Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού
Η πολυπόθητη επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά τις διακοπές του Πάσχα έκλεισε κιόλας μία εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα η επικαιρότητα τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έτσι, λοιπόν, για ακόμη μία φορά θα δούμε τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά νέα της εβδομάδας μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikos-istotopos.gr».
Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε η «εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου τμήματος / σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε «η δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις πολυτεχνικές σχολές / τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα».
Ακόμη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η «επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.». Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι για τη διά ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, «από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου θα απαιτείται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο».
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών
Μία ακόμη είδηση της εβδομάδας που αφορά τους υποψηφίους των πανελλαδικών σχετίζεται με το πρόγραμμα των εξετάσεων. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα κατανέμονται σε τέσσερις ημέρες εξετάσεων για τα ΓΕΛ και οκτώ για τα ΕΠΑΛ, ενώ οι πανελλαδικές για τα ΓΕΛ θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 του ίδιου μήνα και για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν στις 15 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 28 Ιουνίου.
Η αρχή για τους μαθητές των ΓΕΛ θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως ομάδας προσανατολισμού. Την Τετάρτη 16 Ιουνίου οι μαθητές (ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού) θα εξεταστούν σε αρχαία ελληνικά, μαθηματικά και βιολογία. Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 18 Ιουνίου θα εξεταστούν σε κοινωνιολογία, χημεία και πληροφορική, ενώ η αυλαία θα πέσει την Τρίτη 22 Ιουνίου με τα μαθήματα της ιστορίας, της φυσικής και της οικονομίας.
Όσον αφορά τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, η αρχή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιουνίου με το μάθημα των νέων ελληνικών. Η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου με μαθηματικά (άλγεβρα), ενώ το Σάββατο 19 Ιουνίου οι υποψήφιοι ανάλογα με την ειδικότητά τους θα εξεταστούν στα μαθήματα ανατομία – φυσιολογία ΙΙ, αρχές οικονομικής θεωρίας (ΑΟΘ), δίκτυα υπολογιστών και αρχές βιολογικής γεωργίας. Την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ηλεκτροτεχνία 2, αρχιτεκτονικό σχέδιο, ναυτικό δίκαιο – διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία – εφαρμογές και στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.
Την Πέμπτη 24 Ιουνίου η σκυτάλη θα δοθεί με τα μαθήματα υγιεινή, προγραμματισμός υπολογιστών, αρχές οργάνωσης και διοίκησης καθώς και το μάθημα στοιχεία μηχανών. Την επόμενη μέρα, και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 25 Ιουνίου θα ακολουθήσει η εξέταση των μαθημάτων ηλεκτρικές μηχανές, σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, ναυσιπλοΐα ΙΙ και ναυτικές μηχανές. Το Σάββατο 26 Ιουνίου σειρά έχουν τα μαθήματα τεχνολογία υλικών, οικοδομική, μηχανές εσωτερικής καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και ψηφιακά συστήματα. Τέλος, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η αυλαία θα πέσει και για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ με την εξέταση στα μαθήματα στοιχεία ψύξης – κλιματισμού, κινητήρες αεροσκαφών και στοιχεία σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα καθώς και στην υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα διαρκούν δέκα ημέρες. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «αρχιτεκτονικό σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.
Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι στα τέλη της εβδομάδας ανακοινώθηκε και ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και πανεπιστήμιο, ενώ επιπρόσθετα δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τον αριθμό των υποψηφίων για τις σχολές δοκίμων σημαιοφόρων αλλά και λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως επίσης και ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, κατά σχολή και τμήμα.