foititiko stegastiko epidoma

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού  

Ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλές οικογένειες αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών. Φέτος, μάλιστα, το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αφού το υπουργείο Παιδείας προέβη σε αρκετές αλλαγές ως προς τη διαδικασία με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η μετεγγραφή φοιτητή σε άλλο ίδρυμα…

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» να υπογραμμίσουμε τις πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι. Αρχικά, σκόπιμο κρίνεται να επισημάνουμε ότι ως «βάση μετεγγραφής» νοείται ο αριθμός μορίων, ο οποίος προκύπτει από τα μόρια της βάσης εισαγωγής, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750). Επιπρόσθετα ως «βάση εισαγωγής» νοείται ο ελάχιστος αριθμός μορίων, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή ενός υποψηφίου ανά τμήμα.

Παράλληλα, σχετικά με τα κριτήρια των μετεγγραφών, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ως «ατομικό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του φορολογητέου εισοδήματος του αιτούντος, ενώ ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση, ήτοι των γονέων, ανεξαρτήτως εάν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών κάτω των 25 ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα.

Σε περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων. Ακόμη, ως«κατά κεφαλήν εισόδημα» νοείται το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος και του κατά κεφαλήν οικογενειακού εισοδήματος. Εφόσον ο αιτών τη μετεγγραφή ή μετακίνηση είναι άνω των 25 ετών, άγαμος και διαθέτει ατομικό εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι ως κατηγορίες μετεγγραφής νοούνται η μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων,η μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, η μετεγγραφή ειδικών κατηγοριών και η κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή. Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή σε όλες τις περιπτώσεις,είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των τμημάτωνκαθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης.

Από τη διαδικασία μετεγγραφής ή μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου αποκλείονται, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, όσοι έχουν λάβει μετεγγραφή ή μετακίνηση σε άλλο τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου, όσοι, με αίτησή τους, έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

 

Οικονομικά και κοινωνικάκριτήρια

Ως προς τα οικονομικά κριτήρια ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείταιμε έξι μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, με τέσσερα μόρια, εάν κυμαίνεται από 3.000,01 έως 6.000 ευρώ, με τρία μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από 6.000,01 έως 9.000ευρώ και με δύο μόρια, εάν κυμαίνεται από 9.000,01 έως 12.000 ευρώ.

Ως προς τακοινωνικά κριτήρια ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείται με 1,5 μόριο, εάν είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, με 2 μόρια, εάν είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, με2 μόρια, εάν είναι ορφανός από τον ένα γονέα, με5 μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς,με 2 μόρια, εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμου γονέα καιμε1 μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω.

 

Μετεγγραφή αδελφών

προπτυχιακών φοιτητών

 

Ως προς τις μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών πρέπει να τονιστεί ότι κατά το κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 12.500 ευρώ. Παράλληλα, για να γίνει πιο κατανοητό, αν υπάρχει αδελφός που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων, στην οποία υπάρχει μετεγγράψιμο τμήμα, τότε μπορεί να πάρει μετεγγραφή στην πόλη του αδελφού. Επιπλέον, αν στην ίδια περίπτωση δεν υπάρχει μετεγγράψιμο τμήμα στην πόλη του αδελφού, τότε έχουμε μετεγγραφή στην περιφέρεια της μόνιμης κατοικίας. Στην περίπτωση που δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, είναι δυνατή η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε άλλη πόλη εκτός της περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τέλος, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέλφια φοιτητές δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα της περιφερειακής ενότητας, στην οποία οι ίδιοι ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Μετακίνηση σε τμήμα

του ιδίου επιστημονικού πεδίου

 

Στη συνέχεια, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι αν κάποιος δεν κατορθώσει να πάρει μετεγγραφή με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις έχει το δικαίωμα να ζητήσει μετεγγραφή σε πέντε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου με σειρά προτίμησης εντός δύο, το πολύ, διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων. Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τμήματα τα οποία δύναται να δηλώσει ο φοιτητής είναι αυτά που είχε δηλώσει όταν συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του δελτίο και φυσικά συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

 

Μετεγγραφή ειδικών κατηγοριών

Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν επίσης και ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι φοιτητές -τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αλλά, κρατούμενοι σε κατάστημα κράτησης της χώρας, πολίτες κυπριακής καταγωγής, Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης αλλά και κληρικοί.

 

Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή

 Τέλος, αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ υπάρχει δικαίωμα ένστασης εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποκλειστικά για περιπτώσεις προφανούς σφάλματος, το οποίο δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αιτούντος κατά την υποβολή της αίτησης μετεγγραφής.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν πριν συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής ή μετακίνησης να έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και να έχουν μελετήσει όσα ισχύουν, διότι φέτος υπάρχουν αρκετές αλλαγές, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και βρεθούν προ εκπλήξεως!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.