέση του Καβάφη με τις αρχαιολογικές, μουσειολογικές και φιλολογικές τομές της εποχής του; Πώς συνδέεται η αρχαιότητα του Καβάφη με έννοιες και ιστορίες του ελληνικού εθνικισμού ή με άλλες μορφές εθνικής, κοινοτικής ή συναισθηματικής εμπλοκής; Πώς ανταποκρίνεται ο ελληνισμός του Καβάφη στα διεθνή κινήματα του Αισθητισμού και της Παρακμής; Έως ποιον βαθμό μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε την αρχαιότητα του Καβάφη ως μια «queer μυθοπλασία του παρελθόντος»; Με ποια άλλα μέσα συνομιλεί η αρχαιότητα του Καβάφη, πέρα από την κειμενικότητα; Μας προσφέρει ο Καβάφης νέες μορφές σύγκρισης και σχεσιακότητας με το παρελθόν; Η αρχαιότητα του Καβάφη είναι άραγε μια επείγουσα αρχαιότητα για την εποχή μας; Ενθαρρύνουμε την έρευνα και σκέψη που είναι ανοιχτή σε θεωρητικά, ιστορικά και συγκριτικά ζητήματα και η οποία αποζητά να μοχλεύσει την αρχαιότητα του Καβάφη και να θέσει φρέσκα ερωτήματα σχετικά με τη γνώση της αρχαιότητας και τις θέσεις και πρακτικές που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η γνώση.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά και τα απογεύματα για 6 μέρες (το οριστικό χρονοδιάγραμμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση). Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, που δομείται γύρω από πρωινά σεμινάρια και απογευματινές ερευνητικές παρουσιάσεις, αποσκοπεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη και το έργο του, ανοίγοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις στα πλαίσια της παγκόσμιας λογοτεχνίας και, συγχρόνως, διευρύνοντας το πεδίο της καβαφικής έρευνας. Οι εισηγητές, όλοι τους επιφανείς ειδικοί στον τομέα τους, θα διδάξουν περιεκτικά τρίωρα πρωινά σεμινάρια. Οι δώδεκα συμμετέχοντες (διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους) θα κληθούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα απογευματινά εργαστήρια, να λάβουν ανταπόκριση από τους ομότιμούς τους και να συμμετάσχουν σε συζήτηση. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν επιπλέον διαλέξεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Ένας από τους στόχους του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη είναι να ενθαρρύνει τις μελλοντικές συνεργασίες και την έρευνα, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικές μεθοδολογίες και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της σταδιοδρομίας τους. Για τον λόγο αυτόν, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου και θα τους ζητηθεί να υποβάλουν εκ των προτέρων ένα προσχέδιο της παρουσίασής τους.

Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και τους Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή όλων των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει απαίτηση αμοιβής για τα δίδακτρα. Οι φοιτητές και οι μελετητές σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς συζητήσεις παγκοσμίου επιπέδου και να παρουσιάσει νέα έρευνα. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, που η δουλειά τους σχετίζεται με τα πεδία της Συγκριτικής Λογοτεχνίας, της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, των Σπουδών Φύλου, των Καβαφικών Σπουδών, των Νεοελληνικών Σπουδών και συναφών κλάδων και οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη, ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής με:

α) μια επιστολή που να περιέχει μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνάς τους και του κινήτρου συμμετοχής τους στο Διεθνές Θερινό Σχολείο (έως 500 λέξεις),
β) μια περιγραφή του συγκεκριμένου θέματος που θα ήθελαν να αναπτύξουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο, σε μια 30λεπτη παρουσίαση (έως 300 λέξεις), καθώς επίσης
γ) ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιου προσώπου που μπορεί να αποστείλει συστατική επιστολή υποστήριξης της αίτησης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτοί και ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές (επιπέδου Μasters) με αποδεδειγμένες ικανότητες και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.

Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Οι συμμετέχοντες θα μαγνητοσκοπούνται και μέρη των ομιλιών θα δημοσιευτούν στο κανάλι του Αρχείου Καβάφη στο youtube .

Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά η εξοικείωση με τον έργο του Καβάφη είναι προαπαιτούμενο.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018: 31 Ιανουαρίου 2018.

Παρακαλούμε να αποστείλετε όλο το σχετικό υλικό, αλλά και να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες στους: Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα Χριστοφή, στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.